Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan beskærer du dine roser

Det er ikke ligemeget, hvilken type rose du arbejder med, når det er blevet tid til beskæring. De forskellige rosengrupper, skal nemlig klippes forskelligt. Læs med og se, hvordan du bør beskærer dine roser korrekt. Har du endnu ikke købt dine roser? Så tag et kig på vores store udvalg her.  

Roser har gennem århundrede været opdelt i grupper, der ofte henviser til rosernes oprindelse og formering.  Der findes mange forskellige grupper, men hovedgrupperne er buskroser, storblomstrede roser, buketroser, bunddækkeroser og slyng- og klatreroser.  Alle disse forskellige rosengrupper kræver forskellig beskæring.

Beskæring af buskroser

Buskroserne, også kaldet parkroser, vokser sig til store, tætte buske. Blomstringen sker over 2-3 uger . Det vil sige kaldes også for parkroser, og har egenskaben, at de vokser sig til større buske, der blomstrer på etårsgrene. Blomstringen sker over 2-3 uger, og beskæring fortages bedst som udtynding lige efter blomstring - alternativt om vinteren. 

Du kan også vælge at formklippe din buskroser. Det kræver dg at nyvæksten får lov at sidde til næste års blomstring. Beskæringstypen af buskroser er den samme som for prydbuske der blomstrer på etårsgrene

Beskæring af buketroser, storblomstrende roser og bunddækkeroser

Buketroser, storblomstrende roser og bunddækkeroser er beskrevet under ét, da beskæring i princippet er den samme.  Alle tre typer roser har den egenskab, at de efter vinteren skæmmes af visne blomsterstande, og til tider af visne skudspidser. Her gælder det om at fjerne de visne plantedele ved klipningen. Husk at fjerne så lidt som af rosenplanten som muligt. 

Beskæringen trin for trin 

Trin 1: Fjern alle døde grene ved basis. 

Trin 2: Fjern de ældste og tidligere meget klippede grene. 

Trin 3: Når alle de dårlige grene er fjerne, kan du nu udtynde i de resterende grene, så der ti sidst er en passende mængde sunde grene tilbage. 

Trin 4: Til sidst klippes alle sunde grene ovenover en udadvendt knop. Snittet bør være ca. 60 grader og ligger 2-3 millimeter over knoppen. Klippehøjden bør være mellem halvedelen og 2/3 af rosens oprindelige højde.

Beskæring af større bunddækkeroser

Er der tale om større bede med bunddækkeroser, som eksempelvis med denne bundækkende rose 'Tumbling Waters', er det muligt at tage hæklipperen i brug. Det bedste vil dog være at bruge håndsaksen og nogle korrekte snit. Rosernes studses eller klippes ned til mellem halvdelen og 2/3 af den oprindelige højde. 

Beskæring af slyngroser 

Slyngroser vokser identisk med eksempelvis bundækkeroser. De har dog kraftigere voksende grene, der sjældent fryser ned. 

De slyngroser, der blomstrer hele sommeren, gælder det, at nye grene bør vælges frem for gamle, udtjente grene. Beskæringen går derfor først og fremmest ud på at fjerne døde grene. Derefter tyndes der ud i grenmassen ved at fjerne gamle dårlige skud først. Til sidst klippe alle sidegrenene tilbage, så der sidder 2-4 knopper på hver sidegren. 

For slyngroser, der derimod blomstrer på sidste års lange skud, er beskæringen en smule anderledes. Hovedgrenene på slyngrosen bevares så længe, de er sunde, og erstattes, når der vokser nye frem. 

Afpudsning af roser 

Ved alle remonterende roser bør man afklippe deres visne blomster, hvilket også kaldes afpudsning. Remonterede roser betyder, at roserne blomster flere gange i købet af sæsonen. 

Buskroser derimod får flotte bær efter blomstring og bør derfor ikke afpudses som alle andre remonterede roser.

Knibning. Bortset fra vilde roser og forædlede buskroser er roser remonterende, altså genblomstrende, fra midten af juni og resten af sæsonen. For at denne blomstring bliver så rig som muligt, bør visne blomster fjernes, så hybendannelse undgås.

Vildskud. Som nævnt er langt de fleste roser okuleret på en såkaldt vild roses rod. Herfra kan der komme skud, som er lette at kende, da de har afvigende vækstform og mindre blade, i reglen mere lyse i farven. Sådanne skud bør brækkes af helt ved deres udspring, da de ellers vil tage magten. Klip dem ikke af, så skyder de blot igen.