Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Signe Wenneberg: Blomster, blomster, blomster - uge 32

Hvordan står det til i staudebedet? Hvordan har din skærehave det? Har du blomster nok? Eller skal der plantes flere, så der er mere at tage af næste år. Hjemme hos mig har haven aldrig været grimmere, lange blomster og stauder, der burde være glade, ligger triste hen ad jorden. 

Georginer har jeg ikke haft held med. Rølliker, der var så smukke sidste år, er ingenting i år. Violfrøstjernerne var hurtigt slut. Morgenfruerne er ikke kommet. Tallerkensmækkerne er ud over alle bredder og fylder det hele. Høstanemonerne har gemt sig lidt af vejen og er ellers en sikker vinder. Sommerfulgebuske har det herligt, og har taget alt for meget plads. Der er for lidt sol, for meget regn og for lidt varme. Jeg vil have solskin og blomster!

Eller som H.C.Andersen sagde:

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man have.

Hvis jeg kun måtte vælge en ting, jeg ville have i min have, så var det blomster. Helst blomstrende krydderurter og blomster. Men blomster.

Hjemmet er der, hvor hjertet er, er der nogen der siger. Eller måske også der, hvor der er blomster. For mig er der ikke nogen hjemlighed i hus og i have uden friske blomster i vaserne. Jeg sætter altid som noget af det første blomster i vand, når jeg kommer hjem fra ferie. Og sætter også blomster i vand på ferien, på hotelværelser, i lånte lejligheder og jeg har endda også sejlet rundt på en båd, hvor jeg havde blomster i vaser!

At lave buketter er nemt. Især hvis du følger et par grundregler. Hav et godt udvalg af vaser i mange højder. Det fås nemt og billigt ved at sige ja tak til farmors vaser og købe nogle på loppemarked. Begynd med en helt ren vase. Fyld den med koldt vand til løgblomster. Lunkent vand til roser og grene, samt blomster med hårde stængler som franske anemoner. Du kan bruge en dråbe klorin som værn mod bakterier i vandet.. Brug en skarp kniv eller en god saks og klip altid lidt af stilkene, før de kommes i vasen. Georginer og juleroser plukkes direkte ned i vasen ude i bedet, da de ikke kan tåle luft i stænglerne. Fjern så mange blade som muligt. Ingen blade i vandet, der bliver misfarvet og råddent, hvis de er i. Skift vand hver dag. Gælder alle buketter. Tag løgene af løgplanter, medmindre du synes, det er flot at arrangere buketten med løg i en glasvase. De første tulipaner kan nydes længere, hvis de står med løg i fugtigt sand. Gem løgene. Nogle påstår, at et skvæt vodka holder tulipaner sprøde.

Jeg kan lide buketter med en enkelt slags blomster. Køber gerne lidt skæve eksemplarer af eksempelvis georginer, som er aktuelle nu, og gerne med forskellig grad af udsprungethed, så buketten ikke bliver for perfekt og kedelig. Sæt tre-fire blomster ned i vasen til en start – og fyld på med resten. Stop ikke bare en flok blomster ned i en vase, men gør dig umage med at gøre buketten luftig. Er der tale om en bundet gavebuket, er sagen en anden, og du vil nok være tilbøjelig til at lade snoren sidde.

Blomster kan også være meget fine enkeltvis, fx i en række sodavandsflasker uden etiketter. Et par vaser med hver en enkelt blomst, fx en bonderose, en rose eller margerit, er en dejlig, enkel dekoration.

Nogle mennesker har kun blomsterbuketter til højtider, mærkedage og fødselsdage. Eller når de ligger syge. Jeg holder af hverdagens blomster. De er meget mere livsbekræftende end de fine buketter, der som alt for prætentiøse flag hejser sig over højtiderne. Og nu taler vi slet ikke om sammenplantninger. Dem splitter jeg ad straks. Der er altid tale om planter, som har fået prakket hinanden på og ser helt ulykkelige ud sammen. Da min 95-årige tante var kommet på hospitalet, og nogen, der mente det godt, men ikke kendte hende godt, havde givet hende hadegaven, sagde hun: – ”Ikke nok med at jeg er syg, jeg skal også have en sammenplantning!”. Hun ville hellere have hjemlige blomster stukket i vand i en vase.

Denne uge i haven

  • Haven er frodig lige nu, især hvis der er vand og varme. Staudebedet er et fyrværkeri, hvor der hver uge er nye farver. Du kan så småt begynde at tynde ud og dele stauder, hvis jorden er til det
  • Det er som regel nu, vi oplever tropenætter med over 20 grader – det kan vi jo kun grine lakonisk af nu, hvor efterår og vinter har sat ind før tid
  • Kommer der en tordenbyge, kan regnvandstønden hurtigt blive fuld
  • Har du ikke en regnvandstønde, så få fat i en. Planterne elsker blødt vand – og det sparer på vandregningen
  • Mange stauder tåler varme og tørke. Eksempelvis: Salvie, timian, lavendel, røllike, kejserlys, tidselkugle og storkenæb. Tænk over måske at sætte nogle af dem i efteråret?
  • Georginerne burde være smukke nu!
  • Tomater er der nok af i drivhuset – er der for mange, kan de fryses ned til senere brug (blendes først til tomatsovs)
  • Pluk en buket af sommerfuglebusk og hold den lidt i ave
  • Pluk regnfan i massevis, inden maskinerne kommer og rydder grøftekanten