Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilke bunddækkeplanter tåler skygge? 

Står dit bed i skygge? Så gælder det om at finde de bunddækkeplanter, der tåler skyggeholdigt område. Læs med og bliv klogere på, hvilke bunddækkeplanter du skal vælge.  

Det kan nemlig være et stort problem med områder i dyb skygge, da langt de fleste planter ikke trives dårligt uden sol i løbet af dagen. 

Dog findes der enkelte planter, der kan plantes på stedet med meget lidt sol eller fuld skygge. Vi har samlet 3 smukke bunddækkeplanter nedenfor. 

Hasselurt

Asarum europaeum

Hasselurt er en smuk og meget dekorativ bunddækkeplante, som danner et tæt bunddække af blanke grønne blade. Den tætte lave vækst med de blanke hjerteformede blade gør det svært for ukrudtet, og man får et flot bed, når først planterne er veletableret.

Myrer er gode til at flytte rundt med frøene, så planterne kan dukke op andre steder i haven. Hasselurt spreder sig dels ved udløbere, og dels ved frøsåning. 

Den blomstrer i efteråret med små brunlige blomster, som gemmer sig under bladene og du skal se godt efter for at finde dem. I en lup er de noget af det smukkeste

Placering:

Hasselurt trives bedst i skygge og let fugtig jord, men kan sagtens vokse godt under andre forhold, så længe der ikke er fuld sol.

Afstand:

Plant gerne tæt - med 12 - 15 stk. pr. m2 får du det bedste resultat.

Vintergrøn

Vinca minor

Vinca er en virkelig elegant, stedsegrøn bunddækkeplante, med lav tæppedannende vækst. Bladene er mørkegrønne og blanke og findes i forskellige sorter. Vinca alba får hvide blomster, mens vinca minor har blå.  Blomstringen starter i april og maj, med en mindre blomstring frem til frosten kommer.

Placering:

Vinca er god at plante under etablerede træer og buske, for at holde lugningen af ukrudt nede, men den er kraftigt voksende og kan udkonkurrere andre planter, det er derfor vigtigt at klippe den tilbage fra de andre planter ind imellem.

Vinca er hårdfør og nøjsom, men tåler ikke fuld sol, da det kan svide bladene.

Afstand:

Der plantes 8-12 planter pr. m2.

Efeu

Hedera helix og hibernica

Efeu er en hårdfør, stedsegrøn plante, som findes i flere variationer. De to overordnede arter, du kan støde på, er Storbladet efeu og Småbladet efeu.

Efeu kan både klatre og krybe og kan derfor både bruges som slyngplante og som bunddække. Får de lov, kan efeu vokse sig meter høje og en plante vil med tiden kunne dække selv store flader til og plantes de op af espalier, danner efeu med tiden smukke, grønne vægge, der er perfekte rumdelere og kan bruges som alternativ til normal hæk.

Placering:

Efeu er nøjsomme planter og kan vokse i dyb skygge, såvel som i sol og den stiller ikke de store krav til den jord, som de vokser i.

De er fortrinlige på skrænter, skråninger og andre steder, hvor de kan få lov at brede sig.

Vil du gerne plante efeu på et sted, hvor de ikke må vokse sig for store, kan du let beskære planterne med en hækkesaks eller lignende, et par gange om året.

Afstand:

Der plantes 8-12 planter pr. m2.

Guldjordbær 

Waldsteinia ternata

Guldjordbær er en god og tæppedannende bunddækkeplante og er derfor velegnet at plante langs hække og andre steder, hvor bunddækket skal være lavt.

Trods navnet får guldjordbær ingen frugter. I stedet får den de smukkeste gule, der blomstrer mellem maj og juni. Desuden har den flotte stedsegrønne blade, som er dækket af dun. De stedsegrønne blade giver den fordel, at jorden er dækket hele året rundt og ikke bliver bar om vinteren, ligesom de beskytter mod kulde og udtørring.

Placering 

Guldjordbær er en robust plante, som kan vokse i stort set alle jordtyper. Den er kraftigt voksende og breder sig både med rodskud og udløbere. 

Afstand

Der plantes 8-12 planter pr. m2.

Krybende benved 

Euonymus fortunei

Krybende Benved er en hårdfør og ret lav bunddækkeplante. Den bliver normalt 20-30 cm. høj, men nogle sorter er lavere.

Krybende benved er delvist stedsegrøn med flotte blade og ofte i farver. Afhængig af hvilken sort, du vælger, kan bladene enten være grønne, gulbroget eller hvidbroget. Bladene skifter ofte farve om efteråret og får et smukt rødligt skær.  

Den får små blomster og frugter, men man skal kigge godt efter for at se dem. Krybende benved kan kravle, lidt ligesom efeu, men vokser ikke nært så stærkt. De er derfor også flotte, når de får lov at dække et stakit eller et espalier.

Afstand

Der plantes 8-12 planter pr. m2.

Myrte-gedeblad 

Lonicera 

Myrte-gedeblad er en virkelig smuk, stedsegrøn lille busk, som kan blive op til 100 cm. høj. Den bruges dog ofte som bunddækkeplante, men kan sagtens plantes som fritstående busk eller i busketter. 

Bladene er blanke, små og mørkegrønne og kan minde en smule om buksbom. Af lige netop den årsag, er myrte-gedeblad en fantastisk alternativ til buksbom. Myrte-gedeblad tåler kraftig beskæring og kan derfor formklippes.

Nogle af sorterne får smukke, lilla bær. De er dog ekstremt bitre i smagen og derfor mest til pynt. 

Afstand

Der plantes 8 planter pr. m2.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren