Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i krukker - en glæde, men også en udfordring!

Som udgangspunkt befinder alle planter sig altid bedst i jorden, frem for i en krukke. Det er for menneskers skyld, at planterne kommer i krukker - bestemt ikke for planternes.
Men vi vil jo gerne plante i krukker! Vi har måske ikke tilgængelig jord at plante i - eller vi ønsker en plante et sted, hvor den ikke bare kan graves ned. F.eks. til at byde velkommen ved hoveddøren eller til hurtig afskærmning ved terrassen.

Ofte ønsker vi også i et vist omfang at bevare de samme planter i havens krukker år efter år, frem for at fylde krukke efter krukke med enårige forårsblomster, sommerblomster og til sidst lyng og hebe til vinteren.
Så hvad gør vi, for at holde krukkehaven i den bedst mulige form hele året? Vi kan jo se, at det kan lade sig gøre, når vi køber de mange planter i planteskolerne: de vokser i potter alle sammen, så selvfølgelig er det muligt!


Uden mad og drikke..

Etablerede planter i havens bede klarer sig ofte fremragende uden tilført gødning - og ofte endda uden andet end det vand, der regner ned fra oven.

Sådan er det ikke for krukkeplanterne - eller for planterne i altankassen, pallerammen eller det smalle højbed af cortenstål: de er som fugle i bur ude af stand til selv at finde føde, men er afhængige af ejerens pasning, pleje og fodring.
Så vand er en selvfølge. Ofte hver dag. På varme dage kan det endda være nødvendigt at vande mere end een gang. Produktionsplanteskolerne vander kontinuerligt deres planter med gødningsvand: store planter med drypvanding direkte i potten - mindre planter vandes med sprinklere eller står på undervandingsbede, hvis ikke de tåler den stadige overbrusning.
Uanset hvilket vandingssystem der bruges, kan vi være sikre på, at de kører flere gange hver eneste dag og undertiden også om natten.

For hver gang din krukkeplante bliver for tør eller for våd, går det ud over dens trivsel og vækst.
Ved du på forhånd, at du ikke kan komme til at vande andet end i weekends, må du derfor tilplante krukkerne med planter der tåler tørke, elsker tørke og kræver tørke.
Sankthansurt og andre stenurter er utroligt velegnede i sommerhusets krukker - f.eks. sammen med husløg og stenbræk.


Gødning må der også til, for en plante i god vækst får hurtigt brugt den gødning, der er i krukkejorden - og derefter må den sulte. Det går ud over bladfarven, bladstørrelsen, væksten - og blomstringen!
Dét kan vi ikke have - så selvfølgelig må vi gøde. Men hvordan?

Jævn og rolig tilførsel er det bedste, hvorfor det ideelle er at bruge flydende gødning i hver eneste vanding gennem hele vækstperioden: nøjagtigt som man gør på produktionsplanteskolerne.
Har man mange krukker og vander med haveslange, bliver dét projekt dog hurtigt skudt til hjørne - og hvad gør vi så?

Med forsigtighed og en sikker hånd, kan man naturligvis på månedlig basis uddele små portioner af granuleret, organisk gødning til vel opvandede krukkeplanter - men man kan også bruge depotgødning: små perler eller tabletter, som gradvist og i takt med stigende jordtemperatur og den deraf følgende vækst, frigiver gødningen til planterne.
Mange produktionsplanteskoler giver salgsplanterne et lille skud depotgødning med, når de pakkes til salg. Undertiden forveksles de små gødningsperler med snegleæg - runde og væskefyldte som de er - men frygt ikke! Det er planternes madpakke, som de kan leve af til de kommer ud i haverne!


Men hvorfor døde den?

Det er rigtig ærgerligt, når det ikke lykkes - og det kan  være forbundet med  udfordringer at få etableret planter i krukker og kummer, som står meget soludsat. Især mørke krukker og kummer af metal eller andre varmeledende materialer, kan blive ualmindeligt varme på en solrig dag. Meget varmere, end hvis de havde stået i et bed i jorden. Er du væk en enkelt weekend, kan det være gået helt galt inden du er hjemme igen. Vand er godt - men er der ikke næring tilsat, så bliver der ofte meget magre vilkår for planten: bladene bliver lyse og blomstringen udebliver eller bliver sparsom, når planten ikke har noget at leve af.

På samme måde er der udfordringer ved at overvintre planter i krukker, kummer og smalle, høje bede, fordi de risikerer rodskader om vinteren, når kummen skiftevis tør og fryser, fryser og tør. I modsætning til havens planter, er rødderne på krukkeplanter hverken sikret mod for stor opvarmning om sommeren, hvor temperaturen i en mørk krukke, kan nå langt op over 40 grader -eller om vinteren sikret imod at bundfryse.
Selv ved ganske få frostgrader kan krukker, kummer og smalle højbede være helt bundfrosne.

Næste dag skinner solen måske og krukken tør op.
Temperaturen i mørke krukker og i bede af stål, kan blive ganske høj på den solbeskinnede side - også på en klar vinterdag. Om natten fryser rodklumpen igen.

Den gentagne tø og frost kan over tid ødelægge planternes yderste rodhår.
Så har vi balladen, når foråret kommer og planterne skal i gang med at vokse. Nu virker rodspidserne ikke mere, de kan ikke længere trække vand op - og den plante, der ellers stod standhaftigt i krukken vinteren over, tørrer pludselig ind og dør - ofte lige når den skulle til at sætte nye skud!

Klassisk for planten med den døde rod er, at pottejorden virker våd, selv om plantens top er tør: Planten har ikke kunnet trække vandet op med den ødelagte rod.

Skal de flerårige planter overvintre i krukkerne, må man derfor enten efterligne produktionsplanteskolerne og flytte planterne ind et sted, hvor der er koldt, men ikke frostgrader - eller man må vinterbeskytte på anden vis.

Krukkeplanterne må have have “lune tæpper om fødderne” hvis de skal klare sig helt uskadt gennem vinteren udendørs. Et lag bobleplast, en stråmåtte med plastbagside - eller en decideret ulden vintermåtte gør underværker, når den først er viklet omkring potten.
Især hvis du også har husket at sikre krukken mod at fryse fast til underlaget, ved at sætte den på et par små sten, kiler eller "krukkefødder".
En krukke, der er frosset fast til underlaget, har nemlig ikke nytte af drænhullet i krukkens bund: overflødigt vand kan ikke løbe fra rødderne - og kan sågar udvide sig ved frost, så både rødder og krukke tager skade.

Planternes top må beskyttes på samme vis, som hvis de stod i havens bede. Er de fuldt hårdføre, løvfældende eller staudeagtige, skal de nok klare sig, blot rødderne er beskyttet, men sarte krukkeplanter kræver også beskyttelse af toppen.

Markdug af uld forhindrer frosten i at udtørre skudspidser, som ligger lige under jordoverfladen - f.eks. i en krukke med hosta. Et lag mos på toppen isolerer ekstra og giver et julet udtryk, hvis ikke du kan lide at se på uldens lodne brune overflade.

Har du ikke mulighed for at pakke krukker og planter ind, kan du stadig gøre noget for at minimere risikoen for vinterskader på krukkeplanterne: Stil dem tæt ved husmuren, hvor der kan være lidt returvarme - og gerne i let skygge: Solens stråler på en frosset stedsegrøn eller en hortensias endeknopper, kan give overraskende store fordampningsskader, som planten først sent kommer sig over.

Husk de stedsegrønne og vintergrønne krukkeplanter under tagudhænget eller i krogen mellem mur og hegn.  De får ikke i samme grad som de andre vand ovenfra, når det regner og ofte glemmer vi at vande krukkerne om vinteren, fordi de jo ikke GROR lige nu og så behøver de jo ikke vand?
Jo, det gør de, for de de stedsegrønne fordamper vand fra den grønne top hver eneste gang det blæser, fryser - eller de rammes af solens stråler - derfor ses der på det ovenstående billede, en lille fordampningsskade på pieris'en længst til højre, som står under tagudhæng.
Den blev opdaget i tide, og planten reddede livet.

De løvfældende fordamper også vand om vinteren - men fordi overfladearealet ikke er så stort på en bladløs plante, går det sjældent helt så galt med dem, at de direkte dør.
Vand, gødning, varme og tid, er det eneste der er at gøre - hvis de vælger at gå ud, må de udskiftes, men er der bare lidt liv, så plejer de løvfældende at rette sig inden sankthans.
Mens vi venter på dét, kan krukkeområdet friskes op med enårige forårs- og sommerblomster.
Ti minutter med en kasse udplantningsplanter - og vupti, så har du en helt ny terrasse, uanset om du planter hele krukker og kummer til, eller blot frisker op i bunden omkring de flerårige planter, du har haft glæde af i årevis.
Selv en gammel kending bliver ny på denne måde - og derfor elsker vi krukkerne!

Er du krukkeklar nu? Ellers bare spørg gartnerne! De er fulde af gode krukke-ideer og de gode råd er helt gratis.