Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Havtorn - Nordens citron

Vi kender havtornen fra turene ved havet. De hårdføre og nøjsomme buske breder sig med rodskud  i den lette, sandede jord og danner glad og gerne store kolonier blandt de øvrige salttolerante planter, der vokser på strandengene. 
Havtorn er naturligt hjemmehørende på disse områder og vi ser den i det meste af landet. Kun i Sydøstjylland, Sydfyn, Det sydfynske Øhav, Lolland og Bornholm, må man undvære planten i naturen - heldigvis kan vi uden problemer etablere dem i haverne, hvis vi ønsker det!

Havtorn trives nemlig ikke blot i klitternes sandjord, men også på lerholdige kystskrænter, på kalkholdig, veldrænet bund - og i haverne!

Buskenes blade er smalle og grågrønne, da de er dækket af et tyndt filtlag til beskyttelse mod udtørring fra salt og vind. Det er denne “beskyttelsesdragt”, der giver planterne den karakteristiske blågrønne, blågrå eller grågrønne bladfarver - oplagt som kontrastplante mellem havernes mange grønne farver.
Alternativt sammen med andre gråbladede- pilebladet pære, lammeøre, sølvbynke, bjørnegræs og sølvblad til et helt bed af sølv!

Frugtbusk?

Havtornen kaldes også sandtorn og “nordens citron”.
De lysende orange bær er nemlig syrlige og c-vitaminholdige, nøjagtigt som citroner. Derfor ønsker vi ofte at etablere dem som deciderede frugtbuske i haven. Kan det overhovedet lade sig gøre?

Dét kan du tro det kan! Buskene breder sig ved rodskud også når de vokser i haverne. Det er deres natur, og den kan de ikke ændre. Havtornbuske kan derfor danne tæt og effektivt hegn eller anvendes som en uklippet hæk, hvor pladsen er til det.

Hvis ikke den er dét - eller du bare ikke ønsker et stort og uigennemtrængeligt krat af havtorn i haven - så må du ind i mellem ud med spaden og fjerne rodskud, hvis en eller flere af buskene er kommet lidt for godt i gang. Rodskud med nogle få rodtrevler på, kan vokse videre, hvis de omplantes - måske du har en haveven, der også gerne vil have havtorn i haven (og i syltetøjsglassene).


To må man være!

Havtorn er tvebo: hanblomsterne sidder på een busk og hunblomsterne (der bliver til bær) sidder på en anden. Og hunplanterne bærer ikke frugt, med mindre deres blomster bestøves - af pollen fra en hanblomst!
Med mindre du bor i nærheden af større områder med havtorn og derfor er sikker på, at der er en hanplante indenfor biernes rækkevidde (ca. 150 m.) må du derfor investere i en hanplante, for at få bær på dine hunplanter.

Havtorn kan købes kønssorterede, hvilket især har interesse, når pladsen er lille. En enkelt hanplante bestøver uden problemer 5-10 hunplanter.
Hannerne hedder 'Hikul' og 'Pollmix'.
Hunplanter hedder 'Leikora' eller 'Tytti'.
Hanplanter har dekorative blomsterknopper, der allerede dannes i eftersommeren og sidder i små bundter på de bladløse grene vinteren igennem - man kan godt tillade sig at snuppe en enkelt gren eller to til en vase eller en dekoration - men ikke dem alle!
I forsommeren åbnes knopperne til små, brungrønne blomster, hvis pollen kan bestøve hunplanternes blomster.


Plantning, hvornår og hvordan

Pottedyrkede havtorn kan plantes året rundt, mens barrodede planter er sæsonplanter og må plantes i tiden fra oktober til udgangen af april. Barrodede planter er ikke kønssorterede. Et bundt vil indeholde både hanplanter og hunplanter med naturlig genetisk varians, da de frøformeres.

Større buske kan med held omplantes i vintermånederne, hvor man også deler rodskud fra, hvis man ønsker at lave flere buske.

Nyindkøbte planter med potteklump vandes godt op forud for plantningen - stil evt. potten i en balje med vand i 20 min. før du planter, så den virkelig kan trække vand til sig.
Der graves et stort plantehul. Gerne 2-3 gange så stort som pottens størrelse.
Plant kun så dybt, at der står max. 2 cm. muld over rodklumpen.
Fyld herefter jord på og træd til, så der er god kontakt mellem rod og jord. Vand grundigt efter plantning og fyld op med jord, hvis det viser sig nødvendigt - der kan have været en luftlomme et sted, som nu falder sammen.

Husk, at selv den nøjsomste og mest tørketålende plante kræver hjælp i etableringsfasen i form af vand, næring og renholdelse. Hold rent omkring planten i en diameter på 60-80 cm., så din nye plante ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om vand og næring.

Er du havtornklar nu? Ellers er du altid velkommen til at spørge gartnerne - de gode råd er helt gratis - bare skriv til os!