Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan passer man bedst sine roser?

Rosen bærer med rette navnet “Blomsternes Dronning”.  Et velplejet rosenbed pryder sommerhaven med smukke farver og dufte.

Det er dog en plante, der kræver plejer. Den skal beskæres, gødes og vandes i rigelige mængder for at den trives optimalt. Med denne guide får du gode råd til, hvordan du passer og plejer dine roser bedst, så de forbliver smukke. Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvor meget skal roser gødes? 
  • Hvordan beskærer man roser? 
  • Hvor meget skal roserne vandes? 

Du kan se hele vores udvalg af roser her

Hvor meget gødning skal roser have? 

Roserne tilhører gruppen af sulte planter. Det er planter, der kræver meget næring for at yde deres ypperste og bevare bladene grønne og uden sygdomme. 

Roserne skal gødes hver måned fra 1. maj - 1. august. Det er egentlig kun nødvendigt at gøde dem tre gange i denne periode, men for at huske det er det en god idé at gøde ved månedsskiftet. 

Der findes flere produkter af gødning, som er tilpasset roser. Det er eksempelvis Bio Rosengødning, hvor der er taget hensyn til rosernes behov for næringssammensætning

Mængden af gødning afhænger af, hvilken slags gødning du bruger. På produktet vil der være en udførlig vejledninger om mængden af gødning pr. kvadratmeter. Det er vigtigt at rette sig efter disse vejledninger, så roserne får de bedste betingelser for at vokse. 

Gød ikke for sent på sommeren 

Selvom roserne ofte blomstrer helt hen til frosten i november og december måned, så skal de ikke gødes i disse måneder. Rosengødning indeholder meget kvælstof, som er godt til masser af nyvækst. Det ønsker vi dog ikke, at roserne skal gøre om efteråret. De må gerne blomstrer, men de må ikke sætte nye skud. Det skal de vente med til foråret. Som hovedregel bør man aldrig gøde efter august måned. 

VIDEO: Se hvordan du gøder dine roser korrekt, så de får en god start på livet. 

Sådan beskærer du roserne korrekt

Det er vigtigt, at du beskærer dine roser. Det vil forebygge plante- og svampesygdomme, når der kommer lys og luft til planten. Har rosen vokset sig for tæt, vil det nemlig skabe gode vækstmuligheder for kryb og svampe. 

En god beskæring sikrer desuden, at roserne holder en pæn form og får optimale betingelser for blomstring om sommeren.

Hvornår skal man beskærer roser?

Roserne skal beskæres i det tidlige forår, når frosten er ovre. Beskærer du den for tidligt, vil det medfører frostskader. Beskærer du den derimod for sent, kan du risikere, at rosen allerede står med nye spring. 

Hvordan beskærer man roser? 

Det handler om at få væksten væk fra rosens midte, så rosen kan blive bredere. Behold derfor de sunde grene, der peger væk fra midten. 

Sørg for at klippe blomsterhovedet helt af, når den er afblomstret. På den måde vil planten koncentrerer sig om de nye skud og ikke bruge energi på den visne plante. 

Kun med vildroser, der blomstrer én gang om året, vil det være en god idé at lade visne blomster side, så der kommer smukke og farverige hyben. 

Hvor meget skal roser vandes? 

Roserne er tørstige planter. Derfor skal jorden omkring dem holdes konstant fugtig. Vandingsbehovet afhænger dog af, hvilken jord dine roser befinder sig i. En leret jord er bedst for roserne, fordi den holder godt på vandet, så rødderne altid kan suge til sig. Men selv leret jord kan tørre ud, og derfor gælder det om altid at holde øje, så du kan vande roserne, så snart de har brug for det. 

Test om jorden er fugtig 

Når du vil undersøge om din jord er fugtig nok, kan du stikke en finger i jorden og mærke efter. Hvis de øverste 10 cm er let fugtige mangler jorden ikke vand. Du kan også tage en håndfuld jord og lade det smuldre gennem fingrene. På den måde vil du nemt kunne mærke om jorden er fugtig eller ej. Smuldrer jorden let, bør du give roserne vand

Hvor meget vand? 

Hvor meget du skal vande afhænger naturligvis af, hvor meget vand der kommer for oven. I regnfulde perioder, skal du selvfølgelig ikke vande ligeså meget som i tørkeperioder. Derfor er en god idé altid at holde være opmærksom på vejrforholdene.

I tørre perioder skal du som hovedregel vande 10 liter per plante om ugen. Det må også gerne være mere. Roser kan næsten ikke få meget vand om sommeren. 

I regnfulde perioder bør du vande ca. 10 liter per planter hver anden uge

Når du vander roserne, skal du vande direkte på jorden og ikke udover selve planten. Roserne er meget sårbare over for svampeangreb, og er bladene fugtige for længe, kan du risikere, at roserne vil få sygdomme.