Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilket drivhus skal jeg vælge?

Drivhuse er en lækker tilføjelse til haven og kan have mange funktioner. Drivhuset kan både fungere som produktionsområde for den entusiastiske haveejer, der ønsker at være mere selvforsynende, men det kan lige så vel fungere som et sted, hvor man slapper af og  fordyber sig i sine tanker efter en travl arbejdsdag. 

Uanset formålet, så gælder det om at finde et drivhus, der passer lige netop til dig og din have. Men der er mange at vælge imellem, og det kan være svært at danne sig et overblik. 

Er du i tvivl om, hvilket drivhus der passer til din have? Så læs med her, hvor vi har samlet en guide til dig, der skal vælge det helt rigtige drivhus. 

Stort drivhus, lille drivhus eller vægdrivhus? 

Dit drivhus skal passe til dit behov. Vi har små og store drivhuse, der kan passe ind i din have uanset, hvor stor eller lille den er. Har du plads til et stort drivhus, er det værd at overveje. Det er nemlig blevet meget populært at anvende sit drivhus som en kombination af dyrknings- og opholdsrum. Med et stort drivhus vil du have plads til et lille bord og et par stole, så du kan nyde synet af haven i læ og tørvejr, drikke en kop kaffe eller læse en god bog.

Men selvom du har en lille have skal du ikke holde dig tilbage. Du kan købe drivhuse i alle størrelser - også et lille drivhus eller et minidrivhus, der passer perfekt ind i netop din have.  Du kan også finde vægdrivhuse, hvor drivhuset bliver sat på muren af dit hus. Denne type af drivhus er særlig relevant til små haver. 

Ida vægdrivhus med glas i siderne og polycarbonat i taget. 

Glas eller polycarbonat?

Når du skal vælge drivhus til haven, kan du enten vælge drivhus af glas eller polycarbonat. Men hvad skal du vælge? Nedenfor guide vi dig igennem de forskellige varianter, så du kan tage en velovervejet beslutning.

Drivhus med polycarbonat 

Fordele ved polycarbonat: Polycarbonatplader har en bedre isoleringsevne end glas, og drivhuset kan derfor være billigere at opvarme, hvis dette er nødvendigt. Polycarbonat er desuden slagfast, hvilket gør det holdbart og nemmere at montere.
Lyset dæmpes gennem polycarbonat, hvilket nedsætter nødvendigheden af afskærmning, hvis drivhuset er placeret meget solrigt.

Ulemper ved polycarbonat:  Den største ulempe er det væsentligt reducerede udsyn, hvis du ønsker at benytte dit drivhus til ophold og f.eks. sidde og nyde udsynet over haven. Derudover er drivhuse med polycarbonat dyrere end drivhuse med glas. 

Drivhus med glas

Fordele ved drivhus af glas: Den største fordel ved glas i drivhuset er, at glas er helt klart. Dette er rart, hvis du også benytter dit drivhus til afslapning med udsigt over haven. Det er samtidig en fordel, hvis dit drivhus er placeret lidt skyggefuldt, da der herved opnås bedre lysforhold for planterne.

Ulemper ved drivhuse af glas:  Glas kan gå i stykker.  Glas er helt klart, hvilket betyder, at du måske er nødt til at foretage nogle skyggeforanstaltninger for, at planterne ikke bliver svedne i meget solrigt vejr.

Ventilation i drivhuset er vigtigt 

Jo flere ventilationsmuligheder, jo bedre. I alle vores forskellige drivhusmodeller kan du eftermontere oplukkelige vinduer, men det er meget lettere at sætte dem i, når du i første omgang samler selve drivhuset.
For optimal udluftning er det altid en god ide at montere automatiske vinduesåbnere, som åbner og lukker vinduerne alt efter temperaturen inde i drivhuset. Dette letter arbejdet med drivhuset, og sikrer en mere jævn temperatur. 

Der har været delte meninger om, hvorvidt vinduesåbnere bør afmonteres om vinteren, men dette er ikke nødvendigt. Den voks der er inde i cylinderen kan sagtens klare frostgrader. Men vær opmærksom, hvis vinduerne fryser fast og vinduesåbneren forsøger at åbne dem, så kan cylinderen revne.

Har du brug for endnu mere udluftning, er Solarfan en god løsning. Dette er en solcelledrevet ventilator til montering i stedet for et tagvindue

Skal drivhuset have en sokkel?

Der behøver ikke nødvendigvis være en sokkel under drivhuset, men der er mange fordele forbundet med det. En stålsokkel er let at samle, let at få i vater og det er forholdsvist let at få krydsmålene til at være ens, dette er vigtigt for at resten af samlingen af drivhuset forløber uden problemer. Desuden giver en stålsokkel ekstra højde til hele drivhuset.
Derfor anbefaler vi, at du monterer dit drivhus på en stålsokkel.

Herunder kan du se to udvalgte modeller, hvis dit drivhus designmæssigt gerne må være lidt anderledes.

Sirius - eksklusivt orangeri

Sirius er til dig, der ønsker mere end bare et drivhus til tomater og agurk. Du vil også gerne have et sted, hvor du kan sidde og nyde en blæsende efterårsdag, en tidlig forårsmorgen eller bare finde læ en blæsende sommerdag.

Du får her et smukt orangeri, produceret i sortlakeret aluminium. Sirius er lavet med to længer, hvor den ene fungerer som smukt indgangsparti med dobbelt skydedør og den anden giver masser af plads til opbevaring og plads til at opholde sig på. Skydedørene kan monteres på alle 3 gavle, alt efter hvad der passer i netop din have. 

Sirius behøver ikke en sokkel og kan monteres direkte på en plan overflade, da den har en ekstra kraftig bundramme. 

Andre orangerier : Cassandra

Freya drivhus

Freya er et særligt drivhus, da det er designet med pulttag i stedet for sadeltag. Pulttaget er et relativt nyt supplement til udvalget af drivhusmodeller.

Freya kan både placeres som fritstående drivhus og op af eksempelvis en mur, hvor det i stedet fungerer som vægdrivhus. Højden på fronten giver også oplagt mulighed for at dyrke planter, som kræver lidt mere plads - eksempelvis vin og fersken. 

Freya har tagplader i polycarbonat og siderne er i glas i hele baner, hvilket giver godt ind- og udkig i drivhuset. Den dobbelte skydedøre giver rigtig god plads at komme ind og ud af. Drivhuset har to tophængslede vinduer og et jalousivindue. Jalousivinduet er placeret i toppen af drivhuset og sikrer sammen med vinduerne i siderne god udluftning.

Andre drivhuse med pulttag : Aphrodite