Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Stauder

Stauder er pr. definition flerårige, blomstrende planter, med en urteagtig top, som hver vinter ved den første frost visner ned og derefter ligger brun og tør vinteren igennem.  Men når foråret kommer, så skal du bare se! Så liver de på næsten mirakuløs vis op og gror lynhurtigt en ny, fin grøn top - og senere kommer der masser af blomster.
Alle vores stauder produceres på friland i Danmark, hos førende producenter af haveplanter, hvilket højner kvaliteten på staudernes rødder og den fremtidige vækst efter udplantning. Du køber med andre ord en rigtig haveplante, klar til at vokse videre hos dig. Afhængig af sæsonen, kan især højere stauder være tilbageklippet ved levering.

Læs mere her om stauderne fra Plantetorvet eller spørg gartnerne

Læs mere

Stauder

Funkia 'Guacamole'

Funkia 'Guacamole'

Hosta hybrid 'Guacamole' 2 Liter potte

99,95 kr.
Flere varianter
Almindelig Strandkål

Almindelig Strandkål

Crambe maritima 2 Liter potte

Fra

45,95 kr.
Alunrod 'Grape Timeless'

Alunrod 'Grape Timeless'

Heuchera 'Grape Timeless' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Funkia 'Blue Cadet'

Funkia 'Blue Cadet'

Hosta hybrid 'Blue Cadet' 1 liter potte

Fra

38,95 kr.
Alunrod 'Timeless Treasure'

Alunrod 'Timeless Treasure'

Heuchera 'Timeless Treasure' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Kæmpe Violfrøstjerne 'Elin'

Kæmpe Violfrøstjerne 'Elin'

Thalictrum 'Elin' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Blåkant 'Purrsian Blue'

Blåkant 'Purrsian Blue'

Nepeta faassenii 'Purrsian Blue' 1 liter potte

Fra

31,95 kr.
Akeleje Frøstjerne 'Black Stockings'

Akeleje Frøstjerne 'Black Stockings'

Thalictrum 'Black Stockings' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Julerose hybrid 'Metallic Blue Lady'

Julerose hybrid 'Metallic Blue Lady'

Helleborus hybrid 'Metallic Blue Lady' 1 liter potte

Fra

64,95 kr.
Solbrud 'Short 'n' Sassy'

Solbrud 'Short 'n' Sassy'

Helenium 'Short 'n' Sassy' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Kvæsurt 'Pink Tanna'

Kvæsurt 'Pink Tanna'

Sanguisorba 'Pink Tanna' 1 liter potte

Fra

38,95 kr.
Solbrud 'Lemon Sundae'

Solbrud 'Lemon Sundae'

Helenium 'Lemon Sundae' 1 liter potte

Fra

38,95 kr.
Sibirisk Iris 'Having Fun'

Sibirisk Iris 'Having Fun'

Iris sibirica 'Having Fun' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Blåkant 'Bokratune'

Blåkant 'Bokratune'

Nepeta neptune 'Bokratune' 1 liter potte

Fra

31,95 kr.
Sankthansurt 'Chocolate Cherry'

Sankthansurt 'Chocolate Cherry'

Sedum 'Chocolate Cherry' 1 liter potte

Fra

45,95 kr.
Funkia 'Purple Heart'

Funkia 'Purple Heart'

Hosta hyb. 'Purple Heart' Potte 2 liter.

99,95 kr.
Høstanemone 'Dreaming Swan'

Høstanemone 'Dreaming Swan'

Anemone 'Dreaming Swan' 1 liter potte

Fra

54,95 kr.
Storkenæb 'Hexham Velvet'

Storkenæb 'Hexham Velvet'

Geranium hybrid 'Hexham Velvet' 1 liter potte

Fra

54,95 kr.
Storkenæb 'Dragon Heart'

Storkenæb 'Dragon Heart'

Geranium hybrid 'Dragon Heart' 1 liter potte

Fra

54,95 kr.
Sølvlys

Sølvlys

Actaea simplex 'Chocoholic' 1 liter potte

Fra

84,95 kr.
Anisisop 'Blue Boa'

Anisisop 'Blue Boa'

Agastache 'Blue Boa' 1 liter potte

Fra

38,95 kr.
Purpursolhat 'Green Twister'

Purpursolhat 'Green Twister'

Echinacea 'Green Twister' 1 liter potte

Fra

31,95 kr.
Hjortetrøst 'Baby Joe'

Hjortetrøst 'Baby Joe'

Eupatorium dubium 'Baby Joe' 1 liter potte

Fra

38,95 kr.
Purpursolhat 'Sunseekers Pink'

Purpursolhat 'Sunseekers Pink'

Echinacea 'Sunseekers Pink' 1 liter potte

Fra

54,95 kr.
Purpursolhat 'Sunseekers Pink'

Purpursolhat 'Sunseekers Pink'

Echinacea 'Sunseekers Pink' 1 liter potte

Fra

54,95 kr.
Vent venligst..

Danmarks største udvalg af stauder

Stauder findes i alle størrelser og former. De urteagtige planter er med til at give haven liv med sine farver og dufte. Her på siden finder du et sort sortiment af stauder, der alle er danskproduceret og af højeste kvalitet. 

Vi har forskellige stauder til enhver smag, om du er til de farverige staudeplanter, de høje stauder, lave stauder, de bunddækkende stauder eller noget helt fjerde. Vores udvalg indeholder blandt andet:

  • Akeleje, Alunrod, Anemone, Asters, Astilbe, Blåkant, Bronzeblad, Daglilje, Fingerbøl, Floks, Hjerte-blomst, Hosta Funkia, Klokkeblomst, Kulsukker, Kæmpemargerit, Lavendel, Lungeurt, Løvefod, Pæon, Ridderspore, Røllike, Salvie, Skønhedsøje, Snepude, Solhat, Stenbræk, Storkenæb, Storkonval

Stauder er flerårige urteagtige planter, hvis top visner ned hver vinter - og som hvert forår starter helt fra bunden på ny. Det er fascinerede hvert år at følge plantens udvikling fra nøgen jord til frodig plante, først med blad og siden med blomst. Stauder blomstrer ofte i mange måneder og er populære hos både mennesker og alle de små flyvende insekter, som finder deres føde i blomsterne.

Hvad er en staude?

En staude er en blomstrende, urteagtig plante, der alle har det til fælles, at de er flerårig. En flerårig staude betyder, at plantens underjordiske del vil eksistere i flere år, mens den del, der befinder sig over jorden, vil visne bort efter blomstring, og herefter vokse frem igen til næstkommende forår. 

På den måde vil den i foråret begynde forfra med frodig ny top og ikke mindst: masser og masser af blomster. Køber du udenfor vækstsæsonen, vil du derfor modtage planterne uden blomst og blad, lige som du undertiden i løbet af vækstsæsonen kan opleve at planten sendes nedklippede.

Staudeplanterne findes dog også i en stedsegrøn form, hvor både den underjordiske- og overjordiske del overlever gennem vinteren og vil derfor stå pænt året rundt. Stedsegrøn er også betegnelsen man bruger indenfor andre plantesorter, når en plante holder sig i live hele året. Det gør sig eksempelvis gældende ved en Kirsebærlaurbær hæk og ved nogle buske og træer.

Navnet staude kommer af det oldhøjtyske 'studen', som groft oversat betyder 'at få til at stå'. Nogle af de stauder, som langt de fleste danskere har i haven er vilde og findes også i naturen i forskellige dele af verdenen. 

Hvilken staude skal man vælge?

Stauder kan være vidt forskellige i både skrøbelighed og vækst, og det er derfor vigtigt at sætte sig ind i, hvilken plante der passer bedst til ens egen have og hvilket formål, den er tiltænkt. Der er eksempelvis stor forskel på blomsternes farve og størrelse samt farven på bladene. 

Nogle er aggressive i deres vækst og kan brede sig langt fra det oprindelige plantested, mens at andre holder sig i ro og kan være skrøbelige overfor andre planter eller ukrudt der breder sig kraftigt.

Undersøg klimaet i din have

Inden man køber en sin plante, skal man også undersøge klimaet i haven, hvor de skal stå, da nogle planter har nogle særlige behov. Ikke alle kan for eksempel tåle fuld sol i for lang tid og foretrækker i høj grad at få skygge. 

Andre stauder kan ikke tåle at stå i en jordtype, der er for tør. Det er derfor altid en god idé at starte med at tjekke, hvilken jordtype man har. På den måde sikrer man, at det bliver et flot syn, når man har plantet sit staudebed, og at de trives i fremtiden. 

Undersøg staudernes blomstringstider

Langt de fleste stauder blomstrer i foråret eller den tidlige sommer. Vil du gerne have planter, der blomstrer det meste af sæsonen, så er det en god idé at supplere dit staudebed med sorter, der blomstrer i sensommeren eller i efteråret. Der findes både planter til starten og slutningen af året. 

Plantning af dine stauder 

Det er vigtig at kende den rette placering, inden du planter. Find ud af, hvad planterne kræver af sol og skygge og placer dem således, du bedst mulig kan opfylde deres behov. Nedenfor har vi lavet en guide til, hvordan du planter: 

  1. Først og fremmest er det en god ide at overveje sammensætningen af dine stauder. Find ud af, hvilke farver der passer godt sammen, og hvordan du ønsker at størrelsesforholdet i bedet skal være. Plant dine stauder tæt. Der bør være ca. 25 cm afstand mellem de små staudevarianter og 50 cm afstand mellem de lidt større slags.Når du er færdig med plantningen, er det meget vigtigt at vande i rigeligt. De nyplantede planter skal gerne etablere et stærkt rodnet, og det gøres kun, hvis de får nok vand ved plantning. Pas på med at gøde for hurtigt efter plantning. Planterne skal gerne have ro til at etablere sig. 

Pasning af dine dine stauder 

Da der findes mange forskellige sorter og varianter, kan det være svært at give en generelt vejledning på, hvordan stauder skal passes. Nogle sorter er meget hårdføre mens andre er mere skrøbelige og kræver en del pleje. Sæt dig grundigt ind i den enkelte plante og find ud af, hvilke krav de har til pasning. 

Fælles for dem alle er dog, at de skal vandes. Det er altid bedre at vande i store mængder få gange end at sjatvande. Giv også gerne dine planterne en smule gødning lidt tid efter plantning, så de får en god start på vækstsæsonen. 

Hvordan håndterer du dine stauder om vinteren? 

Når kulden nærmer sig, vil dine staudebedet visne ned. Det er dog vigtigt at huske på, at staudeplanterne stadig er i live under jorden og derfor vil vende tilbage, når foråret melder sin ankomst. Du behøver ikke at vinterdække dine stauder medmindre der er meget lave frostgrader. Ved en hård vinter kan det være fordelagtigt at dække planterne med nedfaldent løv, granris eller grene. 

De mest populære stauder i de danske haver

Der findes et hav af stauder i forskellige farver, former og størrelser. Alligevel er der nogle gengangere. Nedenfor finder du nogle af de mest populære stauder lige nu: 

  • Hosta: Hosta/funkia er særlig populær på grund af sine smukke, hjerteformede blade. Farverne spænder bredt, og du kan finde hosta i grønne, hvide og rødlige nuancer. 
  • Høstanemone: Høstanemonen er en populær staude særligt på grund af sin sene blomstring. Høstanemonen blomstrer i modsætningen til mange andre stauder i efteråret. Denne staude er dermed et godt valg, hvis du ønsker have vekslende blomstringstider i haven. 
  • Kæmpestenbræk: Kæmpestenbræk er populær på grund af sine smukke lyserøde blomster. Desuden er den også velegnet som bunddække i haven.
  • Storkenæb: Storkenæb findes i flere forskellige farver og størrelser. Fælles for dem alle er deres fine små blomster, der pryder smukt i bedet eller i krukken.

Hårdføre stauder i haven 

Nogle planter er mere hårdføre end andre. Hvis du vil være sikker på, at dine stauder kommer igen år efter år, så er det en god idé at vælge dem, der er vinterhårdføre. Disse planter kan stå vinteren igennem uden at tage skade af lave temperaturer. Eksempler på hårdføre sorter er blandt andet hosta, løvefod og stenbræk. 

Vil du gerne vide endnu mere om stauder, så læs mere på vores haveblog. Her finder du en masse spændende inspiration og guides, så du får helt styr på dit staudebed i haven.

Få endnu mere viden om stauder på vores haveblog 

Der er masser af information at hente, hvis du har planer om at berige dit staudebed. På vores haveblog finder du et hav af artikler med guides og inspiration til staudebedet. Find brugbare til plantning og pasning af de mest populære planter lige nu. Du kan også tage et nærmere kig på, hvordan du planter stauder i krukker eller idéer til farvesammensætninger. 

Kontakt vores gartner, hvis du har spørgsmål til staudebedet 

Brænder du inde med spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte vores gartnere. De sidder hver dag klar til at besvare alle de spørgsmål, du måtte have. Kontakt her.