Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Cedertræet - en smuk gæst i haven


Er du også faldet for de små, unge cedertræer med deres spinkle grenstruktur og iøjnefaldende nålefarve?
Cedrene står så smukt til tidens juletrend og især de "blå" typer af ceder sælges derfor i rigt mål som krukkeplanter i november og december.

Ikke mange forbinder den lille, fine "pind" i havekrukken med det kæmpestore nåletræ i den gamle have længere nede af gaden, men får træet lov, kan det blive et fantastisk solitærtræ i et af havens bede.

Cedertræet er stedsegrønt - det står smukt og frodigt året rundt. En dejlig kontrast blandt løvfældende træer og buske.
De fine grå-blå-grønne nålefarver fremtræder stærkest, når cedertræet placeres lyst og veldrænet - og allerhelst i læ for de hårdeste vinde. Ceder er hjemmehørende under varmere himmelstrøg, men klarer sig fint under danske forhold, når blot de hjælpes gennem etableringsfasen.

Ceder bør ikke plantes i meget tørre perioder, eller når jorden er bundet af frost.
Du kan med fordel forbedre din jord inden plantning - og gerne hjælpe træet på vej med en håndfuld Bio Planteaktivator. Plant aldrig cedertræet hverken højere eller dybere end den står i salgspotten.
En god opbinding, som forankrer rodklumpen i jorden, hjælper træet til en hurtigere etablering.

De efterfølgende 2 sæsoner, og gerne længere, må du vande i tørre perioder og friholde området under træet for græs og ukrudt. En god organisk havegødning kan med fordel gives et par gange i løbet af forsommeren.

Frostskader i rodnettet samt udtørring, overvanding eller anden mistrivsel, viser sig ved mange brune nåle eller pludseligt nåletab.



Libanonceder 

Cedrus atlantica 'Glauca', Cedrus libani 'Glauca''eller Cedrus libani ssp. atlantica 'Glauca'

Libanonceder kaldes undertiden også for Atlasceder.
Dette er den almindeligt anvendte "juleceder" i krukkerne.
Den strengt oprette vækst og de korte, næsten vandret udbredte grene med lysende blålige nåle, er typisk for træets ungdomsform.

Af natur er atlasceder et kraftigt voksende træ.
Unge træer har strengt opret hovedstamme, åben forgrening og brede grenvinkler. Siden bliver træet bredt pyramideformet med svagt overhængende grenspidser.
Ældre træer sætter fine kogler, som først er grågrønne, siden lysebrune.
Havens fugle spiser koglens frø, ligesom også egern gerne gør.

Årets nye nåle er meget blålige. Senere skifter de til en mere diskret sølvgrå/grågrøn.
Træets bark er lys på de unge træer, men bliver med tiden mørk, gråsort og afskallende i små partier, hvilket giver en meget dekorativ effekt.

Atlasceder har givet et par mutationer med overhængende vækst.
De sælges opbundet til stok og bliver kun langsomt højere, da alle deres grene inkl. topskuddet vokser i store buer. Hvad de ikke har i højden, kan de til gengæld opnå i bredden.
Gamle træer kan blive meget brede og er utroligt dekorative, hvor der er plads til deres "udbredte arme" med de lodret nedhængende sidekviste.


Himalayaceder 

Cedrus deodora

Himalayacederen har allerede som ung en mere yndefyld vækst, end den strengt oprette atlasceder.
Den er lige så kraftigt voksende, men har lysegrønne til sølvgrønne nåle på de udbredte grene.
Alle skudspidser er let overhængende, hvilket giver træet et blødt visuelt udtryk.
Unge træer er slanke, ældre træer bliver pyramideformede - rigtigt gamle træer bliver fladtoppede med skulpturel, etagedelt krone.
Barken er glat og grå på unge træer, senere dannes der dekorativ gråbrun skorpebark, der krakelerer i fine mønstre.

Også Himalayacederen har beriget os med nogle dekorative afvigende former, hvor de mest almindeligt sete er dværgformen 'Feeling Blue' og den gulgrøn-nålede 'Aurea'

'Aurea' ligner naturformen, men vokser langsommere og kræver bedre læforhold, for at ikke de lyse nåle skal svides af vind, frost eller stærk sol.
'Feeling blue' er krybende af natur, men podes i reglen på stamme hvorved den fremstår som et lille blåt "vandfald" med lodret nedhængende grene.


Cedertræerne i havens krukker

Cedertræer anvendes som tidligere skrevet, ofte som den lille juledekoration foran huset....og efter jul, bliver de stående i krukken uden beskyttelse mod frost i rodklumpen og uden at få andet vand, end det er falder fra oven. Og det er ofte ikke ret meget, på grund af husenes tagudhæng, som effektivt blokerer for regnen.

Disse forhold er absolut ikke optimale for et cedertræ - og når kalenderen siger marts-april, så ser vi ofte det triste resultat heraf: Cederen taber flere og flere nåle og inden vi er inde i maj, er det dødt.

Planter i krukker bør altid vinterbeskyttes, for ikke at få skader på rødderne, når krukkerne fryser og tør, tør og fryser. De stadigt skiftende temperaturer i krukken, kan sprænge røddernes yderste cellelag og gøre dem ude af stand til at suge vand op...hvis der overhovedet ER vand at suge op.

Den stedsegrønne top fordamper dog til stadighed vand, når det blæser eller solen skinner på en frostklar dag. Får de ikke det nødvendige vand, ser vi tørkeskader, som planterne måske ikke kan overvinde.

Ceder i krukker bør derfor placeres i læ og udenfor direkte morgensol - og krukken pakkes i bobleplast eller halmmåtte i lag, for at forebygge de værste temperatursvingninger i rodzonen.

Kan man vintersikre krukkerne fint, skal man begynde at vande dem ganske lidt, men jævnligt i februar-marts, såfremt at vejret er mildt, for at undgå tørkeskade.
Husk også at planter i krukker bør placeres på krukkefødder i vinterperioden, for ikke at de skal fryse til underlaget, så krukkens drænhul blokeres. 

Ceder som juletræ?

Fristes du til at benytte cedertræet som et dekorativt og anderledes juletræ, for senere at ville plante det ud i haven, vil du ofte blive skuffet.
Selv et kortere ophold i stuens tørre varme og dæmpede lys, kan gøre træet uegnet til senere udplantning. 

Plantet i haven, derimod, kan cedertræet få lov at udfolde sig i al sin skønhed - både som ungt træ med lyskæde på og som gammel ærværdig kæmpe, pyntet med kogler og småfugle på hver gren.