Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gammeldags roser

Betegnelsen for gammeldags roser er lidt flydende, men som navnet antyder er det alle rosensorter der har været dyrket i haverne meget længe og er derved gennemprøvet og hårdføre, der kan modstå selv de strengeste vintre. De har som regel en overdådig duft og blomstring. Historien siger at den første “moderne” rose opstod i 1867, som danner udgangspunkt for hvad der betegnes som gammeldags rose, er sorter der datere før 1867.

Anvendelse

Gammeldags roser kan anvendes bred, både i bede hvor flere sorter veksles eller hvor man planter rene sorter i større bede. Man kan også med fordel bruge flere af sorterne som skel eller hæk. Kan også med fordel plantes sammen med stauder.  Desuden er arter af alba roser velegnet til at plante på skyggefulde steder.

Blomstring på arterne

Rosenarter af gallica, damascener, alba og mosroserne blomstre overdådig hvert år i juli måned. Det kan være nødvendigt at understøtte roserne, pga. de mange blomster. Blomstringen kommer på sideskud og grene fra det forgående år, som er forskelligt fra de fleste moderne roser, som blomstre på skud fra samme år.

Portland, og bourbonroser blomstre på et års skuddene, og de blomstre sommeren og efteråret gennem.

Gødskning

Det er vigtigt for at opnå et godt resultat med roser og sikre sig en rig blomstring at der gødes.  – I det tidlige forår marts/april skal første gødning foregå, – Her kan jorden med fordel også suppleres med noget rosenjord eller god kompost. Roserne skal igen gødes maj/juni. dog senest i midten af juli,.

Planteafstand
Det anbefales at bundækkeroser plantes med 3-5 planter pr. kvadratmeter.

Beskæring

Beskæring skal foretages sidst på vinteren. Sygdomsramte grene skal fjernes helt og de ældste grene klippes bort. De lange skud fra det foregående på forkortes til 1/3 af længden. Sideskud beskæres, så de har 3-5 knopper. Forsøg af få en god harmoni mellem højde og bredde, således at de længst skud er i buskens centrum.

Plantning med stauder.
Det er vigtig at der gives en god afstand, når der plantes med stauder, ellers kan roserne risikerer at få svampesygdomme. – Vælg stauder der ikke sender udløbere ind mellem roserne, og med en moderat kompakt vækst.  Forslag til egnede stauder.