Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sæt farve på - også efter midsommer!

Foråret rimer på forsythia, på ribes og rhododendron og snebollebusk.Dronningebusken, Snedrivebusken Jasminen og Stjernetoppen står sommerbrud med slør af hvide og rosa blomster.  Sankthansbålet flammer op et øjeblik - er sommeren så forbi? 
Nej - vel? Der er masser af dejlige sommeraftener tilbage, som skal tilbringes i haven - men de danske haver bliver generelt blomsterfattige, når vi har rundet midsommer, især de blomstrende buske kniber det noget med!
Ud over de gammelkendte hortensia med de runde hoveder og de høje gamle sommerfuglebuske, så bliver det hurtigt småt med blomsterfrodigheden - og dét er slet ikke nødvendigt!

Læs mere herunder, om alle de dejlige buske, der kan give en blomstrende og duftende eftersommer.


Perovskia

Perovskia kaldes undertiden for russisk salvie, omend den hverken er russisk eller en salvie. Ligesom salvien tilhører den dog familien af læbeblomstrende, hvorfor den også er en ren insektmagnet i blomstringstiden. De sølvgrå blade er fint dunede at røre ved og de mange små, blå blomster står som en sky højt hævet over bladene, omsværmet af bier, sommerfugle og andre små bevingede væsner.

Plantens blade og blomster er spiselige, med en stærk krydret smag, som kan minde om en blanding af mynte, peber og salvie.

Plantens hårdførhed under danske forhold er begrænset, hvorfor man ofte ser tilbagefrysninger især på unge planter. Tilbageskæring foregår i den sidste halvdel af april, hvor døde skudspidser fjernes. Så snart varmen kommer, er der fuld gang i tilvæksten og de smukke filigranlignende blade danner god kontrast mellem havens grønbladede buske.

Syrisk rose

Syrisk Rose kendes også som havehibiscus, hvilket nok er et mere korrekt navn, siden den ikke er en rose, men en hårdfør slægtning til stuens hawaiblomster.   Busken har et ualmindeligt sent løvspring, hvorfor man i foråret ofte er henne og kigge bekymret på den: Springer den dog aldrig ud?

Men jo - i juni måned ser vi endelig de indskårne grønne blade og SÅ går det stærkt derefter.

Fra august til oktober ses en utroligt rig blomstring med mange, store og iøjnefaldende blomster - bemærk at busken blomstrer på årets nye tilvøkst. Den tåler derfor beskæring i forsommeren, uden at det går ud over efterårets blomstring.

Læs artiklen og bliv klogere på den dejlige Syriske rose - for sådan en MÅ du da have i haven?

Kyskhedstræ

Vitex agnus-castus. Kyskhedstræ. Munkepeber. Uanset om du nævner det botaniske navn eller de danske, ryster de fleste danske haveejere på hovedet: Dén kender vi ikke.
Turister i grækenland og andre mediterrane lande, har undertiden set den, men blot tænkt at "det var dog en flot, knaldblå sommerfuglebusk"

Nøjagtigt som sommerfuglebusken, blomstrer kyskhedstræet nemlig i eftersommeren - og med tilsvarende lange, slanke "haler" af blomst. I modsætning til sommerfuglebusken er kyskhedstræets blomster dog altid himmelblå eller azurblå. En smuk kontrast til plantens grålige og indskårne blade, der næsten kan ligne hampplantens løv.

Kyskhedstræet ynder en dejlig lun og solbeskinnet plads og vil især i den første vinter gene have et lille granris til beskyttelse mos hård og kold morgensol på frosne grene.

Og navnet? De små sorte frugter blev tidligere benyttet som krydderi og sagdes at lægge en dæmper på mænds sexualitet, hvorfor den navnligt var populær hos munke, der levede i cølibat. Spiser man nok af dem, indtræffer denne effekt helt sikkert - for bærrene virker i større mængder også som afføringsmiddel.


Blåskæg

Sikke et mærkeligt navn - man kommer næsten til at tænke på det uhyggelige eventyr om Blåskæg, der dræbte sine hustruer. Det er der nu ingen grund til, for den lille busk blåskæg er nøjagtigt så sød og velduftende som eventyrets skurk var grum og beregnende.

Væksten er moderat og ualmindeligt velforgrenet - ældre buske bliver næsten kugleformede af de mange små tynde grene med de velduftende, dunede og grågrønne blade. Plant blåskæg i forkanten af et solrigt bed, så du kan stryge hænderne gennem bladene når du passerer og nyde den søde, milde duft af altheabolsjer. I eftersommeren kommer de mange små blomster, som har giver busken navnet: De sidder nemlig i små buketter i alle bladhjørner, med lange støvdragere der stikker ud som små strittende fipskæg . I reglen er blomsterne blå som sensommerhimlen eller som blæk - men afvigende former findes med lysrosa eller gråligt hvide blomster - alle er højt elsket af sommerfugle, bier og svirrefluer, som finder føde i blomsterne.

Som alle gråbladede planter, ynder blåskæg en lun og solrig plads - og kan på grund af sin lave vækst fint stå foran andre, højere buske, eller mellem smukke, aksbærende græsser. Planten har gavn af en beskæring i slutningen af april, nøjagtigt som sommerfuglebusken har det: Skær ned til 25-30 cm, når risikoen for hård frost er overstået.


Syrénhortensia

Syrénhortensia, Høstsyrén, “Den gammeldags havehortensia” - kært barn har mange navne, og syrénhortensia ER er kært barn, som heldigvis er ved at få en renaissance i haverne, dejlig, rigtblomstrende og let dyrkelig som den er, fortjener den al den opmærksomhed den kan få.

I modsætning til de klassiske hortensia af macrophylla- og serratatyperne - dem med de runde hoveder eller de flade tallerkener, som blomstrer på gamle grene og har det med at fryse blomsterknopper væk eller skifte farve, hvis vejret bliver for varmt, eller jorden ikke har den ønskede surhedsgrad, så er der aldrig vrøvl med syrenhortensia.

Alle sorter starter altid med lysegrønne knopper i juli og folder så langsomt knopperne ud til kæmpestore kegleformede blomsterstande, som alt efter sort kan være hvide, grønne, limefarvede eller svagt rosa. De store blomsterstande består af en blanding af store sterile blomster og små, fertile, som ofte sidder næsten gemt mellem de store blomster.

I overskyet vejr og i skumringstiden, bemærker man dog de små: De udsender nemlig en sød, pudderagtig duft som reklame for sig selv, hvormed de tilkalder de insekter, der skal bestøve blomsterne.

En del sorter giver et “ekstranummer” når det bliver koldt: da skifter blomsterne farve til mere eller mindre røde nuancer, samtidig 

Men hvad med størrelsen? Bliver de ikke store? Nogle af dem gør - hvis vi bare lader dem gro og gro - men det behøver vi ikke: Syrenhortensia blomstrer alle på det nye års tilvækst, så de tåler endog en ganske hård beskæring i foråret. Hermed holdes buskene mere kompakte - og mere blomsterrige. 

Skal de vokse i krukker, kan det derfor være en fordel at være hård med saksen i april måned, alternativt kan du vælge en af dværgformerne, som bliver ved at være små, nuttede buske, selv som ældre. Størrelsen af blomsterstandene påvirkes dog også positivt af en forårsbeskæring, så måske du alligevel vil gribe saksen?


Perikon

Perikon kendes fra grøftekanterne og lægeurterne som små, solgule blomstrende stauder. Men familien perikon rummer også buske!

De buskagtige Perikon er alle lave og tætgrenede buske med grønne eller rødbrune blade og masser af gyldentgule blomster i sensommeren.
En del af dem danner efterfølgende masser af smukke frugter i forskellige farver - næsten som en lille ekstra blomstring!
Bærrene ses da også ofte i blomsterhandlerens buketter, hvor de holder farven længe, så klip endelig ind til vaserne. Når frosten kommer, bliver frugterne tørre og sorte - og til sidst pilles de i stykker af havens fugle, der gerne spiser frøene som vinterfoder.

Buskene har en høj tolerance for forurening og tåler sågar en smule salt. De danner smukke, lave hække - fx til opdeling af havens områder eller til en lav afgrænsning i forhaven. Brug også de dejlige små buske som forkant til større bede med prydbuske, eller blandt stauder og græsser, hvor de bidrager til eftersommerens farveflor.

Væksten starter sent om foråret og de småblomstrende typer vinder generelt ved en beskæring i foråret inden tilvæksten for alvor starter.

Med Perikonbusken slutter vi artiklen. Den binder på smukkest vis sommeren og efteråret sammen, ved både at være blomstrende og bærbærende.
Husk på de mange bærbærende prydbuske i efteråret - de mange bær lyser som lygter og giver i dén grad liv i haven både visuelt og i helt bogstavelig forstand: Bær er føde  for havens fugle - og undertiden også for os mennesker. 
Spørg gartneren - vi er fulde af gode haveideer, som giver dig farver og liv året rundt!