Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sneflokke kommer vrimlende...

Ja, dét må man sige! Og ikke blot kommer de vrimlende, de lægger sig også i et tykt og tungt lag på alle vandrette overflader - og på havens planter.
Skal sneen fjernes fra planterne eller ej? Det er det store spørgsmål for mange haveejere - og svaret afhænger både af sneen og af planterne.


Et ordentligt lag!

Sne på jorden, som nu dækker staudernes toppe og græssernes strå, kan roligt få lov at blive liggende. Sneen fungerer som en dyne, der beskytter vækstpunkter mod skader fra meget lave temperaturer.

Et fint, let lag af sne beskytter især havens stedsegrønne planter imod udtørring fra vind, sol og frost - så det er der ingen grund til at fjerne.
Men når der kommer rigtig meget sne - og i løbet af rigtig kort tid - begynder der en anden historie: vægten af snelaget på havens træer og buske kan ende med at blive FOR tung.

Planterne bøjer sig for vægten.
Værst ser det ud for de stedsegrønne planter, hvis grene tynges ned i buer af de tykke snelag på blade og nåle.

Den figurklippede buksbom i krukken, ser nu ud som om Kong Vinter har siddet tungt på den hele natten, den før så ranke thuja eller cypres er pludselig i løbet af natten blevet hængende.

Visse steder er hækken blevet træt og har lagt sig som en uskøn bunke hen over havegangen.
Også de løvfældende træer og buske virker noget tyngede af situationen. Tynde grene bøjer sig eller lægger sig under vægten af snelaget - og det samme gør unge træer.


Hvad gør vi?

For at undgå større skader bør du tage en runde i haven og ryste udsatte grene fri, når der er meget sne.
Det er især aktuelt, hvis temperaturen svinger lige omkring frysepunktet, så sneen skiftevis tør og fryser og derfor nemt klumper sig sammen i tunge kager.

Kan du allerede nu se, at der er brækkede eller flækkede grene, må du ud med saks og sav og minimere skaderne: skær knækkede grene tilbage til en godt placeret sidegren, kvist eller knop. 

Større grene, der er flækket, må fjernes ved grenens basis. Afkort grenen først - og skær så ved grenkraven, hvor planten har naturlige forsvarsmidler mod infektioner og hvor den hurtigst kan lukke såret.

Er grenene hele og fine, men bøjede, behøver du ikke gøre yderligere, når blot du har fjernet den tyngende sne.

Skønt buskene ligner en uordentlig bunke spaghetti, når sneen engang er væk, retter de sig forbavsende hurtigt op og kommer atter til at ligne sig selv, blot grenene ikke er knækket eller flækket.
Træer kan undertiden få brug for en hjælpende hånd, for atter at komme op i lodret ligesom nogle figurklippede buske kan have gavn af et lille "korset" i form af en snor eller anden tilbinding, til de har genvundet deres form.

Hække, der lagde sig, retter sig ofte også op i forbavsende høj grad, når varmen kommer igen. De, der ikke gør, må en tur til frisøren: klip dem godt tilbage og husk, at hække med korrekt facon (smallest foroven og bredest forneden) kun sjældent får problemer med snetryk. Den smalle top giver også mere lys til bunden af hækken, og dermed får du en tættere og grønnere hæk helt ned til jorden. 


Stier og fortove

Ja, de faste belægninger lider ikke i samme grad som planterne ved at være dækket med et tykt lag sne - men ryddes skal de jo. Det er lovkrav at fortovene ryddes.
Vær derfor klar med skovl og kost og fjern sneen fra indkørsel og havegange før den lette hvide dyne bliver trådt sammen til is. Arealerne kan skridsikres med et tyndt lag grus.

Alternativt kan du holde arealerne med det svanemærkede tø-middel Ice & Dust-Away. Lad være med at bruge salt: det kan ødelægge både planter, jordbund og dyrepoter.  Læs mere her

Er der ellers noget, der skal gøres i haven når det sner? Læs vore artikler om vinter i haven HER - eller spørg gartnerne.