Gæsteblog af havebogsforfatter Signe Wenneberg
Jeg ved godt at det er to graders frost udenfor denne morgen. Men jeg er ligeglad. Det er marts og dermed forår. Solen skinner omme bag de tunge skyer. I mine vindueskarme er der gang i forspiringskasserne. Ærteblomsterne er kommet op – og de er til stor opmuntring. Hvert forår begynder det hele forfra. Det er liv! Ud af små bitte frø kommer hvert år de samme mirakler: Spirer. Man kan ikke lade være med at smile.
Det er som om, at jo længere og hårdere vinteren har været, jo flere frø kommer jeg til at købe. I år er det helt galt. Jeg køber blomsterfrø, det er klart, men også frø til grønsager og krydderurter. I år har jeg tænkt mig at høste mere til køkkenet i haven end nogensinde før. Det er planen. Nu må vi se hvordan det går. Jeg skal fylde drivhuset med tomater, chili, basilikum og agurker – plus ferskner og vin. Der skal være grønsager og krydderurter i de ti store køkkenhave-højbede af træ og nogle af de nye, jeg er i gang med at bygge foran et nyt raftehegn. Der sker altid noget i en have – og der er altid planer, hos os, der er havetossede. Det er svært at vente på at komme i gang med det hele. Men heldigvis er det nu det er forår.
Husk, at du kan så og opleve mirakler lige meget om du har en have eller ej. Du kan forspire indendørs nu og frem til april. Du kan også så en lille minihave til i en vindueskarm. Du kan planlægge at så i potter i gården. Eller oppe på taget. På trappen. Eller ude på altanen – i en altankasse. Det er mere end sjovt at følge planter gro fra dag til dag. Det er så livsbekræftende!
God fornøjelse.
Når man vælger planter, som er sjove for børn er der to ting, der er meget vigtigt. Planterne skal være nemme og med ret stor sikkerhed give gode resultater på kort tid. De skal være spiselige – det betyder ikke, at man behøver at servere solsikker til aftensmad, men planterne skal kunne klare en tur i munden uden at lave ulykker, hvis børnene har en alder, hvor de kan finde på at smage på alting.
Alle børn burde prøve at dyrke nogle af disse nemme planter bare en gang:
Solsikker, som kan blive to meter høje i en fart
Jordskokker, som kan blive lige så høje som solsikker og er meget nemme
Tomater, som er nemme – også i en vindueskarm eller på en sydvendt altan – skal forspires indendørs
Morgenfruer – nemme orange blomster, som blomstrer helt frem til der kommer frost (kan spises)
Ærter og bønner, der gror højt og meget på kort tid, der findes mange varianter af bønner – også lilla bønner og det er sjovt for børn at lære om biodiversitet helt lavpraktisk
Hjulkrone – smukke blå blomster, der smager som agurk og er fine på en isdessert
Tallerkensmækkere – flotte gule og orange blomster, som er smukke i salater. Planterne er slyngplanter, der gror eksplosivt. En rigtig god altanplante
Karse – som kan gro i andet end vat
Salat – også rucula, som bliver til god rucula-pesto eller klippes over en hjemmelavet pizza
– find dine yndlingskrydderurter for eksempel basilikum med hvide og lilla blomster, oregano med blomster, persille, timian, rosmarin, hvidløgsplanter, purløg, salvie, løvstikke og mynte… Dyrk dem i vindueskarmen, på altanen, på trappen, på terrassen eller i haven. Lær børnene at smage og dufte til friske krydderurter. Husk, at blomsterne kan spises og er meget smukke at pynte maden med. De fleste krydderurter er nøjsomme og klarer sig fint i en potte udendørs. Basilikum er en undtagelse, den er krydderurternes primadonna. Svær at få til at gro ude og vil helst stå indendørs i en vindueskarm eller til nød i læ på en sydvendt altan eller terrasse.
Gør som Michelle Obama og hendes døtre: Dyrk det I spiser i jeres egen biodynamiske og selvforsynende køkkenhave. Det eneste Ms. Obama ikke dyrker er rødbeder, for dem kan Præsidenten ikke fordrage! Med sit haveprojekt i baghaven ved Det Hvide Hus ønsker Michelle Obama at gøre sig selv til rollemodel for tankegangen ”Grow what you eat” i kampen mod børns overvægt. I amerikanske forstæder er en grønthandler ofte ligeså sjælden som en cykel. Man spiser forkert og ikke nok grønt. Mange familier i den vestlige verden kæmper med overvægt – og har ikke så god adgang til friske, billige, økologiske frugter, bær og grøntsager, som de kunne ønske sig. Det er mange steder meget nemmere at skaffe en burger og en cola, end at finde en råkostsalat og en grønsagsjuice til sine børn, når de er sultne. Det kan ses. Derfor er der nu en modbevægelse: Man dyrker sine egne grøntsager. Lige uden for døren. Selv Præsidentfruen gør det.
Hvis du ikke ved, hvordan du skal komme I gang, så begynd i det små. Med et lille afgrænset stykke jord eller endnu bedre: En kasse/et højbed. Her kan du dyrke noget der er nemt – og noget af det, I elsker mest i jeres familie. Det kan være salat, tomater og de krydderurter I bruger mest i køkkenet – og som er dyre at købe i supermarkedet. Det kan også være hindbær, æbler og blåbær. Eller ærter, majs og bønner. Hvis du kun har en lille have eller en altan, kan du sagtens have en køkkenhave alligevel. Du skal bare tænke på at dyrke en ”vertikal have” – tomater, bønner og ærter fylder ganske lidt og kan vokse op ad en mur eller et stativ.
Sådan gør du: Hvert forår er det tid til at så! Til at forspire lidt indendørs i det tidlige forår og til at så direkte på friland senere. Det er også om foråret – lidt senere – at drivhuset tilplantes. Husk, at dine frø og planter skal have noget at leve af. Jorden skal være let og næringsrig. Der skal måske tilsættes kompost. Det kan være, du laver et afgrænset bed ud af gamle eller nye brædder (husk at de skal være giftfri). Gør det nemt for dig selv ved at så noget, der er nemt. Og så er det bare om at vande… Og glæde sig!