Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Derfor skal du huske at vande din have | Sådan vander du korrekt

Rigtig mange vander sine planter alt for lidt og synes det er svært at finde den rigtige balance. Vi hjælper dig i denne guide, med at få vandet korrekt.

I øjeblikket, hvor solen skinner og himlen er blå har havens planter virkelig brug for vand. Specielt hvis du har plantet nye planter, så skal de have ekstra vand i starten for at sikre at de får sat et ordentligt rodnet.

Især i de første forårs- og sommermåneder er det vigtigt at du får vandet specielt i april, maj og juni. Men det afhænger naturligvis af hvordan vejret er. Hvis det regner rigtig meget, er det selvfølgelig ikke nødvendigt at vande. 

Hvordan ved jeg om mine planter trænger til vand?

Der er mange forskellige meninger og holdninger til hvornår det er bedst at vande, men én ting er helt sikkert - hvis dine planter begynder at hænge lidt, som den til venstre, så trænger de til vand. På billedet kan man tydeligt se at den til højre, har fået masser af vand og strutter, hvor den til venstre hænger lidt i forhold til. Hvis dine planter begynder at blive gule eller brunlige, kan dette også være et klart tegn på at de trænger til vand.

Sådan vander du korrekt

Det er også en god idé at tjekke DMI's tørkeindeks hvor du kan se om der er risiko for tørke, hvis der er risiko for tørke, så skal der vandes. En anden nem måde at mærke om dine planter trænger til vand, er simpelthen ved at stikke en finger i jorden - føles jorden tør, så trænger den til vand.

Vand om morgenen og aftenen

En rigtig god idé kan være at vande om morgenen og igen om aftenen. Hvis du vander om dagen i høj sol, risikerer du at en stor del af vandet fordamper. Derudover får planterne mulighed for at suge vandet i løbet af dagen og natten. Du kan eventuelt bruge barkflis over jorden, for at holde på fugten.

Hvor meget vand skal jeg give mine planter?

Nogle planter kan klare sig længere uden vand, end andre planter kan. Men derfor er der selvfølgelig nogle regler du kan følge. 

En fejl som rigtig mange begår, er at de sjatvander, de vander en lille smule af gangen, så vandet ikke når at trække langt nok ned i jorden. Det gør at rødderne trækker sig længere op, for at kunne nå vandet. Det betyder blandt andet at de ikke er særlig modstandsdygtige overfor korte tørkeperioder. 

Den anden fejl, rigtig mange begår er at de slet ikke vander nok. En god tommelfingerregel er, at de skal have 20 mm. regn eller det der svare til 20 liter vand pr. m2. Så kan du oftest nøjes med at vande 1-2 gange om ugen, alt efter hvor varmt der.

Planter der står i høj sol, hele dagen skal naturligvis have mere vand end planter der står i skygge.

  • Tilføjet
    22/04/2020
  • Senest opdateret
    22/04/2020