Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan undgår du, at dine roser får sygdomme

Meldug, rust og bladlus er nogle af de mest almindelig sygdomme, der kan ramme dit rosenbed. Men hvordan undgår du det? Og hvad skal du gøre, hvis dine roser pludselig bliver angrebet. 

Vi guider dig igennem forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme hos dine roser, så du kan sikrer dig et smukt rosenbed i mange år. 

Se hele udvalget af roser her.

Sådan undgår du sygdom i rosenbedet

Det handler om at håndtere roserne korrekt, hvis sygdomme skal undgås. Først og fremmest skal roserne placeres rigtigt i forhold til anvisninger. Som hovedregel skal roser placeres et sted med rigeligt sollys. 

Er din have primært i skygge, så gå efter de roser, der egner sig bedst netop her.  

Husk også at gøde og vande roserne med den rette mængde. I regnfulde eller særligt tørre perioder, er roserne særligt udsatte, så husk at vande ekstra i de tørre sommerperioder. 

Passer du roserne korrekt, undgår du at deres immunforsvar svækkes, og de bliver mere modtagelse over for insektangreb og sygdomme. 

Sådan spotter du meldug

Meldug hos roser er en svampesygdom, som for at kunne spire på roserne behøver fugt. Du kan genkende meldug som et hvidt pulverlag på blade eller skud. Roser, der står et beskyttet sted, er ofte mere udsat, da der ikke er nogen vind til at tørre fugten af bladene. 

Bekæmpelse af meldug 

For at undgå meldug skal du sørge for at vande jorden og ikke bladene eller knopperne. På den måde undgår du at tilføre mere fugt til rosen end højst nødvendigt. Meldug kan overvintre på planter, og derfor er det enormt vigtigt at beskære de syge roser i det tidlige forår, så det ikke spreder sig og fortsætter i den kommende vækstsæson.  

Sådan spotter du rust

På bagsiden af rosenbladene kan du finde små rustlignende pletter. Det er et tegn på, at rosen er angrebet af svampesygdommen rust. Efterhånden vil pletterne blive sorte og bladene vil med tiden visne og falde af. 

Bekæmpelse af rust 

Fjern de skadede blade straks. Jo hurtigere du fjerne bladene, jo mere kan du undgå, at rusten spreder sig. Til næste forår bør du beskære dine roser kraftigt, så du er sikker på at fjerne alle rester af rust fra rosen. 

Sådan spotter du bladlus 

Bladlus sætter sig fast på grene og suger næring herfra. De ses ofte i sommerperioderne og sidder meget tæt, så de er som regel nemme at opdage. 

Bekæmpelse af bladlus

Er dine roser kun let angrebet af bladlus, kan du nemt gnide lusene af med fingrene. Hvis du ikke vil have fingrene indblandet, kan du også spule bladlusene af med en hård stråle fra vandslangen. 

Husk at holde øje med dine roser 

Det er en god idé regelmæssigt at kigge til dine roser. På den måde kan du tage sygdommen i opløbet og forhindre et hårdt angreb. Kig gerne til rosenbedet et par gange om uge - eller hver dag, hvis muligt. Tjek bladene, knopper skud og bekæmp med det samme, hvis du spotter sygdomme. 

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?