Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Nu vokser den vel hurtigt?

Havedrømmene får det undertiden svært, når vi skal starte forfra med en helt ny have.
Ikke alle buske og træer kan købes i de helt store størrelser, og de der kan, er ikke direkte billige.

Ofte køber vi yngre buske og træer som er mere økonomisk overkommelige og SÅ kommer spørgsmålet: Hvor hurtigt vokser den?  Bliver det andet end den lille "pind" indenfor overskuelig tid?

Læs med og bliv klogere på, hvad du kan forvente, når du planter nyt i haven!


Arv og miljø

Enhver haveplantes etablering og vækst er i yderste ende begrænset af dens arvelige egenskaber. De bestemmer, hvor hurtigt den KAN vokse.
Men DU bestemmer om den kommer til at opfylde det potentiale. Og det gør du når du vælger voksested, når du planter - og når du efterfølgende passer din nye plante. Eller glemmer det.

Din nye plantes mulige tilvækst afhænger med andre ord rigtig meget af de vilkår du giver den på voksestedet. Og vækstvilkårene starter med jorden.
Jorden skal være i orden før du planter, så start med at stikke spaden i jorden og se, hvad du har at arbejde med. Når du graver jorden igennem, opdager du måske, at ikke alt er, som du håbede?
Er der udfordringer med jordkvaliteten i forhold til plantens krav, må du i gang med jordforbedringen, for først når jorden er i orden, kan du få succes med dine planter.

Overvej også om din plante kræver specialjord? Har du købt rhododendron, lyng eller andre surbundsplanter? Blåbær? Sumpplanter, roser eller andet, der kan kræve særbehandling i forhold til din eksisterende jord? Så skal disse krav til jorden være opfyldt inden du planter.


Kassen

Vækst er som en kasse med fire sider: Hvis den ene side af kassen er for lav, hjælper det ikke at forhøje de tre andre sider - indholdet bliver ved at falde ud ved den lave side.
Kassens fire sider består af lys, varme, vand og næring  - og vi skal forsøge at holde alle fire sider på "vækstkassen" lige høje!

Mængden af lys og varme kan vi ikke gøre alverden ved, derude i haven , hvor vejrguder og havenisser råder - men vi kan sørge for at de to øvrige sider af kassen følger med!
Er der meget lys og varme, skal der være en tilsvarende mængde vand og næring inden for rodens rækkevidde, for at planten kan udnytte alt det dejlige lys og varme og sætte masser af frodige grønne skud.
Det er der ikke, hvis vi fx. planter i et lille hul direkte i plænen - eller hvis vi glemmer at luge efter plantningen - så uanset om du bruge dine planter gruppevis eller enkeltstående, et helt bed eller en række, et hegn, en hæk eller blot vil have en enkelt flot, solitær plante midt på plænen, skal du starte med at klargøre jorden i hele det relevante område, ikke blot grave små enkelthuller i plænen eller langs skel:
Husk, planten kan være aldrig så fin ved købet - dens etablering og vækst afhænger af, hvordan den plantes og passes hos dig i DIN have.

En nyplantet busks to værste udfordringer er dårlige muligheder for rodudvikling - og at skulle konkurrere med etablerede planter (græs og ukrudt) om adgangen til vand og næring.
Følg derfor altid plantevejledningen og hold  jorden mellem og omkring planterne ren for græs og ukrudt, der ellers vil "gøre kassens sider lavere" ved at stjæle både vand og næring.
Du kan mindske det enårige ukrudts chancer for at etablere sig ved at dække jorden mellem de nye planter med et tyndt lag jordforbedring - eller du kan lægge toplag af flis, bark eller kakaoskaller.


Uden mad og drikke

Ja, så dur helten ikke - og det gør planten heller ikke.
Husk derfor altid  den regelmæssige og tilstrækkelige vanding gennem hele det første vækstår - måske endda også det følgende!

Især ved forårsplantning kan udtørring vise sig fatalt for nyplantninger.
Hold derfor øje med planterne, ikke blot de de første 2-3 uger efter plantningen, med vær klar med vand, hvis det sætter i med stærk sol, god vind , dejlig sommervarme - eller det stik modsatte.
Kulde og stærk sol i kombination med vind kan nemlig være en hård cocktail, der næsten trækker vandet ud af vintergrønne eller stedsegrønne planter.

Er det særligt tørre forår/somre, så kvitterer selv ældre og veletablerede planter for en grundig vanding  når væksten starter, når blomsterknopper udvikles, når frugt skal tage størrelse - og måske endda, når næste hold knop skal dannes (fx på remonterende roser)

Unge planter af busk- eller træagtig karakter, skal gødes i vækstsæsonen. Ved efterårsplantning eller ved tidlig forårsplantning, skal du derfor ikke gøde de nye planter lige med det samme!
Vent til vi er inde i april, hvor væksten skal til at starte for alvor og jordtemperaturen er oppe omkring de 8 grader.

Giv herefter dine nye planter næring i løbet af vækstsæsonen: Lidt, men tit, er løsenet.
 50- 100 gram pr m/2 - eller pr løbende meter hæk, en gang månedligt i perioden april-juli -  og brug altid en organisk gødning - eventuelt en vegansk sådan - der også gavner jordens mikroliv og ikke på samme måde som kunstgødning risikerer at lave svidningsskader på planterne.

Giv aldrig gødning på tørre planter, da gødningssaltene kan trække vand ud af planten (omvendt osmose) og dermed gøre større skade end gavn.
Har du flis, bark eller kakaoskaller mellem dine planter, skal du huske at nedbrydningen af flis og bark kan forbruge lidt af det tilgængelige kvælstof. Det frigives igen sidenhen, så det ekstra du gav mens laget af bark/ved var nyt, kommer igen til planterne det følgende år


Nu skal den altså ikke vokse mere!

Hurtig vækst, tidlig, regelmæssig og rig blomstring eller frugtbæring er hvad vi gerne vil have af den unge plante - men kun indtil en vis grænse: Når planten fylder den plads vi har tiltænkt den, vil vi egentlig helst have, at den stopper med al den vækst. Men det gør den ikke.
Med årene kan væksthastigheden aftage - en stadig større del af træer og buskes vækstkraft går med tiden til blomstring, frø- eller frugtsætning, snarere end til ny højde- og breddevækst. Men lidt større for hvert år, det bliver de nu stadig.
Vil vi begrænse deres vækst, kræver det en indsats med beskærersaksen i tide, så planten bevarer en harmonisk form, mens størrelsen reduceres.

Enhver beskæring ændrer på rod/top balancen, hvilket som udgangspunkt giver mere vækst og færre frugter. Dette ser man tydeligt når et gammelt frugttræ har skiftet ejer, og havens nye indehaver synes at dét skal da vist beskæres - hårdt. Og dét bliver det - med det resultat at træet som modreaktion på kuperingen af den store krone nu sætter en skov af lange, nye skud, for at kompensere for de grene, der er blevet fjernet og opnår en god rod/top balance igen. Og først da, begynder de lange skud at overveje at danne frugtsporer og bære frugt.
Tænk derfor inden du klipper - der er ikke tag på haven, så vær ikke bange for et højt træ.
Overvej i stedet om det kan opstammes, så du kan passere under kronen i stedet. Himlen er jo gratis, selv i den mindste have.

Er du i tvivl om plantning, pasning eller beskæring af dine haveplanter, er du altid velkommen til at spørge Plantetorvets gartnere. Vi er fulde af gode råd - og de er helt gratis. Bare skriv til os!