Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Spagnum

Spagnum

Grov - Gartner spagnum
Bestseller

Grov - Gartner spagnum

Sphagnum Grov 300 liter, komprimeret

Fra

138,95 kr.
Flere varianter
Fin spagnum
Fragtfri

Fin spagnum

Fin spagnum Big-bag 6000 liter. Komprimeret.

3.995,00 kr.
Grov - Gartner spagnum
Fragtfri

Grov - Gartner spagnum

Sphagnum Grov Palle med 18 x 300 liter

2.495,00 kr.
Flere varianter
Grov - Gartner spagnum
Fragtfri

Grov - Gartner spagnum

Sphagnum Grov Palle med 18 x 300 liter

2.495,00 kr.
Flere varianter
Vent venligst..

Spagnum i bedste kvalitet

Vores mest solgte spagnum er vores 300 liter sække grove gartnerspagnum, som er meget lys og kan bruges all-round, både til jordforbedring men også til surbundbedet. Spagnumen har en grov struktur som er sorteret til 20-40 mm. Det er af meget høj kvalitet, flot lys og meget ensartet, som du finder til en god pris i vores webshop. Se også vores gode tilbud ved køb af større mængder.

Med en pH-værdi på ca. 3,5-4. er det en relativt sur spagnum specielt velegnet som muld jord til rhododendron og surbundsbede samt forbedringer af jordstrukturen. 

Spagnumen i 300 liter sække, leveres enten enkeltvis normalt i sammenpak med øvrige varer/planter eller på palle med 18 stk. 300 ltr. sække. Skal du kun bruge få øvrige varer/planter, kan det efter aftale lade sig gøre at vi trækker en enkelt sæk eller et lag af pallen og sammensender. Systemet kan ikke selv beregne dette, så er dette tilfældet skal du rette henvendelse til os. 

Bemærk at 300 liter ca. svarer til 200-240 liter effektiv mål. 

Plantning i spagnum

Ved plantning af enkelte surbundsplanter - beregnes typiske ca. 100-150 liter pr. plante. Større Rhododendrontyper kræver 150-300 ltr. spagnum. - Skal du opbygge et surbundsbed, beregn da. mindst 30-40 cm. spagnum. fx. ved 10 kvm. skal du bruge effektiv 4 kubikmeter. ved 40 cm. det vil svare til ca. 5-5,5 kbm. sammenpresset. dvs. 1 palle med 15 x 300 ltr. 

Spagnum i 6 kubikmeter big-bag

Spagnum til Rhododendronbedet sælges i praktiske storsække på paller med 6 kbm. Komprimeret ned til ca 2.4 kbm (Bemærk at når det løses efter komprimeringen fylder det ca. 4,5-5 kbm.). Se vores gode priser online.

6 kbm. billig Rhododendron spagnum leveres i big-bags på paller. 0-50 mm. sortering. - Kan bruges all-round.

Klynetørv

Træer og øvrig vækst fjernes og mosen drænes. Klynerne/torvblokkene graves med specialmaskine og lægges op i stakke og overdækkes. Tørveblokkene luft & frysetørres vinteren over. Herefter samles de tørre blokke ind og køres til lagerhallerne. De kan nu køres igennem en ”rive” hvor tørven kan rives i den ønskede ”fraktion”. Man kan herefter sortere tørven for at få ensartede fraktioner.

Fordele: Man ødelægger ikke strukturen i tørven og kan få alle de ønskede fraktioner ud af den.

Ulemper: Den dyreste måde at høste på.

Fræsetørv

Træer og øvrig vækst fjernes og mosen drænes. Sphagnum markerne harves i 2-3 cm dybde, herefter sol & vindtørres overfladen. Den tørre Sphagnum suges op med en ”støvsuger” og samles i bunker. Herefter gentages processen. Denne metode er hurtigst, men er mere afhængig af ”godt vejr. 

Fordele:

Den billigste metode at høste.

Ulemper

Strukturen i tørven bliver mere ødelagt og mængden af små partikler en væsentlig større. Kan I lighed med klynetørv også sorteres, men mængden af større fraktioner er meget mindre.

 

Om Sphagnum

I økonomisk henseende er Sphagnum nok den mest betydningsfulde slægt af alle mosser. Planterne er store miljøskabere og dermed også miljøfølsomme, og de har været anvendt af mennesket gennem tiderne på vidt forskellige måder, fra brændsel i form af tørv, hvor tilvæksten er op til 0,3 mm/år, over havekultur (surbundsbed) til rensning af sår, vuggesvøb m.m. Spagnum blev desuden anvendt i tørret tilstand som forbindingstamponer under 1. Verdenskrig. Planten kan opsuge 15-20 gange sin egen vægt i tør tilstand, bomuld ca. 4-6 gange. Herudover virker Sphagnum mos antiseptisk, fordi der i bladenes cellevægge findes en polyuronsyre, der bytter kationer med brintioner fra omgivelserne. Derved sænker tørvemosser aktivt det omgivende miljøs pH (surhedsgrad).

Se også hele vores sortiment af muldjord her