Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan slipper du for ukrudt under hækken

Slip for ukrudt under hækken og plant bunddække. Vi har samlet 4 smukke bunddækkeplanter, der alle tåler forholdene under hækken. 

Ukrudt under hække er et kendt problem og at vedligeholde jorden under specielt lange hække, kan være surt arbejde. Der er flere muligheder for at holde ukrudt væk, hvor den mest udbredte nok er træflis og ukrudtsdug. Vil du gerne have alternativer til træflis, så kan bunddække være en mulighed.

Når du planter bunddække under din hæk, så er der nogle gode tommelfingerregler for, hvilke typer bunddække der er bedst egnet.

To gode råd til bunddækkeplanter under hækken

  1. Vælg noget bunddække, der ikke er for aggressivt - især hvis arealet omkring hækken er smalt og bunddækket ikke må brede sig for meget

  2. Vælg bunddække uden hæfterødder, så planterne ikke kravler op i hækken. Som eksempel har efeu hæfterødder og vil derfor bevæge sig op ad hækken. 

Nedenfor finder du 4 forslag til bunddækkeplanter, der alle er egnet til at vokse under og langs hækken. 

Alunrod

(Heuchera x)

Alunrod er stedsegrønne stauder med rosetformet vækst og udløbere. Alunrod findes i virkelig mange sorter og de har alle forskellige bladform og farver. se eksempelvis ‘Midnight Rose’ med lilla blade og lyserøde prikker eller ‘Green Spice’ der har sølvfarvede blade med lilla bladnerver.

Alunrod blomstrer i perioden juni til september. farven på blomsterne er forskellig fra sort til sort.

Timian

(thymus x)

Timian er  lavtvoksende og tætte planter, som ved blomstring har nogle flotte søde blomster i skønne violette farver. Blomsterne er favorit for humlebier og sommerfugle.

Der findes mange forskellige timian eks. Krybende Timian 'Minor', der er meget lav og har lilla blomster, Lodden Timian med tætte hårede blade og citrontimian ‘Doone Valley’, med gule blade der dufter af citron.

Timian trives bedst i sol og en en ikke for kompakt eller våd jord.

Bispehue

(Epimedium x)

Bispehue er en lav, tæt staude, hvor nogle er stedsegrønne og andre visner ned om vinteren. Tidligt på sommeren er løvet på flere arter smukt marmoreret i rødlige farver.

Bispehue er en fantastisk god bunddækkeplante, når den først er godt etableret, men kan være lidt langsom til at komme i gang og bør derfor plantes lidt tæt.

Bispehue vokser bedst i halvskygge i en let fugtig havejord, men de kan tåle en del tørke, når de først er etableret. 

Blomstringen er i maj og juni. Blomsterne er små, men har alle kraftige farver. ‘Orange Queen’ har, som navnet antyder, orange blomster, 'Sulphureum' har små, gule blomster og 'Lilafee' har lyserøde blomster

Håret Torskemund

(Cymbalaria pallida)

Denne staude er krybende med tæppedannende vækst. Bladene er meget små, blanke og hårede og ofte bliver bladene siddende hele året rundt. Blomsterne dukker op i maj og sker kontinuerligt frem til august/november.

Blomsterne er lilla og tiltrækker både humlebier og honningbier. Håret torskemund bør plantes lidt tæt, men er så også hurtig til at dække jorden. 

De trives fint i både sol og skygge og tåler relativt tør jord.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren