Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Pas på løgene!

Vinteren igennem har der været liv i haven i form af fugle, der har spist af havens rigdomme - selv i de tørre staudetoppe fra sidste år, er der masser af små fedt- og proteinholdige frø, som mætter i en sulten fuglemave - men NU ser det hele altså for trist ud!

Et lunt og fugtigt forår giver gode betingelser for ukrudtet i haven og på en kold og kedelig februardag, går vi i krig! NED med alt det visne og…“knas” siger det pludselig!
For lige under jorden lå der hundredevis af fine, sprøde spirer af forårsløg, som vi nu lige knækkede med en tung havetræsko.

Derfor: hav tålmodighed til sidst på måneden, hvor du kan se de grønne spirer over jorden - og måske endda blomster på vintergækker og botaniske krokus?


Det ser kedeligt ud!

Dét gør det, ja. Især efter en hård vinter med snetryk eller megen væde.
Men uanset hvor kedelige de lasede staudetoppe ser ud, så beskytter de også stadig staudernes skud.
Der kan endnu nå at komme hård nattefrost - og har du fjernet staudetoppen, sidder skuddene “nøgne” i eller lige under jordoverfladen og risikerer at blive svedet tilbage.

Det betyder ikke, at du ikke hurtigt kan tage et overblik og få luget mellem stauderne, hvis en enkelt mælkebøtteroset står og griner ad dig mellem de nøgne rosengrene - eller du får øje på en fræk tot rapgræs, der er vokset frem i al ubemærkethed.
Få dem væk med lugegaffel og rodoptrækker nu,  inden de pludselig er blevet store og kaster frø, men træd forsigtigt, eller snup dem ude fra havegangen med et skarpt hakkejern!

Har du haft problemer med skvalderkål, kan du allerede nu se spæde skud helt nede ved jorden. Det er NU, du kan komme afsted med at fjerne både skuddene og alt den lange, hvide rod, du overhovedet kan få med. Brug en lugegaffel, og forfølg de enkelte skvalderkålsrødder lige så langt du kan. Smid dem på bålet - så er du sikker på, at de ikke vokser videre på kompostbunken.

Er der staudetop, der ser FOR kedeligt ud, kan du godt klippe det, nu du er i bedet - men så skal det klippes i små stykker og drysses ud over bedet. På den måde omsættes det visne hurtigere, og ofte vil det være helt væk, inden forårets vækst og frodighed starter. Men husk den lange saks, så du ikke skal ind og træde i bedet og høre den triste lyd af nye spirer, der knuses.


Når de blomstrer...

Ja, SÅ er det rigtigt forår. Vi glæder os over blomsterne og det samme gør de overvintrende bier og humlebier, der begejstret søger føde efter en lang vinters faste.

Når først de farvestrålende blomster er væk, skænker vi ikke forårsløgene mange tanker, før de grønne blade så småt begynder at gulnes og vi får lyst til at rive dem væk.
Men tænk på, at løgplanternes grønne blade lige nu, efter endt blomstring, danner næring fra solens stråler og fodrer løg og knolde, så de får energi til næste års blomstring. Hjælp dem på vej med et lille drys gødning - enten en decideret løggødning, eller et benmels- eller blodmelsprodukt.
Det lønner sig - og du ser resultatet næste år.


De gulner!

Det gør de, ja. Og det er stærkt fristende at fjerne de kedelige blade, så snart blomstringen er overstået. Især de store kræmmerhuse af tulipanblade, er ikke så spændende at se på, når ikke de krones med en blomst.

Men lad dem nu alligevel stå: Fjernes bladene for tidligt, går det hårdt ud over dannelsen af oplagsnæring. Løget bliver svagere til næste år, blomstringen bliver mere sparsom og gentager vi den uheldige handling flere år i træk, vil mange løgplanter stille og roligt forsvinde.

Bladene kan fjernes fra diverse løgplanter, så snart bladene er helt tørre, og kan fjernes med et hurtigt ryk.
Det sker typisk fra midten af maj måned og frem til en gang i juni. Dette kan virke som en lang periode, hvor der kun er blade og ingen blomster og samtidig er bladene ofte også ret triste at se på, når de gulner og visner.
Der var især før i tiden megen snak om vigtigheden i at fjerne frøkapsler på afblomstrede forårsløgplanter - men SKAL man virkelig det? - Nej, det skal man ikke. Læs mere her.

Har du brug for hjælp til haven? Måske forslag til rigtig gode ledsagere til dine tidlige løgplanter?
Husk, at du altid kan skrive til gartnerne og få gode råd -  vi er fulde af gode, grønne ideer!