Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Signe Wenneberg: Driv den af i drivhuset – uge 20

Det er sagt, at Den der elsker haver, elsker også væksthuse (William Cowper, 1731-1800). Jeg kan ikke være mere enig. Mit første drivhus fik jeg i uge 32, nummer to i uge 20. Altså lige nu… Hvor der er varmt og frodigt i mit efterhånden 7 år gamle drivhus.

Det er en travl uge for mig. Der er arbejde, børn og så er der valgrygter. Og da jeg stiller op til Folketinget, kan du nok forestille dig, hvad det gør ved mine haveplaner… Men en ting er sikkert. Jeg skal have plantet tomaterne ud – i helt ny jord. Den gamle jord er kørt ud i haven. Tomaterne, chilierne og agurkerne har brug for helt ny ren jord tilført kompost og hønsemøg.

Ligegyldigt hvornår man får drivhus, kan man få glæde af det. Om ikke andet kan man bruge det til det allervigtigste: At drive den af. I mange år har jeg haft en seng i drivhuset – og det har jeg selv og børnene været rigtig glade for. Men i år er den væk – og der er bedre plads til planterne.

Jeg er meget taknemmelig for, at dem, der solgte mig det sidst ankomne mirakel, havde sendt deres bedste tømrer. Ved ikke hvordan jeg skulle have rejst et drivhus selv. Om morgenen var der ingenting, og om aftenen stod der et fantastisk væksthus på 15 kvadratmeter. Det ankom fra Fyn, ligner noget fra England, men er egentlig belgisk.

Første gang jeg tog hul på en have, var drivhuset det absolut sidste, der kom med i haveplanen. Denne gang var jeg blevet klogere: Nu var det, det første, der blev tegnet ind i min plan over min nye have. Og det kom op, før jeg selv flyttede ind!

Drivhuset kan bruges hele året. Det er sandkasse og legehus om vinteren, om foråret kan der forspires, og den første sol kan nydes. Om sommeren og om efteråret er der rigtig gang i den med tomater, chili, vin, peber og agurker. Plus alle mine forsøg, hvoraf nogle lykkes, og mange mislykkes (nævn endelig ikke basilikum!). Mit drivhus har også været dagslysstudie for en fotograf, mødelokale for mine kolleger, der har været workshop for IKEA-designere derinde, børn har sovet her, gæster har overnattet i drivhuset efter en havefest og en veninde, der er præst, mener, det må være det ideelle sted til svære samtaler. Et drivhus kan bruges til lidt af hvert.

Jeg har opdaget, at man ikke kan være sur, når man hopper på trampolin, og at man ikke kan lade være med at blive i godt humør af at være i drivhuset. Det sidste fortalte jeg engang til en meget nørdet gartner. Han mente, at det er, fordi ionerne bliver fordoblet gennem drivhusglasset og dermed skaber dobbelt ilt. Andre siger, at det er lysmængden, der påvirker serotoninindholdet i hjernen. Jeg ved ikke, hvad der passer, men det er dejligt, at opholde sig i et drivhus.

Da jeg fik mit gamle drivhus, var det for sent på året til at plante noget, men det var ikke for sent til at drømme, så jeg satte en drømmeseng derud i den ene side. Det endte med, at den blev stående året rundt – også i højsæsonen. Det efterligner jeg i det nye drivhus. Men denne gang er jeg gået hele vejen og har sat en gammel seng derind. Der skal være god plads til afslapning og søndagsaviser.

Tænker du over, om drivhus er noget for dig, så slå til. Du vil aldrig fortryde det. Mit første drivhus var 9.9 kvadratmeter stort. Jeg husker, at jeg lå søvnløs om natten, efter at jeg havde bestilt det, og tænkte, at det var alt for stort. Så jeg ringede til fabrikanten om morgenen. Han fortalte mig, at han aldrig havde hørt om nogen, der havde for meget plads i drivhuset – men han havde hørt om mange, der var kede af, at de havde købt et for lille eller for spinkelt drivhus i første omgang. Man kan lige så godt købe det rigtige fra start. Ikke noget med at gå og ærgre sig i ti år – og så smide det for lille drivhus ud. Køb stort.

Det kan godt være noget af en udskrivning, og det vil helt sikkert tage mange år, før dine tomater har tjent sig selv hjem, hvis man vælger at lave regnestykket på den måde. Men hvis man ser på, hvad det gør for en have og for dens salgbarhed, er der ikke noget at betænke sig på. Det er, som alt andet i hus og have, et spørgsmål om at prioritere. Da jeg købte mit drivhus, var jeg klar over, at det betød, at der ikke blev penge til et meget tiltrængt nyt køkken eller nyt tiltrængt badeværelse (eller nogen ny tiltrængt bil) foreløbig. Men drivhuset var det helt rigtige, helt fra starten. Og det er stort! På alle måder.

Uge 20 i haven 
  • Nu blomstrer vild kørvel som er ‘fattigmandsbrudeslør’ i buketter
  • Vinterraps blomstrer på markerne – der er gule sennepsmarker i det smukke landskab
  • Blåregn blomstrer. Den kan vokse flere meter om ugen – sno den i de rigtige retninger
  • Syrenerne blomstrer. Pluk syrener hver dag. Man kan jo bare kalde det beskæring, når man tager mange ind til buketter. Der er mange hegn og hække med syrener, også på offentlige arealer. Her kan man måske også hjælpe lidt til med ”beskæringen”
  • Pæretræet blomstrer i en stor hvid sky. Æbletræet har fine lyserøde rosetter. Kryds fingre for, at der ikke kommer en sen nattefrost og ædelægger høsten
  • Løgplanter i haven er i fuldt flor. Der bør være både tidlige (afblomstrede) og sene (i knop) tulipaner, så du har glæde af dem i lang tid. Hvis de alle har blomstret samtidig, så noter det og sæt sene/tidlige løg næste gang
  • Plant løjtnantshjerter – de blomstrer også nu. Hvis du tager et hjerte af, vender det om og trækker, kan du se løjtnantens kæreste: En ballerina!
  • Der er meget grave- og rensearbejde i disse uger. Rens mellem fliser/brosten
  • Så græskar eller squash. Gerne et skodsted i haven, det kan være henne ved kompostbunken. Når græskar er kommet lidt op, har de godt af tis. Lad drengene tisse ved græskarrene, så bliver de store som på gammeldags møddinger. Hav nok squash til at bruge blomsterne til flotte salater eller friturestegte delikatesser
  • Det fremmer væksten hos mange frø at lægge dem i lunkent vand natten over. Det gælder også for persille, squash, ærter og bønner
  • Rens godt i krydderurtebedet, så du får de urter, du vil, og ikke dem, du ikke vil have
  • Sæt aldrig mynte sammen med andre urter. Den breder sig for kraftigt. Skal stå alene med god plads
  • I uge 20 kan der sættes georgineknolde ud. Jorden skal dog være over 14 grader varm (brug jordtermometer)
  • Pas på, at fuglekasser ikke hænger for varmt, fugleunger kan dø af varme på en sydmur (du må lave skygge, hvis der er fare for fuglehedeslag)
  • Har du et fuglebad? Ellers må du have et. Find et, der er smidt til storskrald eller find et på genbrugspladsen
TIP

Hvis dit drivhus er under 10 m2, skal du ikke spørge nogen om lov til at opføre det. Er det derimod over 10 m2, så har du ’anmeldelsespligt’ hos din kommunes Tekniske Forvaltning (forklaringen på, hvorfor mange drivhuse sælges med det underlige mål 9.9 kvadratmeter!). Du skal skrive et brev, hvor du meddeler, at du vil opføre et drivhus, og du skal skitsere, hvor på grunden det skal placeres, og om eventuelle tætte naboer er indforståede. Kommunen har pligt til at svare inden 14 dage, hvis der er indvendinger. Derefter kan du roligt gå i gang. Husk at tænke over, hvilken belægning du vil have i drivhuset. Der bør være belægning i midten og bede til planterne. De, der har belægning overalt, fortryder ofte, fordi der ikke er adgang til jorden, kun til at plante i potter, og det er ikke nok.