Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Snyd dig til ekstra lang blomstring

Forspir dine planter og stræk sæsonen med blomster fra tidlig sommer til langt ind i efteråret. 

Det er hyggeligt at forspire, og når du dyrker dine planter fra frø, får du rigtig mange blomster for meget få penge. Hvis du begynder allerede nu, kan du som en ekstra bonus forlænge sommerens blomstring med flere måneder. 

Sommerblomster er programmeret til at give alt, hvad de har i sig over en forholdsvis kort periode. Derefter sætter de frø og visner ned. Hvis du vil have blomster fra begyndelsen af sommeren til langt ind i efteråret, må du gøre som gartneren og snyde planterne lidt. 

Forspir det første hold indendørs

Så dine frø indendørs i steril såjord. Anbring potterne lyst og lunt og sæt et gennemsigtigt låg over. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen. Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade, og tynd godt ud eller prikl de små spirer ud i potter. Lad dem stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Plant planterne ud i haven i maj, når risikoen for nattefrost er overstået. 

Så det andet hold direkte på friland

 Frø kræver en vis mængde lys og varme, før de begynder at spire, og hvis du går for tidligt i gang, risikerer du, at frøene rådner i den kolde og våde jord. Følg vejledningen på frøposen.

Det nemmeste er at så i riller, så du bedre kan se hvad, der er hvad. Vand jorden godt igennem før du sår, og tynd ud mellem planterne, når de er store nok til, at du kan håndtere dem. Vælg de stærkeste ud og kasser resten, ellers får du bare en masse tynde blege småplanter, der ikke udvikler sig ordentligt. Nogle gange er det muligt forsigtigt at grave de overskydende planter op og få dem til at gro et nyt sted. 

Fjern visne blomster og fyld ud med nye forspirede planter

Det første blomsterflor er altid ekstra flot. For at holde blomstringen i gang er det vigtigt hele tiden at fjerne de afblomstrede hoveder. De fleste planter til nemlig forsøge at blive ved med at producere nye knopper, til de har fået lov til at sætte frø.

Desuden kan du forlænge blomstersæsonen yderligere med et lille hold sent forspirede planter. Planterne kan forspires indendørs, eller du kan så dem udendørs i potter eller i et lille 'ventebed'. Så har du altid friske (og næsten gratis) forsyninger af planter, som du kan fylde ud med i køkkenhaven, efterhånden som du høster. 

Du kan også bruge dem i staudebedet, der tit  bliver lidt kedeligt i juli, når det første flor er forbi og sensommerblomsterne endnu ikke har fået fat. 

Du finder sortimentet af blomsterfrø her