Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

UGE 14 – Køkkenhave

Dagene er allerede tiltaget med over seks timer. Solen skinner måske. April er den travleste måned for en haveejer. Nogle år har jeg siddet klar med frøbreve, spirer i vindueskarme og kriblen i mine fingre. Men tit er det ikke gået efter planen. April er den ondeste måned, skrev T.S. Elliot engang i en råkold april. Og det er rigtigt. For det er så skuffende, hvis denne forårsmåned leger vinter. Heldigvis kan april også være varm og imødekommende – og jorden god at grave i.

”Har du køkkenhave?” Spurgte jeg engang en haveentusiast. – ”Nej, jeg har en glimrende grønthandler,” svarede hun. Jeg har haft køkkenhave nogle år, og jeg har holdt pause fra køkkenhave andre år. I år skal jeg på den igen. Så jeg graver og regerer og har forberedt mig vinteren igennem med god kompost, møg fra høns, aske og nye køkkenhavekasser… Nu venter jeg bare på varme.

Digging The FlowerbedEn køkkenhave er en god ide, hvis der er børn i nærheden. Det giver mening at vise børn, at mad ikke gror i supermarkeder. Selv om det kan være svært at få tingene til at gro, er det tilfredsstillende, når det endelig lykkes. Grøntsagerne smager meget bedre, når de kommer fra ens egen have. Og vi bruger ikke ressourcer på hverken indpakning, opbevaring, køl eller transport over lange afstande. Vi plukker bare. Og spiser.

Denne uge i haven

· Hugormen vågner af sin dvale

· Violer er fremme!

· Solsorte synger højt om aftenen og de har lagt deres første æg

· Hold øje med, om der annonceres med gratis kompost fra genbrugsstationen (skal blandes 10/90 med havejord, når du bruger det)

· På denne tid – og i år er det inden påske – åbnes sommerhuset og kolonihaven. Der ryddes op og tændes for vand

· Nu åbnes også døren til livet i haven. Måske kan den første frokost spises, hvis der er sol

· April er et dejligt tidspunkt at anskaffe sig høns og påskekyllinger på. Har du ikke prøvet det før, så brug måske helligdagene i påsken til at sætte dig ind i det og finde ud af, at det er pærelet

· Læg kartofler. De renser et gammelt bed godt igennem. Er det koldt, kan du lægge plast eller fiberdug over for at varme. Kartofler skal have sol og blæst. Husk at sætte kartoflerne i jord, der har været kartoffelfri i 3 år. De sættes med 60 cm mellem rækkerne og ca. 30 cm afstand i rækken

· Så sommerblomster i køkkenhaven (morgenfruer, valmuer, kornblomster eller andre). De både pynter og gavner

· Så ærter, salat og rucola – det er nemt i køkkenhaven og dyrt at købe

· Så dild og persille

· Plant bærbuske – de skal vandes godt

· Del purløgene (løg tages op af jorden, deles og sættes igen)

· Hvis du endnu ikke har forspiret ærteblomster, så gør det nu! Det er sidste chance!

SUNDE OG VELSMAGENDE KARTOFFELSORTER

Berber: Gulkødet, meget tidlig, spises hurtigt, kan ikke gemmes

Revelino: Tidlig, spises hurtigt, kan ikke gemmes

Sava: Gulkødet, god gemmekartoffel

Nicola: Fast, god gemmekartoffel

Exquisa: Meget fast og god, erstatter aspargeskartoflen

Desiree: Rød, dejlig melet, god til mos og gratin

 

TIP  FÅ GRØNTSAGERNE TIL AT GRO

For at få grøntsagerne til at gro kræver det, at du sætter dig ind i, hvordan de skal placeres. Ikke alle grøntsager trives ved siden af hinanden. Nogle planter tiltrækker bier, mens andre tager næringen fra naboplanten. Det er en god idé at dele sin køkkenhave op i eksempelvis fire bede. Et bed kan indeholde kål, radiser, rucola, majroer, grøntsager, der alle hører til korsblomstfamilien. Et andet bed kunne bestå af gulerødder, pastinak, persille, dild og fennikel, der hører til skærmblomstfamilien. Hvis du er nybegynder, kan du begynde med noget, der er let. Kartofler, jordbær, rucola, ærter og gulerødder er det, der gror nemmest, og det kan sås, plantes og lægges allerede her i april. Derimod er alt det, der skal forspires i minidrivhuse mere besværligt og kræver større tålmodighed. Sædskifte handler om at skifte. At man hvert år skifter mellem de forskellige bede, så der ikke gror det samme, på samme plet, flere år i træk.