Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Beskæring af roser

Roser er gennem århundrede opdelt i grupper, der ofte henviser til rosernes oprindelse og formering.Af praktiske hensyn, er de her opdelt efter deres blomster og vækstegenskaber i hovedgrupperne ”buskroser”, ”storblomstrede roser”, ”buketroser”, ”bunddækkeroser” og ”slyngroser”.
Engelske og romantiske roser vurderes på deres blomsteregenskaber, og placeres i en af ovennævnte grupperinger. Beskæringstypen følger gruppen.
Buskroserne kaldes også for parkroser, og har egenskaben, at de vokser sig til større buske, der blomstrer på etårsgrene. Blomstringen sker over 2-3 uger, og beskæring fortages bedst som udtynding lige efter blomstring, alternativt om vinteren. Alternativt kan de formklippes lige efter blomstring, men det kræver at nyvæksten herefter får lov at sidde til næste års blomstring.
Beskæringstypen af buskroser er den samme som for prydbuske der blomstrer på etårsgrene

Storblomstrede, buket og bunddækkeroser

visne_skudspidserDe tre rosentyper er beskrevet under et, da beskæring af disse i princippet er den samme.
Alle tre typer roser har den egenskab, at de efter vinteren skæmmes af visne blomsterstande, og til tider af visne skudspidser efter vinterens frost.
Beskæringen går ud på at fjerne de visne plantedele ved en klipning, hvor der fjernes mindst muligt af rosenplanten. Det kan dog til tider, af vækstmæssige hensyn, være fornuftigt at lave en mere indgribende beskæring.