Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Signe Wenneberg: Kompost

Oh, hvor har det været en varm påske. Den bedste påskeferie i mands minde – og hvor var det bare heldigt, at det for mit vedkommende blev til påske i haven… Jeg har fået ordnet staudebedet og fjernet skruer, rockwool og alt muligt andet byggeaffald efter vinterens byggeri. Jeg har fået plantet nye gode stauder. Storkenæb, nye pæoner og lidt flere roser. Der har været huller, som skulle fyldes efter den hårde vinter i haven. Jeg har ordnet alle mine køkkenhavekasser og har sået ærter, salat og bønner. Jeg har plantet krydderurter og taget godt hånd om sidste års overlevende planter. Jeg har dækket over med plast og vandet og gødet og fået tømt komposten…


Har du mon kompost i din have? Det kan anbefales. Der er en mulighed for at få næring til sine bede ud af sit eget gamle affald fra have og køkken. Kompost er noget af det, jeg er kommet senest i gang med i haven. Jeg har selvfølgelig hele tiden haft et hjørne med afklip, afskårne blomster, planteaffald, god jord, overskudsmuld, hønsemøg, te og kaffe – guf, jeg bruger, når jeg planter om eller fylder op i et bed. Jeg har haft hegn af kvas, blade og planterester. Og bunker med varmt græsaffald. Men det at få lavet en ordentlig omgang kompost, har jeg været sen til.

Det er ellers ikke svært at lave kompost selv. Du skal bare finde et skyggefuldt sted i haven, gerne i nærheden af køkkenhaven, og her kan du lægge planterester i en bunke, hvis det skal være helt enkelt. Mere praktisk og ordentligt er det at lave to-tre kasser af lærketræ på hver 1 m² i grundareal. Højden kan være 70-80 cm. Lav den, så de tre forsider kan tages af, eller undlad helt forsiderne. Kasserne skal stå på den bare jord, så regnormene kan komme op i bunken og ælte rundt.

Nu kan alle planteresterne fra haven smides i den ene kasse, efterhånden som de kommer. Det gælder tørt kvas fra staudebedet, græs, kaninbursaffald, hønsemøg, kasserede potteplanter, buketter med mere. Selvfølgelig også indholdet af den særlige skraldespand fra køkkenet – den med kartoffelskræller, æggeskaller, frugtaffald osv. Det er vigtigt at få meget grønt skrald med ud i bunken. Det indeholder kvælstof, der hurtigere får bunken lavet til muldet kompost. Smid aldrig brød, kød og kogte madrester ud på komposten. Det kan samle rotter. Smid aldrig syge planter på komposten.

Når den ene kasse er fuld, vendes alt det grønne snask over i den tomme kasse med greben. Det kaldes omstikning. Så får massen lov til at stå i fred og blive til lækker kompost, der kan køres ud i haven på en gang. Den tomme kasse er man i mellemtiden igen begyndt at fylde. Hemmeligheden bag alt dette komposteringsvæsen, som de erfarne taler om, er, at man skal have to-tre kasser: En kasse, man fylder i, en kasse med kompost, der hviler sig, og en med færdig kompost. Komposten er det bedste jordforbedringsmiddel overalt i haven. Brug den til roser, stauder, skovbund, frugttræer og køkkenhaven.

DENNE UGE I HAVEN

· Græsslåningspausen er forbi – græs gror, når det er over 10 grader. Så i denne varme gror græsset meget. Heldigvis!

· Tøm komposten og tilsæt friske vitaminer i køkkenhave og bede

· Plant masser af krydderurter – men læg fiberdug over om natten… især i ugerne der kommer…

· Stauder, rabarber og løvstikke buldrer frem i varmen

· Pæoner vokser mens man ser på det!

· Roserne gødes for første gang – Rosengødning

· Drivhuset frister – men vent med tomatplanterne til maj

· De første rhododendron springer ud – dejlig tidligt i år

· De smukkeste kirsebærtræer blomster nu…

· Rødstjert ankommer, hannen først

· Slåen blomstrer i få dage før løvspring

· Sidste chance for at så tomater og agurker indendørs

· Har du småplanter, kan de pottes om – men vent med at plante dem ud (der kan stadig komme nattefrost)

· Overvej, om noget skal fældes, før der kommer blade på. Det er nemmere at rydde op uden blade

· Kodrivere (primula), nikkende kobjælde og lungeurt blomstrer. Også bellis blomstrer så fint i græsplænen