Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Styr dit ukrudt og slip for at luge

25. juni 2019

Lug på den smarte måde, eller dæk jorden med grønt afklip eller en bio-dug, så du lukker af for lyset og forhindrer ukrudtet i at få fat.

Lige nu vælter det op med ukrudt fra alle steder, hvor der er den mindste smule bar jord. Udfordringen med ukrudt er, at det tager lys og næring fra havens øvrige planter, men lidt et-årigt ukrudt som fuglegræs er faktisk bedre end helt bar jord, fordi det holder jorden fugtig og levende, og skygger for den brændende sol.

Her er 5 tips til, hvordan du kan slippe for at luge

1. Dæk den bare jord med lugeaffald eller græsafklip

Et dække af grønt plantemateriale holder jorden sund, holder på fugten og forhindrer nyt ukrudt i at spire frem. Efterhånden som afklippet nedbrydes, giver det næring tilbage til jorden, så du også slipper for at gøde. Ulempen er, at det ikke ser så pænt ud. Og så skal du selvfølgelig sikre dig, at der ikke er modne frø i de oplugede planter.

2. Dæk med Biocovers

En ukrudtsdug i plastik er effektiv, men grim. Et smukt alternativ er en biodug fremstillet af naturlige nedbrydelige plantefibre. Biocovers er nem at arbejde med og er helt perfekt både i jordbærbedet og under et nyplantet træ, evt. med et dække af træflis eller kakaoskaller. Læs mere om dugen til den dovne haveejer HER.

Find Biocovers® Plantebaseret ukrudtsdug her

3. Vælg ukrudtstærke planter

Stauder som bispehue, løvefod, storkenæb og høstanemone kan sagtens tage kampen op med lidt skvalderkål. Rens jorden og plant ret tæt. Så lukker stauderne hurtigt sammen, og ukrudtet får ikke en chance for at etablere sig. Find robuste og ukrudtsstærke stauder HER.

4. Riv toppen af banditterne

Riv de udvoksede blade og blomster af skvalderkålen. Så svækker du planten og forhindrer den i at brede sig.

5. Dæk med kakaoskaller

Et lag af et naturligt dækmateriale som f.eks. kakaoskaller er en god løsning i et bed, hvor der er bar jord mellem planterne, f.eks. i et rosenbed uden bunddækkeplanter. Kakaoskaller er et restprodukt fra kakaoproduktionen. Det er et fuldt nedbrydeligt naturprodukt, der har en smuk brun farve. Det holder ukrudtet væk, gør jorden blød og fugtig, giver et godt mikroliv og nedbrydes langsomt og pænt med en jordforbedrende effekt. Læs mere om kakaoflis HER.

- Karina Demuth