Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Ikke kun til påske og ikke bare gul!

Overraskende mange mennesker bryder sig ikke om gule blomster, og blandt andet derfor er påskeliljen og alle dens familiemedlemmer ofte sjældne gæster i danske haver, skønt de er så sunde, hårdføre og lette at dyrke, at det er en ren fornøjelse!

Narcisser kan leve længe og danne hele kolonier af sideløg, så du kan plukke og plukke - eller bare nyde synet og duften af store grupper af påskeliljer, pinseliljer, jonquiller og tazetter og hvad de nu alle sammen hedder.
Duften? JA! Der er nemlig duft i langt de fleste af narcisfamiliens medlemmer.
Lige fra en sart og delikat citronagtig aroma og til en næsten bedøvende jasminlignende duft, som nydes bedst udendørs, eller med blot en enkelt blomst i en lille vase i stuen.

Men de er GULE...
Ja - mange af dem er. Men se blot her, hvad der ellers er at byde på!



Kom så, de hvide!

Narcissus 'Thalia' nikker med sin lille trompet, der udsender en næsten bedøvende duft. Den nikkende blomst og den skære, hvide farve har givet den populærnavnet 'Engletårer' - men der er absolut ikke noget at græde over med 'Thalia' i haven - der er KUN glæder og flere for hvert år!
'Thalia' er en såkaldt botanisk narcis, hvilket giver den en lidt mindre blomst med kortere og smallere "trompet". Det diskrete look passer mange haveejere godt - og der er flere diskrete nuancer blandt de botaniske narcisser. 
Se engang på den lillebitte 'White Petticoat' - perfekt i stenbedet mellem små, pudedannende stauder - eller på klassikeren fra bedstemors have: den ægte pinselilje med de tilbagebøjede kronblade, som gav den det botaniske navn 'Recurvus'.

Må der godt være større blomster og mindre diskrete trompeter?
Flødehvide 'Mount Hood' er en hvid variant af den helt almindelige storblomstrende påskelilje.
Overvej en række langs hækken eller i et bånd gennem plænen:  som en flødeskumskant på forårets have!



Blide nuancer

Når det ikke skal være helt hvidt i hvidt, træder de tofarvede narcisser i de blide nuancer til. Hvid eller cremefarvet bund, med små eller store trompeter i mørkere nuancer af rosa, abrikos, orange eller solgylden.
Til stenbedet er lille 'Sailboat' ideel - de små, yndefuldt nikkende blomster kan lige kigge op over en blomstrende hvid snepude eller en pastelfarvet lyngfloks. Bøj dig og snus ind: både lyngfloks, snepude og 'Sailboat' selv har duftende blomster, men vi må bukke os for at nyde den!

Med tazetterne behøver vi ikke at bukke os - de praler ikke med hverken stærke farver eller kæmpestore blomster - men duften er ikke til at tage fejl af! Plant tazetterne et lunt sted med godt dræn, det kan de bedst lide. Har du løg nok, kan du drive dem i blomst i vindueskarmen eller i drivhus/udestue og have duft og farver indendørs allerede fra nytår!
Bagefter må løgene ud i haven igen, og have en pause på et par år, før du driver igen: Det er hårdt arbejde at være klar til nytår, når ens natur er at sove til april!

De, der oftest får lov at vågne i haverne i deres eget tempo, er de storblomstrende typer - de "almindelige" påskeliljer i deres mere ualmindelige nuancer. Lys haven op med blide toner af ferskenrosa, abrikos og appelsin med 'Mon Cheri', 'Chromacolor', 'Barrett Browning', 'Kedron' og 'Golden Dawn'.


Ser du dobbelt? Eller går du i split?

'Westward', 'Flowerdrift', 'Ice King' og 'Replete' har udskiftet trompeterne med rosetter. 'Cassata', 'Orangery', 'Gold Disc' og 'Sunny Girlfriend' er gået helt i split: deres trompeter er blevet så store og brede, at de er revnede og fylder det meste af blomsten ud.
Begge variationsformer giver store, tunge blomster og overraskende farvekombinationer. Plant dem sammen eller mellem tulipaner og hyacinter, der matcher i farverne.
Står de med "de almindelige" påskeliljer, forsvinder deres særprægede skønhed og de kommer næsten til at se kunstige ud.
Vil du gerne have dobbelte narcisser, men undgå de meget tunge blomster? Så kig engang på 'Tete bouclé' som er en fyldtblomstrende variant af den populære dværgpåskelilje 'Tete á tete' eller på 'Rip van Winkle' - en lille botanisk påskelilje med så fyldte små blomster at den på afstand næsten kan ligne en mælkebøtte!
Den kaldes da også populært for "Mælkebøttenarcis".


Den ægte gule

Men undertiden, efter en lang og grå vinter, så trænger vi bare til forårsgult. Til forsythia, troldnød, kodriver, hasselbror, store gule, citronduftende tulipaner, små erantis - og naturligvis: lysende gule påskeliljer i alle størrelser og blomsterformer!

Og vi vil have dem HVERT år. Og dét kan vi heldigvis også få - helt uden problemer!
Læg løgene i 10-15 cm dybde, så de kan få et lag jord over sig, som er mindst lige så tykt, som løget er højt. Undgå at lægge løg i permanent våd jord, da løgenes rodhår kan rådne i stående vand.
Efter blomstringen skal de have lov at beholde alle deres smalle blågrønne og grønne blade - helt indtil de er blevet gule og tørre og kedelige og let løsner ved et hurtigt ryk.
Når du plukker ind til vasen, så husk også at lade løget beholde så mange blade det er muligt.

Du må også gerne tænke lidt på dem, når de store blomster er faldet, men bladene endnu står grønne tilbage: Det er nemlig NU bladene skal samle næring til løget og dermed til næste års vækst:
Giv dine narcisser et lille drys organisk gødning til løgplanter, når du går forbi bedet - så vender de glade tilbage år efter år.

Efter mange år, kan de glade påskeblomster have bredt sig så meget og lavet så mange sideløg, at kolonien bliver for tæt - så begynder der at blive for langt mellem blomsterne og til gengæld masser af blade.
Hvad gør vi så? Så graver vi løgene op, når bladene begynder at gulne - og planter dem igen med større afstand. Er der blevet for mange, så pladsen ikke længere slår til, kan du forære overskuddet til en haveven!

Mangler du inspiration til forårshaven?  Bare spørg gartnerne! Vi er fulde af gode ideer - og det er helt gratis!