Maj er fuld af lys, livskraft og glæde. I haven er den selvsåede rucola og de første radiser klar til høst, og ærterne i drivtunnelen er vokset til 10 cm. Markerne er gule af raps, akelejerne og syrenerne blomstrer, og det er svært ikke at være svært fornøjet.
Eneste skår i forsommerglæden er, at de tidligt lagte kartofler og georginer blev svitset af nattefrost først på måneden. Men så er det heller ikke værre. Det er kun den grønne top og ikke selve knoldene, der er ødelagt, og der vil hurtigt komme nye skud.
Her er 10 gøremål, der er gode at prioritere i slutningen af maj.
Ukrudtet pibler op alle steder, hvor der er det mindste stykke bar jord. I køkkenhaven er det nemt at køre jorden igennem med en hakke, der skærer de små ukrudtsspirer over lige under jordoverfladen.
Flerårigt ukrudt i staudebedet klares ved at løsne jorden med en greb, og forsigtigt trække de lange lyse rødder fra skvalderkål og snerle op. Du kan også bare rive skvalderkålens bladtop af i håndfulde. Det giver lys og luft til stauderne nedenunder, og samtidig svækker det skvalderkålen, der nu skal bruge kræfter på at sætte nye skud.
Ærter har det med at modne alle sammen på én gang. For at strække høsten kan du først sætte forspirede ærteplanter, og herefter så en række nye frø en gang om ugen til engang midt i juni. De høje sorter kan blive op til 170 cm, og det kræver selvfølgelig et espalier. Men også de lave sorter har godt af lidt støtte.
Salat er en af havens tidligste afgrøder. Så i rækker, tynd ud, spis de små planter som babysalat og så gerne et nyt hold med 10 dages mellemrum. Eller sæt et hold forspiret salat med 15 cm mellem hver plante og høst hver anden, så de sidste salathoveder får plads til at gro. Husk at vande, hvis jorden er tør, ellers bliver salaten bitter og går i blomst.
Det kan være svært at ramme den rigtige såafstand. Nogle gange står planterne for tæt, og hvis ikke du tynder ud, ender det hele som noget skravl. I nogle tilfælde er det muligt forsigtigt at grave de overskydende planter op og genplante dem et andet sted. Vand godt og grav den saftspændte lille plante forsigtigt op med en planteske, så du får en god klump rødder med. Vand også det nye plantehul godt op, før du genplanter.
Jordbærrene er i fuld blomst, og det er nu, du skal lægge an til den gode høst. Pas planterne med vand, det giver en rigere blomstring og større og bedre bær. Dæk under hver plante med halm eller biodug. Så undgår du at bærrene bliver ødelagt af jord, og samtidig mindsker du risikoen for snegleangreb. Gør også klar til at opsætte fuglenet. Når bærrene begynder at modne, er det allerede for sent.
Slå græsset så ofte, du orker. Plænen bliver pænest, hvis den klippes ofte, og uden at der bliver taget for meget af højden af gangen. Fyld ud med plænedress, hvis der er huller i plænen, vand godt og så efter med en god græsblanding.
Tomaterne og chilierne er allerede i god vækst og skal passes med vand og gødning. Vær klar til at nippe de første blomster af, det vil tilskynde planterne til at sætte mange nye knopper. Måske har nattefrosten tidligere på måneden taget livet af dine forspirede agurkeplanter? I så fald er er det bare at plante nogle nye, og du kan sagtens bruge den samme jord.
Sidste sommer var så tør, at sneglene ikke for alvor nåede at udvikle sig til en plage, men allerede nu er der fede snegle i køkkenhaven. Saml dem ind og hak dem over med en spade, fang dem i sneglefælder eller drys med sneglekorn. God jagt!
Hyp jord op omkring dine kartoffelplanter, ellers bliver de øverste knolde grønne og giftige. Du kan lægge kartofler til begyndelsen af juni. Det vil give en sen høst af lækre små babykartofler i sensommeren.
Du kan stadig plante buske, stauder og træer, bare du sørger for, at de nye planter ikke mangler vand. Pak dine planter ud, så snart du modtager dem, vand dem godt igennem og sæt dem på et skyggefuldt sted. Lad planterne trække vand i en spand, før du planter. Jorden skal være mættet af væde, og planten skal være saftspændt helt ud i de yderste blade. Vand også plantehullet godt op før du planter, og pas med jævnlig vanding i den første vækstsæson.