Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Frostvejr og nyindkøbte planter - en iskold cocktail!

Se, Bambi! Vandet er stift!!Ja, dét er det. Det samme er jorden i haven, i krukkerne - og endda også potteklumperne på de planter vi lige har modtaget. Hvad gør vi? Er det hele ødelagt? Nej, heldigvis ikke!
Læs med her - det er slet ikke så slemt som det ser ud til.  


Hvad gør planteskolerne?

De store havecentre og produktionsplanteskoler ville jo have en helt forfærdelig tid hver eneste vinter, hvis ikke de kunne overvintre de mange tusinde planter, der står i salgsbedene når kulden kommer. Men vi tager det roligt - og det kan du også gøre.
Det der tager livet af en haveplante er ikke 4,5 eller 6 graders frost og snedække i en uge.
Det er hård, hård frost på rødderne i længere tid  - eller stadig vekslen mellem frost og tø, tø og frost, som kan skade plantens rodhår i en grad, så deres evne til at trække vand kan ødelægges.
Dét kan vi naturligvis ikke have, så derfor skal vi forebygge, at det sker.

Find derfor et koldt og skyggefuldt sted med læ til de planter, du ikke har nået at få plantet ud.
De skal ikke indenfor i stuevarmen og tø op, for så kan de tage skade, når de kommer ud i kulden i haven igen.

I planteskolerne har vi skyggehaller til mange af planterne - især de mindre som stauderne og krydderurterne. Her kan de stå ganske tæt i reoler ved en lav og relativt stabil temperatur, så de forbliver i hvile, og ikke starter væksten i utide.
Det kan den private haveejer sjældent klare, men der er mange andre muligheder - heldigvis!
Den uopvarmede garage eller et lignende udhus kan agere skyggehal for dine staudeagtige planter - og for de løvfældende buske....hvis der er plads.

Det er der jo ikke altid - og planteskolerne kan heller ikke slæbe alt ind i skyggehallerne. Så må vi lave indslag - og det kan du også gøre derhjemme, bare i mindre skala!


Et indslag?

Indslaget er som en  midlertidig skyggehal: Det bedste sted til sådan et lille indslag i lommeformat er altså stadig det kolde, men skyggefulde sted i læ.
Om på nordsiden af hækken eller plankeværket med de nyindkøbte planter.
Ind i skyggen bag carporten eller helt tæt op af husets nordvæg.
Her er temperaturene så stabile de kan blive, og mure, plankeværker og hække giver læ.

Læg alligevel planterne ned: så vælter de ikke og knækker grene, hvis der alligevel skulle komme blæst fra et uventet hjørne. Og skulle der blive helt urimeligt koldt, er det nemt at trække et dobbeltlag hvid fiberdug over dem, eventuelt suppleret med en markdug af uld, nøjagtigt som i de store indslag på produktionsplanteskolerne.

Er dine planter ikke med potte, men med klump emballeret i jutelærred eller i metalnet, er de ikke helt så godt beskyttet mod udtørring, som hvis de var i potter.
Det er blandt derfor vi anbefaler at man planter klumpplanter så hurtigt efter modtagelsen, som muligt. Men vejret er jo alles herre, hvad det angår.

Så ud over at finde det kolde, skyggefulde sted i læ til dem, må vi også dække klumperne til.
Er der få, kan du pakke grov spagnum godt omkring klumperne, så de står “plantet oven på jorden”
Er der mange, står de bedst på pallerne du har modtaget dem på - men de yderste klumper er stadig udsatte: dem må du pakke i markdug og halmmåtter, hundetæpper eller vintermåtterne fra rockwool, for at de ikke skal få tørkeskader eller frostsprængninger.


Men de er helt bare!

Ja - hækplanterne, barrodsroserne og de barrodede planter til læhegnet og køkkenhaven, kan vi ikke bare lægge i indslag oven på jorden. De har ingen beskyttelse om rødderne og vil hurtigt tørre ud i frosten og dø, hvis ikke vi hjælper dem.

Planteskolerne kan opbevare hækplanter og barrodsroser i månedsvis i kølerum: Blot der er køligt og der er et befugtningsanlæg, så de ikke tørrer ud, ligger de nemlig fint vinteren igennem.

Disse forhold skal du forsøge at efterligne, hvis du har købt barrodsplanter hjem på et uheldigt tidspunkt.
Har du købt hækplanter, skov- og læplanter eller roser med bar rod, skal du med andre ord lade dem ligge i poserne, og finde et koldt sted til dem, hvor temperaturen ikke svinger for meget.
Kan du holde det sådan cirka køleskabskoldt, er det det bedste - så måske i garagen eller udhuset?
Bliver det alt for koldt, må du lægge en halmmåtte eller en markdug omkring sækkene - alternativt en vintermåtte fra byggemarkedet: glasuld eller lignende materiale, indpakket i plastik.


Havens krukker

Ja, hvad med dem? Det er jo nemt nok med sommerblomsterne: de er døde ved første nattefrost og dem behøver vi ikke at bekymre os om, før til foråret, når vi planter til igen med de første hårdføre og kuldetolerante udplantningsplanter - men de flerårige? Dem, der skal overvintre i krukkerne og være flotte hele vinteren og de næste mange år? Hvad gør vi ved dem?
De står jo også oven på jorden, nøjagtigt som de haveplanter vi lige har pakket ind, sat i indslag eller flyttet ind i garagen i vinterhi?
Det gør de nemlig - og mange af dem dør da også i vinterens løb, hvis ikke vi passer på dem.
Så dét gør vi naturligvis. Læs artiklen om krukkeplanternes vinterbeskyttelse her, og få dine krukkeplanter sikkert gennem vinteren.


Glemmer du?

Planter har det immervæk altid bedre nede i jorden end ovenpå den, så glem dem nu ikke, der i deres vinterhi!

Fordi planterne hos de professionelle grønne fingre KAN stå i en længere periode på denne måde, behøver det ikke at betyde at de også SKAL gøre det hjemme hos dig: Så snart frosten har sluppet sit tag i jorden for denne gang, må du ud med spaden og plante.
Der kan godt være en lille frostskorpe på jorden endnu - den må du kaste væk, når du graver, så ikke du får frostklumper ned i plantehullet, ned i rodzonen.

Når de tør op, dannes der nemlig luftlommer omkring plantens rod, til skade for rødderne - så læg pænt de frosne jordklumper til side, når du planter og træd jorden godt til omkring potteklumpen, så din nye plante står sikkert i jorden, mens den - og du - venter på mildere vejr, forår og nyvækst.

Læs mere her om korrekt plantning - eller spørg gartnerne, hvis du er i tvivl.
Husk, at du selv kan vælge leveringsdato på dine planter, når du køber hos Plantetorvet.
Du kan derfor godt udnytte et fantastisk tilbud uden at risikere at modtage planterne i overmorgen, mens jorden stadig er dækket af sne!