Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Dyrk selv - men hvornår går vi i gang?

Er du ny på køkkenhaveområdet eller har du blot haft en pause?
Uanset, kan det ind i mellem være rart lige at genopfriske hvornår vi kan så hvilke afgrøder - og hvor! Skal de sås direkte i haven, inde i drivhuset eller helt inde i stuen?
Læs med i havekalenderen herunder (og husk: planterne kender ikke kalenderen - så måske det alligevel lykkes,  selv om du kom lidt tidligt i gang - eller lidt sent!)



JANUAR

Faktisk kan du begynde udendørs i haven så tidligt som i januar måned, hvis du vil være allerførst med frisk og dejlig spinat, da sorten ‘Winter Giant’ tåler både rusk, regn og frost.
Så løbende små, nye hold, så du ikke pludselig får “spinatpukkel” der render i stok for dig, men i stedet har en jævn forsyning af fine, små blade!



FEBRUAR

Vil du forspire indendørs, er der flere afgrøder at gå i gang med allerede i februar: porrer, chili peberfrugt, og basilikum vil nemlig gerne være godt i gang, inden de senere skal ud i drivhuset eller i havens luneste krog. Kommer du ikke i gang i februar, begynder det at være sidste udkald for chili og peberfrugt i løbet af marts.



MARTS

Også tomater og selleri - både knolden og den blege - kræver længere forberedelse før de er klar til at komme ud i haven - start dem derfor op indendørs i marts.
Det første hold af forårsløg kan også sås nu.

Mens du venter på, at de små planter bliver store nok til at komme ud i drivhuset eller i haven, kan du nå at så næste hold spinat i haven. I drivhuset i potter - eller i kapillærkassen, som senere skal bebos af tomater, peber og agurker, kan du så de første salatplanter og en lille bitte række radiser!

De allerførste ærter, kan vi næsten ikke holde ud at vente på, sprøde og søde og lækre som de er. Vi kan godt snyde naturen lidt og forspire både sukkerærter og marværter indendøre i et lyst og køligt rum, eller blot i drivhuset - måske sammen med timian, hvis du gerne vil have urter at klippe af rigtig tidligt på året.


I sidste halvdel af marts, må du gerne tyvstarte indendørs med et par squashplanter - hvis du tør: De kommer så hurtigt i gang, men tåler så lidt kulde - men nogle gange er det jo fristende at gøre forsøget, bare med et enkelt frø eller to og så flytte planterne ud i drivhuset bagefter? Er det for koldt, vil squashplanterne kun sætte hanblomster - og dem får vi altså ingen frugt af! Til gengæld kan vi farsere eller fritere dem og nyde deres søde og lette smag, mens vi venter på at der også dukker hunblomster op.

Også agurkerne til drivhuset kan forspires nu, hvis du har mod på det og mulighed for at holde den værste nattekulde væk med enten en let overdækning eller en drivhusvarmer efter udplantningen - for de bliver hurtigt klar til at “flytte hjemmefra 2- de vokser næsten mens du står og ser på dem.

Har du haft held af at holde drivhuset varmt nok, kan du være heldig at kunne plukke dine første squash og agurker allerede i juni måned, når du starter forspiringen i sidste halvdel af marts. Går det helt galt, så planterne alligevel fik kulde og gik til, så er det jo heldigt at de spirer og udvikler sig så hurtigt, at du helt hen i juni stadig kan nå det!
Mange udnytter demme mulighede for “ekstra agurketid” ved at lave to hold planter på et år - så udskiftes de tidlige planter med nye, når agurkeproduktionen begynder at aftage.



APRIL

April er ikke til at stole på - og hvert øjeblik tager hun en anden kjole på! Men alligevel er der rigtig mange ting som kan sås i april måned - både indendørs og udendørs.
De forspirede planter, som blev startet i februar og marts er også ved at nå en alder og størrelse, hvor de skal flyttes udenfor på voksestedet (porrer) eller i hvert fald pottes op i en større potte (tomat, chili)

De mest kuldskære planter, græskar, hokkaido, butternut og majs, sår vi indendøre her i april - eller i plasttunneller udenfor, hvis vi begynder at løbe tør for vindueskarme. Alternativt venter vi til maj, til kirsebærtræerne blomstrer - og sår dem direkte i havejorden udendørs sammen med bønnerne.

Derimod kan vi roligt så persille, sommertimian, purløg og dild udendørs, sammen med kål, gulerødder, salater, rucola og sene porrer. Tænk fremad og så endnu et hold spinat inden det bliver for varmt - og naturligvis: Et ekstra hold ærter!
Skal du have spiselige blomster på sommerens salater, er det også nu de skal sås.



MAJ

Kom maj, du søde milde, gør skoven atter grøn - og lad vor køkkenhave vokse sig frodig og skøn!Nej, sådan lød teksten vidst ikke - men det er rigtigt alligevel: Maj gør køkkenhaven skøn, tilsyneladende fra den ene dag til den anden!
Hvis ikke du skal ende med kæmpestore, hule og bitre radiser eller meterhøj spinat med masser af blomst og frøstande, så må du beherske dig når du sår og så lidt, men tit, så køkkenet kan nå at følge med. De sene afgrøder kan sås direkte på friland nu: græskar, og squash, bønner og rødbeder - og den pluksalat, der skal afløse hovedsalaten.


JUNI og JULI

Forfrosne krydderurter som koriander, oregano og basilikum kan også klare sig på beskyttede pletter i haven nu, selv ved direkte såning. Skal du bruge et ekstra hold rødbeder, gulerødder, bønner eller forårsløg, kan du også så dem nu. Husk at tynde ud i rækkerne af frøplanter, så der bliver plads til planternes udvikling. De småbitte rødbeder og gulerødder, som tyndes væk, skal ikke gå til spilde: de er delikatesser!

AUGUST og SEPTEMBER

Er det ikke for sent at så nu? Nej, da - så et hold sen spinat, nu hvor temperaturerne falder lidt igen. Og hvad med en lille ny række radiser eller pluksalat? Der bliver nye pladser ledig i takt med at du høster de tidligere grønsager. Hvis du hele tiden har en lille række nye planter klar til udprikling på de tomme pladser, får du det fulde udbytte af dine kvadratmeter.


Mere vil have mere

Og dét kan vi også få! Har du først haft held med selv den mindste lille køkkenhave, begynder det at krible i fingrene efter at kunne stikke asparges, trække rabarber, have en hel række grønkål til vinterens smoothies - eller nye kartofler allerede til Grundlovsdag. Det hele lader sig gøre med lidt planlægning - den planlægning, der passende kan finde sted i de ganske få måneder om året, hvor du IKKE kan så noget!
Læs artiklen om planlægning af køkkenhaven her
Kniber det med pladsen, så husk, at rigtig mange spiselige planter er smukke nok til at kunne dyrkes i prydhaven! Læs her om nogle få af dem - og husk, at du altid er velkommen til at skrive til gartnerne, hvis du ønsker råd, vejledning eller inspiration