Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Pas på bladene fra forårsblomstrende løgplanter, når du luger i foråret

Når haven skal luges i foråret gælder det om at passe på forårsblomsterne.  Vi viser dig, hvordan du gør. 

Et regnfuldt forår giver gode betingelser for ukrudtet i haven. Det kribler i fingrene for at komme ud og gøre haven forårsklar. 

Men her gælder det om at være forsigtig og passe ekstra godt på de tilbage blivende blade fra forårets tidlige løgvækster. 

Hvornår kan du fjerne blade fra forårsblomstrende løgplanter?

De grønne blade fra blandt andet krokus, erantis og vintergækker samler lige nu energi næring fra solens stråler til næste års blomstring. Fjernes bladene for tidligt, kan det gå ud over løgets evne til at sprede sig og sætte blomst næste år og genteges dette over gentagne år, så vil løgplanterne stille og roligt forsvinde.

Det er let at se, når bladene kan fjernes fra diverse løgplanter. Det kan du gøre, når bladene begynder at blive gule. Dog, så kan det anbefales først at fjerne bladene, når de er helt visne og let kan ‘friseres af’ med fingrene. 

Det sker typisk fra midten af maj måned og frem til en gang i juni. Dette kan virke som en lang periode, hvor der kun er blade og ingen blomster og samtidig er bladene ofte også ret triste at se på, når de gulner og visner. Se dog løgplanternes blade som en fordel. De skygger nemlig for ukrudt i foråret.

Hvordan passer du bedst på løgplanter, når du skal luge?

Pas på med skuffejern og river

Blomsterløg plantet i havens bede, kan være svære at luge udenom, hvis der benyttes et skuffejern. Vær forsigtig og håndlug eventuelt på steder, hvor løgene står tæt. 

Plant bunddække

Et tip kan være at bunddække sammen med blomsterløg, da bunddækket hjælper til at holde ukrudt væk fra bedene og bunddækket kan være med til at skjule de visne blade, så de ikke skæmmer i haven. 

Løgplanter kan sagtens vokse op gennem et lag med bunddække. En god bunddækkeplante til bede med blomsterløg kunne eksempelvis være vinca, men du kan også bruge forskellige stauder.

Vent med at slå græsset

Blomsterløg plantet I græsplænen kan være lidt sværere for dem, der ønsker en trimmet plæne.Græsset begynder ofte at gro, før bladene fra de tidlige forårsblomstrende løgvækster er visnet bort. Vokser løgene spredt rundt på græsset, så vent så længe, som det er muligt, med at slå græsset. 

Lad evt. øer i græsset stå og lad være med at slå græsset der

Du kan med fordel udvælge nogle ‘øer’ i græsset, som du vælger ikke at slå. Her kan der jo plantes flere løgplanter, der afløser hinanden i deres blomstring. Her kan der også sås vilde blomsterfrø, der afløser blomsterløgene.  Det er både smukt og giver et meget skiftende udtryk hen over året. 

Se hele udvalget af forårsblomstrende løg hér

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?