Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan vander du haven korrekt

Juni er årets mest blomstrende og bedårende måned - og den måned, hvor rigtig mange planter for alvor sætter skub i væksten: Nye blade, nye blomsterknopper og ny længdevækst. Man kan næsten se dem gro…Hvis ellers der er vand nok til stede - og det er der ikke altid!

Mange planter får for lidt vand og så kommer bladlusene, melduggen, de svedne bladrande - og bladfaldet. Nye skud hænger eller bliver for korte - og den rose, der kunne have holdt i en uge, kaster kronbladene få timer efter den er sprunget ud.
Når solen skinner og himlen er blå, trænger du selv til et ekstra glas vand - det samme gør sig gældende for havens planter - især lider de nyplantede, der endnu ikke har udviklet et stort og dybtgående rodnet på deres nye vokseplads og for hver gang de har manglet vand, sættes de lidt tilbage i etableringen.
Men også gamle og veletablerede planter, der i årevis har klaret sig selv, kan under de ændrede klimatiske forhold pludselig komme i underskud. 

Det samme gælder, hvis du for nylig har ændret væsentligt på havens udformning: Var der tidligere læ og let skygge fra et stort træ, som nu er fældet?
Ja, så står der planter, som nu mangler vand til erstatning for den pludseligt øgede fordampning!

Hvordan ved jeg om mine planter trænger til vand?

En én ting er helt sikkert - hvis dine planter begynder at hænge lidt, som den til venstre, så trænger de til vand og har gjort det i et stykke tid - og sådan skal det jo helst ikke gå! For hver gang din plante mangler vand, sættes den tilbage i vækst og/i etablering, fordi vandmangel stresser planten. Ungplanter, der endnu ikke er etableret på området, kan decideret dø af manglende vanding eller i hvert fald få svært oprettelige skader.

Men hvordan opdager vi det så?
Allerede inden de unge skud begyndte at hænge, ville det trænede øje opdage at bladene var blevet matte på grund af den manglende saftspænding. En anden nem måde at mærke om dine planter trænger til vand, er simpelthen ved at stikke en finger i jorden, alternativt grave et lille hul i bedets udkant og føle på jorden: Føles jorden tør, så er den det også - og dine planter mangler vand.
Det gør de også, selvom det regnede gevaldigt i sidste uge eller måned: Du er også tørstig idag, selv om du fik vand i forgårs.

Hvornår skal vi vande?

Naturligvis kan det blive nødvendigt med en nødaktion i middagssolen, for ikke at en udsat plante skal gå til - men generelt er det at foretrække at vande om aftenen og eventuelt igen i de tidlige morgentimer, hvis der loves høj sol op ad dagen. Så har planterne de kølige, vindstille timer til at suge vandet og forberede sig på dagens varme.
Hvis du vander om dagen i høj sol, risikerer du, at en stor del af vandet fordamper, især når du vander med sprinkler eller haveslange.

-Og hvor meget vand?

Det korte svar på dét spørgsmål er: Du skal vande efter behov. Det er ikke muligt at give et nøjagtigt, entydigt svar på spørgsmålet, fordi det ikke blot afhænger af vejret, men også af jordbunden og af selve plantens natur: Nogle planter kan klare sig utroligt længe uden vand og kan dø ved overvanding, hvor andre er afhængige af daglig vanding. Men derfor er der selvfølgelig nogle regler du kan følge. 

Sjatvanding er pjatvanding, siger et gammelt gartner-mundheld.
Vander du bare en lille smule af gangen, bliver jorden omkring planten aldrig rigtig vandet op - og planten aldrig rigtigt vandmættet.
På længere sigt kan sjatvanding give et overfladisk rodnet, fordi rødderne aldrig finder anledning til at søge nedad, men i stedet bliver i overfladen, hvor der dog ind i mellem kommer lidt vand.
Et højtliggende rodnet gør planten mere udsat for tørkeskader i tilfælde af selv kortere perioder med tørke. Så altså: ingen pjatvanding! 

En god tommelfingerregel er, at planter i bede, som ikke er hævede over jordoverfladen skal have 20 mm. regn eller det der svarer til 20 liter vand pr. m2 pr vanding. Så kan du oftest nøjes med at vande bedene 2-4 gange om ugen, alt efter hvor varmt der er.

Står dine planter i kummer, altankasser, krukker eller smalle, høje bede, kan de få brug for væsentligt mere vand, lige som planter, der står i høj sol hele dagen, også har brug for mere vand end planter, der står i skygge.

Nyplantede unge træer og buske med mange nye blade, kan også bruge forbavsende meget vand og viser hurtigt tegn på at lide under tørre forhold, da de bløde nye blade fordamper meget vand.
En vandingspose ved det unge træ, eller en siveslange langs den nye hæk/i det nye bed, gør underværker på vandingsområdet.