Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Marehalm og sandhjælme til klitten og strandhaven

Det smukke blågrå klitgræs stopper effektivt sandflugt fra kysten, gror hvor andet giver op og skaber strandstemning i haven og på sommerhusgrunden.

Marehalm og hjælme minder med deres stride strå og gråblå og grågrønne farver meget om hinanden. Begge vokser naturligt ved den danske kyst, og en del af det, som mange omtaler som marehalm Leymus arenarius, kan i princippet lige så godt være sandhjælme Ammophila renaria.

Sand, vindsus og salt

De to slags klitgræs er nogle af de vigtigste nytteplanter, når det gælder om at forhindre sandflugt. Planterne kan med deres lange og stærkt forgrenede rødder holde sammen på hele klitter, og især hjælme kan sagtens tåle at blive sandet til i en storm. Det vil blot få planten til at udsende flere underjordiske rødder og vokse endnu kraftigere, for igen at skyde sine strå op i lyset.

Marehalm og hjælme er også det perfekte valg til en sandet sommerhusgrund tæt ved vandet, hvor ikke så meget andet kan gro. En beliggenhed ved havet betyder nemlig ikke kun vindsus og mager sandjord, men også havgus, som afsætter salt på jord og blade. Salt er som hovedregel gift for planter. Derfor gælder det om at få fat i nogle typiske strandvækster, der har udviklet forskellige mekanismer til at holde saltet ude fra plantens celler, og her er både marehalm og hjælme det sikre bud.

Strandstemning uden strand

Det grove men smukke klitgræs er endelig det helt rigtige valg, hvis du ønsker at tilføre lidt ægte dansk 'sommer ved vandet'-stemning i haven, og her kan alle være med, også uden en beliggenhed i første række.

Hvis du vil skabe en have (eller et lille hjørne) med strandstemning, skal du først og fremmest have fat i nogle strandplanter. Mange af de planter, der naturligt trives ved den danske kyst, kan kendes på deres lidt grove grågrønne eller blågrå løv og undseelige blomstring. For at skabe strandstemning, gælder det derfor om at skrue ned for det storblomstrende og farverige og op for de grå detaljer.

For at strandplanter skal kunne trives direkte i havejord, skal du grave godt igennem med sand eller grus i en dybde på 30-40 cm, og hvis det skal ligne en rigtig strand, skal de øverste 10 -15 cm selvfølgelig bestå af rent hvidt strandsand (kan købes i bigbag). Herefter er resten ren leg og kreative detaljer i form af store og små strandsten, tang, drivtømmer og muslingeskaller. God fornøjelse.

Marehalm Leymus arenarius har flotte gråblå skarpe strå, og bliver med aks 50 - 100 cm høj og 20 - 40 cm bred. Den blomstrer i juni og juli med aflange grøngule aks

Sandhjælme Ammophila arenaria har grågrønne aks, og bliver op til 150 cm høj. I Danmark er den især almindelig i Vestjylland .

Andre planter til strandgrunden - og strandstemning i sommerhushaven

Bidende stenurt Sedum acre bliver ca. 10 cm høj med kødfulde blade og fine gule blomster i juni-juli. Også fin i stendiger.

Bukketorn (Gojibær) Lycium babarum kan blive 250 cm høj med overhængende grene. Busken har grågrønne blade, blomstrer i juni - juli med lilla blomster og får fine dråbeformede røde bær, som har et meget højt indhold af bl.a. C-vitamin.

Engelsk græs Armeria maritima har slanke blade i roset, bliver 15–25 cm høj og blomstrer med pink blomster i maj – september.

Havtorn Hippophae rhamnoides kan blive op til 400 cm høj og næsten lige så bred. Bladene er grågrønne og aflange, bærrene er orange og rige på bl.a. C-vitamin.

Klitrose Rosa pimpinellifolia er en hjemmehørende rose, der delvist er fortrængt fra den danske kyst af den mere aggressive Rosa rugosa. Den smukke klitrose blomstrer med creme-gul-blegrøde blomster i juni –juli og får flotte runde mørke hyben.

Strandkål Crambe maritima får kraftige blåduggede spiselige kålblade og bliver 30–70 cm høj.