Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hørpalme

Trachycarpus fortunei

Varen er i øjeblikket ikke tilgængelig for bestilling

Hørpalme

Vækst:
Trachycarpus fortunei er en af de mest robuste palmer, som du kan få fingrene i, og kan, modsat mange andre middelhavsplanter, holde til den danske vinter uden at gå til. Denne tropiske palme kan nemlig holde helt ned til -15 til -18 grader, hvilket betyder at den både kan pynte i terrassens krukker, men kan også plantes direkte i bedet for at skabe den bedste middelhavsstemning hele året rundt.

Palmen er hjemmehørende i det nordlige Japan, og vil i sit naturlige miljø kunne blive helt op til 10-12 meter højt, men heldigvis for danskerne, bliver hørpalmen sjældent mere end 3-4 meter højt i det danske klima. Hørpalmen vokser ca. 7-20 cm om året, efter det har fået lov til at etablere sine rødder i et års tid. Palmen har en kraftig vækst, og danner flittigt nye blade i vækstsæsonen.

Højde:
Hørpalmen bliver normalt ikke meget mere end 3-4 meter højt, under de danske vejrforhold, men kan i sit naturlige miljø blive op til 12 meter høj.

Løv:
Hørpalmens blade er grønne og vifteformede, med en lang bladstilk, og en op til 50 cm bred vifte.
Palmen er perfekt til at pryde både inde og ude, uanset årstid, da dens dekorative og skulpturelle, stedsegrønne løv, gør hørpalmen til den perfekte stueplante, terrasseplante eller potteplante.

Bark:
Palmens stamme er robust og har dekorativ, lappende og behåret, mørk brun bark.
Stammen vokser sig højere år efter år, hvor det lappende bark vil udvide sig opad, efterhånden som den udskifter sine blade.

Blomst & frugt:
Hørpalmens blomster springer frem i juni. Blomsterne er små, men mange, i lange og store klaser, meget dekorative og gule i farven.
Blomsterne efterfølges kun af frugter, hvis hørpalmen bliver bestøvet, da den ikke er selvbestøvende, og har man har derfor brug for både en han-palme og en hun-palme, for at kunne frembringe frugterne. Dog går du ikke glip af andet end deres dekorative udseende, da hørpalmens frugter ikke er spiselige.

Vækstforhold:
Hørpalmen er den ideelle palme til at give et sydlandsk præg til din have eller din terrasse. Da hørpalmen er nemlig en af de mest robuste palmer, som du kan anskaffe i Danmark, er det nemlig muligt for dig at plante din palme i bedet - og ikke kun i en krukke.
Hørpalmen kan nemlig klare temperature helt ned til -18 grader.

Selvom hørpalmen kan plantes i bedet, er den stadig meget velegnet til beplantning i en krukke, men ville under disse forhold, kræve overvintring indendørs, eller kræve vinterbeskyttelse, da alle planterødderne er sarte overfor frost, og særligt i krukker fryser de hurtigere. Vi anbefaler derfor at rykke din krukke med palmen indendørs i stuen, eller i et opvarmet drivhus eller udestue, hvor den fortsat kan få rigeligt med lys.
Hørpalmens kraftige vækst, gør det muligt for den at kunne udfylde en krukke med dens rodnet, indenfor 2 år af plantningen. Derfor anbefaler vi at plante denne palme i et bed.

Er din palme placeret i et bed, er den eneste form for vinterbeskyttelse, som du skal udføre, er at opbinde de lange blade. Ved at opbinde disse, er de nemlig beskyttet i mod hård blæst, hagl og sneskader. Denne metode anvendes også ved palmerne i deres naturlige miljø.

Plantning:
Din hørpalme vil trives bedst i en god, veldrænet eksotisk jord, som vi anbefaler at du anvender når du udplanter palmen i dit bed eller i en rumlig krukke.
Hørpalmen bør placeres i direkte sol, på et læfyldt sted, da for hård vind kan beskadige palmens blade.

I lange tørkeperioder, bør palmen vandes jævnligt.
Når en hørpalme er tørstig, vil dens blade begynde at hænge, dog er dette ikke ensbetydende med, at palmen skal vandes øjeblikketligt. Palmen kan nemlig tåle at stå i lang tid, faktisk i mange dag, uden at få vand, hvilket gør hørpalmen perfekt til den travle familie, som ikke altid vil have tid til at vande regulært. Når hørpalmen får vand igen, vil dens blade hurtigt rette sig op igen.

For at vedligeholde og fremme hørpalmens vækst, bør du gøde den med en flydende gødning i foråret.

Det anbefales af hensyn til etablering på voksestedet, at give træerne en korrekt opbinding i de første to sæsoner.

Øvrige oplysninger:
Hørpalmen siges at stamme fra Japan og Kina, men findes ikke længere vildtvoksende i naturen.


Se hele vores udvalg og få palmer i haven


Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Gul
Efterårsfarve Grøn
Blomstring Jun
Bladtype Stedsegrøn
Lysforhold Fuld sol
Vindforhold Nej
Vækst Kraftig
Bivenlig Ja
Højde 3-4 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver, Krukker, Læhegn
Modning Sep, Okt
Vækstform Parasolform
Frugt/bær Nej
Placering Sol til halvskygge

Palmer i haven? 

Det kan lade sig gøre at holde palmer i haven, men det er ikke uden udfordringer. Der findes mange typer af palmer, som også i bøgerne kan tåle en del frost. Men det er primært Hørpalmen der kan klare forholdende. 

Men man skal vide at når temperaturen er under 10 grader er palmen udsat og kan dø. Du kan evt. vinterbeskytte palmen, ellers er det meste at tage planten ind hvor det er frostfrit. Skal palmen stå ude, klarer den sig bedst hvis den er plantet i jorden. Den er mere udsat hvis den står plantet i krukker, kummer eller lign. 

Trachycarpus fortuneii er det latinske navn for hørpalme og er en af de mest hårdføre palmer der findes.

Placering af palmerne

Jo nærmere palmen kommer de forhold, hvorunder den naturligt kommer fra, jo bedre mulighed er det for at den trives optimalt. Det er forhold som temperatur, lys/skygge forhold, vanding og jordens sammensætning, der har betydning. Hørpalmer stammer fra Himalaya og er vant til at stå tørt og lyst. Sæt den derfor gerne et lunt sted, hvor der også er læ. Plant den i almindelig havejord med gode drænforhold. Gødes meget moderat, da palmer er en meget nøjsomme planter. 

Palmer i krukker

Det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre, at have hørpalmer i krukker, hvis du eksempelvis ønsker at have dem stående på terrassen.

  • Plant i store krukker. 
  • Sørg for, at der er rigeligt med huller i bunden af krukken til at dræne vandet. 
  • Jorden i krukken skal være luftig. Man kan med fordel bruge vækstler sammen med en god enten krukkemuld eller plantejord.. 
  • Når rødderne er på vej ud af drænhullerne i bunden af krukken, skal den plantes om i en endnu større krukke. 
  • Kør krukke og Hørpalme ind i et frostfri rum om vinteren 

Vælger man at opbevare palmerne i et opvarmet drivhuset om vinteren, er det meget vigtigt at huske at vande dem mindst én gang om ugen. 

Skyder palmen i det tidlige forår, skal man være varsom med at flytte palmen ud, før nattefrosten er ovre – de nye sarte blade er ekstra følsomme.