Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Rens et bed for skvalderkål

Det kan sagtens lade sig gøre at rense et bed for skvalderkål. Her er hvad du skal gøre.

Skvalderkål er en af de mest besværlige typer ukrudt, fordi den er overalt og breder sig så voldsomt. Heldigvis findes der mange robuste og ukrudtsstærke stauder, det sagtens kan trives, selvom der også er lidt ukrudt i bedet.

Andre planter, som fx roser, vil trives dårlig, hvis de skal konkurrere om plads, lys vand og næring med en kraftfuld ukrudt som skvalderkål. Derfor skal de helst plantes i en jord, der fra starten er helt uden rødder fra flerårigt ukrudt.

Hvis du har et meget tilgroet bed, giver det ingen mening at begynde at håndluge. Her er det hurtigere og mere effektivt at grave alt op og begynde forfra. Det er ikke så besværligt som det lyder.

1. Grav planterne op i firkanter som når man graver græstørv.

2. Ryst det meste af jorden af og saml de opgravede planter på en presenning. Så kan du altid sortere dem efterfølgende.

3. Riv jorden igennem for overskydende rødder og grav den godt igennem med jordforbedring eller rosenjord (hvid det er roser, du vil plante).

4. Gå tilbage til presenningen med opgravede planter. Skil stauder og ukrudt ad, ryst stauderne for jord og giv dem et brus eller dyp dem i en spand vand. Så er det nemt at tjekke, at rødderne er rene og uden skvalderkål.

5. Genplant evt. de rensede stauder i bedet. Jo tættere du planter, jo hurtigere vil de lukke jorden og forhindre nyt ukrudt i at få fat.

God fornøjelse.


6 ukrudtstærke stauder

Her er nogle eksempler på ukrudtsstærke stauder, der sagtens kan vokse side om side med skvalderkål. De bekæmper altså ikke skvalderkålen, men trives storartet side om side. Læs mere om ukrudtsstærke planter i bogen 'Hvilken plante hvor' af Jane Schul eller spørg på Plantetorvet.

- Karina Demuth