Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Tag temperaturen på din havejord

Det kribler i fingrene, så snart solen er fremme. Græsset skal slås, planter skal plantes, køkkenhavens bede skal sås til..ikke?

Selv om luften føles varm, er der ikke nødvendigvis lige så varmt et spadestik nede i jorden -og omvendt!
Fordi der er frostgrader i luften, kan jorden udmærket være lun og hyggelig tyve centimeter længere nede - lige klar til at plante i - eller til at lægge de forspirede kartofler. 

Jordtemperaturen spiller en afgørende rolle for, hvornår du kan begynde årets haveopgaver. Planternes rødder har brug for varme for at kunne vokse. Derfor går vækstsæsonen først for alvor i gang, når jorden har den helt rette temperatur.


Det er derfor en god ide at tjekke jordens temperatur i rodzonen med et jordtermometer, inden du kaster dig ud i havearbejdet.

Hvad sker der i jorden året rundt?

Ordet “vækstsæson” betegner perioden fra de første plantearter starter forårets vækst og til de sidste, standhaftige planter har afmodnet årets tilvækst, så de kan klare sig gennem vinteren.
En vækstsæson løber som udgangspunkt fra ultimo marts til medio oktober, men er reelt afhængig af jordtemperaturen, snarere end af kalenderen. Det er jordtemperaturen, og ikke luftens temperatur, der afgør hvad du kan gøre i haven.

Du kan med andre ord udmærket plante hæk, lægge forårsblomstrende løg, dele og omplante stauder, sætte hvidløg osv. selv om der har været nattefrost - eller varsles om det i den umiddelbare fremtid.
Hvis jordtemperaturen er over 7 grader hvor planterne har deres rødder, vil der nemlig være aktiv rodvækst efter udplantningen.
Selv hvis der er blevet lidt koldere nede i jorden, har planternes rødder det dog stadigvæk meget bedre nede i jorden, end oven på den i en potte eller krukke, hvor der altid vil være koldere end i jorden.

  • + 2 grader: Du kan plante hæk, løvfældende buske og træer, samt hårdføre stauder bare der ikke er frostskorpe på jorden og du nemt kan sætte spaden i jorden. Du kan sætte knolde og løg af forårsblomstrende typer, og du kan sætte hvidløg og lægge jordskokker i køkkenhaven.

  • + 6 grader: Nu kan du så de afgrøder i køkkenhaven, hvis frø foretrækker en lav jordtemperatur. Det er blandt andet tidlige ærter, vårsalat, pluksalater, rødbeder, spinat, porrer, pastinak og gulerødder. Starter du spiseløg fra frø, er det også nu, u kan så dem.
    De mest hårdføre etårige sommerblomster - morgenfruer, kornblomst m.fl. kan også sås.

  • + 7 grader: Aktiv rodvækst på buske og træer. Græs begynder at gro. Stedsegrønne planter kan plantes igen efter vinterens pause. Har du forspiret kartofler, kan de lægges nu, hvis du har folie over jorden til at holde temperaturen oppe. Ellers vent lidt endnu.

  • + 8 grader: Nu kan du gøde første gang. Organiske gødninger gøres tilgængelige ved mikrolivets aktivitet i jorden - de arbejder langsomt, når jorden er koldere end +8.
    Du kan nu så krydderurter og en del flere sommerblomster.
    Fik du lagt kartoflerne i jorden allerede ved +7? Ellers er det tid nu.
    Nu kan du også sætte stikløg, hvis ikke du kultiverer løg fra frø.
    Du kan så sommerens kål direkte på friland nu - forspirede vintertyper af kål kan plantes ud.

  • + 12 grader: Nu kan du så de mere varmekrævende grønsager som bønner, squash, majs og græskar. Mange forspirede afgrøder kan nu plantes ud - også dine varmekrævende sommerblomster, frøkenhat, sommerasters og den flotte rævehaleamarant.

  • +15 grader? SÅ er det sommer.
    Husk vanding af havens og krukkens planter - og at nyde livet på terrassen.

Kan vi hjælpe dig?

Har du brug for inspiration eller mangler du et godt råd til haven, så står vores faglærte gartnere og haverådgivere klar til at hjælpe dig - helt gratis. Skriv til gartneren