Planterne i denne kategori, er typisk blevet klippet i form af planteskolen. For at de formklippede træer og buske beholder deres form, vil det kræve jævnlig vedligeholdelse og regelmæssig klipning. Du kan lade planterne beholde deres nuværende form eller slippe fantasien løs!
Det er ofte stedsegrønne planter som buksbom og thuja, der benyttes til formklipning. Det betyder også at de formklippede er grønne året rundt. Formklipning er en kunstart i sig selv og er især benyttet i Japan og Kina, hvor man må sige, at bonsai træer er den ultimative version af formklipning. Denne måde at forme planter på har inspireret og fascineret i mange år. Det går ud på at fremhæve planternes særegne egenskaber og danne former og figurer, ved gentagne gange at klippe og beskære planterne.
Stedsegrønne planter har ofte en moderat vækst, men skal du holde dine formklippede planter pæne, kræver de regelmæssig pasning og vedligeholdelse.
Vil du passe godt på dine formklippede træer og buske, er det vigtigt at sætte sig en smule ind i, hvordan man bedst foretager eksempelvis beskæring af planten.
Her nedenfor kan du lære mere om, hvordan du beskærer stedsegrønne, formklippede planter.
Generelt så er der to overordnede måder at beskære på; Foryngelsesbeskæring og Vedligeholdelsesbeskæring.
Førstnævnte foretages på planter, som har vokset sig alt for store og ikke holder deres form længere, hvor at vedligeholdelsesbeskæring er at foretrække og foretages hvert år.
(Gælder for Gran, ædelgran, cypres, tuja, enebær, fyr)
1. Foryngelsesbeskæring.
2. Vedligeholdelsesbeskæring.
Undtagelsen:
Taks er en stedsegrøn nålebærende plante, som har evnen til at kunne bryde fra gammelt ved. Det betyder, at den tåler så kraftig beskæring, at der ikke er synlige grønne nåle. Taks er særdeles velegnet til hække, som skal klippes hårdt.
Lærk, som er et løvfældende nåletræ har samme evne til at kunne tåle tilbagebeskæring. Fældes et lærketræ, vil der fra stubben fremkomme nye grønne skud det efterfølgende år. Det vil ikke ske, hvis man fælder en rødgran eller et fyrretræ.
(Kristtorn, buksbom, liguster, mahonia, gedeblad og kirsebærlaurbær)
De bladstedsegrønne planter er uundværlige i haven. De bevarer deres blade om vinteren, er gode til julens dekorationer og buketter og så egner de sig som hække.
Ligesom for taks, gælder det for de bladstedsegrønne planter, at de tåler tilbagebeskæring til gammelt ved.
Er din mahonia blevet for fyldig, skal du blot klippe den tilbage til ca. 15-20 cm over jordoverfladen, så vil du det efterfølgende år have en helt ny busk. Tidspunktet for kraftig beskæring af bladstedsegrønne er fra oktober – marts måned, mens klipning af hæk og justering kan ske løbende gennem foråret og sommeren.
Reglen er simpel, for at forme skal man gennem sæsonen fra maj – august måned en eller flere gange klippe 1/3 af skudtilvæksten af.