Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan beskærer du dine roser

Er du i tvivl om, hvordan du beskærer dine roser korrekt? 

Læs med og bliv klogere på, hvordan du beskærer forskellige typer af roser. 

Det er ikke lige meget, hvordan du gør, når du midt i april griber saksen for at give roserne en forårsbeskæring. De forskellige rosengrupper kræver nemlig forskellig beskæring. 

Roser har gennem århundrede været opdelt i grupper, der ofte henviser til rosernes oprindelse og formering.  Der findes mange forskellige grupper, men hovedgrupperne er buskroser, storblomstrede roser, buketroser, bunddækkeroser, Austin og Renaissance samt slyng- og klatreroser.  Gammeldags roser er ikke en beskæringskategori for sig, da gruppen rummer roser fra de fleste af kategorierne. Skal du beskære gammledags roser, skal du derfor se på de enkelte rosers karakteristika.

Se hele udvalget af roser her.

Beskæring af buskroser

Buskroserne, også kaldet parkroser, vokser sig til store, tætte buske. De fleste buskroser blomstrer bedst på ældre grene, og får senere en mere spredt efterblomstring på de unge skud.

Nogle buskroser blomstrer udelukkende på ældre grene og er sommerblomstrende. Deres blomstring er så rig,  at buskens grønne blade i blomstringstiden er helt skjult i et hav af roser. 

Her skal du være varsom med beskæringen. Hvis du skærer helt i bund, risikerer du at gå glip af sommerens blomstring. 

Derfor skal buskroser kun beskæres let. 

  • Fjern først syge eller beskadigede skud 
  • Tynd eventuelt lidt ud i tætte partier af ældre grene, så der er plads til nye unge grenes udvikling. Det er nemlig de unge grene, der skal bære blomst næste år.


Beskæring af buketroser og storblomstrende roser

Buketroser og storblomstrende roser er beskrevet under ét, da beskæring i princippet er den samme. Denne gruppe af roser omtales også som bedroser eller "lave roser"
Begge typer af roser blomstrer på unge skud lige fra midsommer og frem til frost. Den rige blomstring giver planterne en ringe afmodning, og man ser derfor ofte tilbagefrysninger især i de storblomstrende.

  • Fjern syge og døde grene. 
  • Meget tætte roser kan udtyndes lidt. Hvis to eller flere grene krydser hinanden, kan du fjerne den dårligst placeret gren eller skære den tilbage til en velplaceret knop. 
  • Alle sunde grene klippes herefter tilbage 
  • Klippehøjden bør være mellem halvdelen og 1/3 af rosens oprindelige højde og der skal klippes over en knop eller et knopanlæg, der peger væk fra buskens midte. Hermed opnås den mest harmonisk udseende busk.
  • Snittet bør være skråt og lægges 2-3 millimeter over knoppen.


Beskæring af bunddækkeroser

Bunddækkeroser behøver teoretisk set ingen beskæring. Ind imellem kan de dog blive meget store og tætte, og man kan af den årsag ønske at reducere dem lidt. De kan i så fald beskæres som beskrevet under buketroser og storblomstrende roser.

Er der tale om større bede med bunddækkeroser er dette arbejde dog ofte næsten uoverkommeligt på grund af bunddækkerosernes tætte forgrening. Her kan du med fordel tage en buskrydder eller hækklipper i brug og brutalt skære roserne ned til mellem halvdelen og 1/3 af den ønskede højde, og fjerne det afklippede med løvriven.  



Beskæring af slyngroser 

Slyngroser opdeles i to grupper, som beskæres på hver deres måde: De kraftigt voksende slyngroser med én blomstringsperiode og moderne slyngroser med kontinuerlig blomstring. 

De kraftig voksende slyngroser beskæres som buskroser - eller slet ikke. De kan blive meget store og gamle og nå mange meter op i træer, hvorfra deres lange, buede grene kan hænge yndefuldt ned, dækket med kaskader af blomst. 

Moderne slyngroser med kontinuerlig blomstring blomstrer bedst og rigest på grene, der er yngre end 3-4 år. Beskæringen af disse går derfor først og fremmest ud på at fjerne døde eller syge skudspidser. 

Derefter tyndes der ud i grenmassen ved at fjerne nogle af de ældste skud over en velplaceret knop. Til sidst kan unge og sunde grene kortes lidt ind - eller de kan bindes ned til en mere vandret position hvor pladsen tillader det. Herved danner de blomsterknopper i hele grenens længde.


Sommerbeskæring af roser 

Alle roser, som løbende danner nye blomster på unge skud, kan med fordel “pudses af” en gang eller to i løbet af sommeren. 

Fjern visne blomsterhoveder og skær samtidig grenene let tilbage til en godt placeret knop. Dette fremmer genblomstring og giver en mere harmonisk udseende busk.

Sommerblomstrende buskroser og slyngroser roser får ofte fine hyben efter endt blomstring og bør derfor overlades til sig selv efter endt blomstring.


Er det et vildskud?

Hver eneste sommer mister mange haveroser deres store, kraftige og tydeligt rødtonede sommerskud, der skulle have båret årets sidste hold blomster, fordi de fejlagtigt tages for vildskud og derfor rykkes eller klippes af. "Tommelfingerreglen" om at antallet af småblade afgør, hvorvidt der er tale om et vildskud, kan vi roligt lægge på kompostbunken sammen med de visne roser. For antallet af småblade på de forskellige roser, kan veksle fra 5-11 helt uden at der er tale om vildskud. Undertiden kan antallet af blade veksle på een og samme gren. Du kan med andre ord ikke genkende et vildskud alene på antallet af småblade. 

Vildskud ses sjældent, men er altid meget let genkendelige på deres lysegrønne eller gulgrønne skudspidser uden det mindste anstrøg af rødt, og deres små, grågrønne eller gulgrønne blade.

De fleste vildskud vil være helt uden torne eller med ganske tynde torne, som nemt brækker af. Skulle der opstå et sådant skud, bør det trækkes af med et nedadrettet ryk helt ved sit udspring.
Læs artiklen og bliv klogere på rosernes sommerskud.

Giv roserne gødning efter beskæring 

Når vi fjerner biomasse fra planterne, skal vi huske at tilføre dem næring. Efter endt beskæring gives rosengødning, så dine planter har noget at leve af og kan præstere det ønskede blomsterflor.Vil du vide mere om pasning af roser? Læs artiklen her (med video) eller spørg gartnerne!