Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Godt i gang - tæt bunddække i en fart

Når bunddækkeplanterne først er plantet korrekt, gælder det om også at passe dem korrekt! For hver gang dine planter mangler vand eller næring, så standser deres udvikling - måske kun for en kort stund, men bliver udviklingen ved, så ved vi hvor det ender - og det bliver IKKE med et dejligt, grønt, tæt og frodigt bunddække, der holder ukrudt væk.

Bunddækkeplanter er jo generelt nemme planter: Er de først etableret, trives de selv under mindre optimale forhold, i skyggen af hækken, i rodtryk fra træerne og på den lange skråning, hvor de endda også skal holde på jorden, for ikke at miste fodfæstet.

Det vi skal tænke på er derfor at få dem godt etableret - og gerne hurtigt!Kassens fire sider

Vækst er som en kasse med fire sider: Hvis den ene side af kassen er for lav, hjælper det ikke at forhøje de tre andre sider - indholdet bliver ved at falde ud ved den lave side.
Kassens fire sider består af lys, varme, vand og næring  - og vi skal forsøge at holde alle fire sider på "vækstkassen" lige høje!

Mængden af lys og varme kan vi ikke gøre alverden ved, derude i haven , hvor vejrguder og havenisser råder - men vi kan sørge for at de to øvrige sider af kassen følger med!
Er der meget lys og varme, skal der være en tilsvarende mængde vand og næring til stede, for at planten kan udnytte lys og varme og sætte masser af frodige grønne skud.

Giv derfor dine bunddækkeplanter næring i løbet af vækstsæsonen: Lidt, men tit - ca 100 gram pr m/2, en gang månedligt i perioden april-juli -  og brug altid en organisk gødning - eventuelt en vegansk sådan - der også gavner jordens mikroliv og ikke på samme måde som kunstgødning risikerer at lave svidningsskader på planterne.
Giv aldrig gødning på tørre planter, da gødningssaltene kan trække vand ud af planten (omvendt osmose) og dermed gøre større skade end gavn.

Har du flis mellem dine planter, skal du huske at nedbrydningen af flis og bark kan forbruge lidt af det tilgængelige kvælstof. Det frigives igen sidenhen, så det ekstra du gav mens laget af bark/ved var nyt, kommer igen til planterne det følgende år  

Har du lige plantet dit bunddække, er det vigtigt, at du ikke er for nærig med vandet.
Især ved forårsplantning kan udtørring vise sig fatalt for de nyplantede bunddækkeplanter.
Hold øje med planterne, ikke blot de  de første 2-3 uger efter plantningen,  med vær klar med vand, hvis det sætter i med stærk sol, god vind , dejlig sommervarme - eller det stik modsatte: kulde og stærk sol i kombination med vind kan være en hård cocktail, der næsten trækker vandet ud af vintergrønne eller stedsegrønne planter. Læs mere her, om den nødvendige vanding af bunddækkeplanterne - og hvordan den bedst udføres

Når du har plantet dine bunddækkeplanter, er dele af jorden stadig bar. Det vil det være indtil bunddækkeplanterne har etableret sig og er vokset sammen til et tæt dække.

Indtil da er det vigtigt, at du holder jorden mellem planterne ren for græs og ukrudt, der ellers vil "gøre kassens sider lavere" ved at stjæle både vand og næring fra dine bunddækkeplanter. 
Du kan mindske det enårige ukrudts chancer for at etablere sig ved at dække jorden mellem de nye planter med et tyndt lag jordforbedring - eller du kan lægge toplag af flis, bark eller kakaoskaller.


Er du i tvivl om pasningen af dit bunddække? Så skal du endelig bare spørge gartnerne - vi er fulde af gode råd og de er helt gratis!