Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Det skal du vide om gammeldags/historiske roser

Betegnelsen for gammeldags/ historiske roser er en smule flydende, men som navnet antyder er det alle rosensorter, der har været dyrket i haverne meget længe og dermed er gennemprøvet og hårdføre. De kan modstå selv de strengeste vintre. 

Historien siger, at den første “moderne” rose opstod i 1867.  Alle sorter, der daterer før 1867 betegnes derfor som en gammeldags rose. 

Du kan se hele udvalget af roser her

Sådan kan gammeldags roser anvendes i haven 

Gammeldags rose 'Alba Maxima', der trives i skyggefulde steder. 

Gammeldags roser kan anvendes i store og små bede. Du kan både plante dem i rene rosenbede eller sammen med andre planter. Mange haveejere vælger eksempelvis at plante sine gammeldags roser sammen med stauder, der til sammen giver et smukt udtryk i haven. Planter du sammen med stauder, er det dog vigtig,  at der er god afstand mellem planterne, ellers kan roserne risikere at få svampesygdomme. 

Man kan også med fordel bruge flere af sorterne som skel eller hæk. 

Desuden er arter af alba roser velegnet til at plante på skyggefulde steder.

De forskellige arters blomstring 

Rosenarter af gallica, damascener, alba og mosroserne blomstrer overdådig hvert år i juli måned. Det kan være nødvendigt at understøtte roserne, pga. de mange blomster. Blomstringen kommer på sideskud og grene fra det forgående år, som er forskelligt fra de fleste moderne roser, som blomstre på skud fra samme år.

Portland, og bourbonroser blomstre på et års skuddene, og de blomstre sommeren og efteråret gennem.

Gødning af gammeldags roser 

For at opnå et godt resultat med dine gammeldags roser er det vigtigt at gøde regelmæssigt. Første gang i det tidlige forår omkring marts/april. Her kan jorden med fordel også suppleres med rosenjord eller god kompost.  Gød roserne for anden gang i maj/juni og ikke senere end juli. 

Beskæring af gammeldags roser 

Beskæring skal foretages sidst på vinteren. Sygdomsramte grene skal fjernes helt og de ældste grene klippes bort. De lange skud forkortes til 1/3 af længden. Sideskud beskæres, så de har 3-5 knopper. Forsøg af få en god harmoni mellem højde og bredde, således at de længst skud er i buskens centrum.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren