Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Lyng

Lyng

Canadisk Hønsebær
Bestseller

Canadisk Hønsebær

Cornus canadensis 10 cm. potte

Fra

29,95 kr.
Forårslyng 'Winterfreude'
Bestseller

Forårslyng 'Winterfreude'

Erica carnea 'Winterfreude' 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Forårslyng 'Wintersonne'
Bestseller

Forårslyng 'Wintersonne'

Erica carnea 'Wintersonne' 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Forårslyng 'Whisky'

Forårslyng 'Whisky'

Erica carnea 'Whisky' 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Forårslyng 'Eva'

Forårslyng 'Eva'

Erica carnea 'Eva' 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Forårslyng 'Spring Surprise' ®

Forårslyng 'Spring Surprise' ®

Erica x darleyensis 'Spring Surprise' ® 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Efterårslyng 'Spider'
Bestseller

Efterårslyng 'Spider'

Calluna vulgaris 'Spider' 10 cm. potte

Fra

20,95 kr.
Melbærris

Melbærris

Arctostaphylos uva-ursi 10 cm. potte

Fra

26,95 kr.
Klokkelyng 'Irish Lemon'

Klokkelyng 'Irish Lemon'

Erica x stuartii 'Irish Lemon' 10 cm. potte

Fra

21,95 kr.
Efterårslyng
Bestseller

Efterårslyng

Calluna vulgaris "Kongenshus"

26,95 kr.
Efterårslyng
Bestseller

Efterårslyng

Calluna vulgaris "Kongenshus"

26,95 kr.
Vent venligst..

Lyng planter til haven

Lyngplanter er nemme at passe, er billige og blomstrer flot. De mange flotte forskellige løvfarver og dekorativ nyvækst, som lyng byder på, er med til at skabe liv og farver året rundt i haven og i krukker på altaner og terresser. Du finder online tilbud i vores lyng udvalg. Se også her hvordan du får succes med lyngplanter i din have:


Sådan får du succes med lyngplanter


Placering af lyng: 

En absolut forudsætning for succes med lyngplanter er masser af lys og god luftcirkulation. Derfor bør bedet anlægges et sted, hvor der er sol det meste af dagen. Det vil også være en stor fordel, at der ikke er for meget læ på stedet. Er luften omkring planterne nærmest stillestående, vil lyngplanterne være våde og fugtige i lang tid efter en regnbyge og det øger risikoen for svampesygdomme.

Lyngplanter fås både som forårs-, sommer- og efterårsblomstrende. Særligt efterårslyng kræver fuld sol. Derimod kan godt forårslyngen, Erica carnea, godt udvikle sig pænt i skygge.

Jordbund: 

Alle lyng planter kræver en luftholdig, porøs jord. Reaktionstallet (pH) bør være ca. 4 – 5. Dette er et absolut krav, når det drejer sig om calluna (hedelyng), daboecia (irsk lyng) og de fleste erica, men erica carnea og erica x darleyensis (forårslyng) er dog mere tolerante over for afvigelser herfra, idet de godt kan udvikle sig normalt ved et lidt højere reaktionstal.

For at imødekomme disse krav anbefales det, at man på steder med god, veldrænet og let havemuld laver en blanding af ca. 1/3 muld og 2/3 grov spagnum. Skal bedet anlægges på et sted med stiv og meget tæt lerjord, er det vanskeligt at ændre egenskaberne i den eksisterende jord så meget, at den bliver tjenlig til lyng. Her vil det oftest være nemmere at lave et hævet bed opfyldt af et 30–40 cm tykt lag muld, bestående af ca. 1/3 sand og 2/3 spagnum, oven på den eksisterende lerjord.

Plantning: 

For langt de fleste sorters vedkommende vil fire-fem planter pr. kvadratmeter være passende. Dværgformerne kan plantes lidt tættere. Den første måneds tid efter plantningen skal de vandes jævnligt, indtil planterne er groet fast.

Gødskning: 

En lyngplante er nøjsom og er i naturen vant til at vokse på let, næringsfattig jord. Derfor bør de i haverne også kun gives gødning i behersket omfang. Brug organisk surbundsgødning i april. Følg brugsanvisningen på gødningspakken.

Beskæring:

Overladt til sig selv kan en del lyngplanter med årene blive temmelig ranglede og åbne med bare grene i midten. Dette kan undgås med en behersket beskæring hvert år. Når du beskærer, skal du klippe lige under hovedparten af årets visne blomsterstande. Ganske korte skud med få visne blomster kan man springe over. Skær aldrig helt ned til gammelt, hårdt træ uden blade, da lyngplanterne sjældent bryder med nye skud herfra.
Principielt skal beskæringen foregå umiddelbart efter blomstringens afslutning. Dvs. at f. eks. Erica Carnea sorten skal beskæres i begyndelsen af maj, Erica Cinerea (grålyng) i august eller først i september og Calluna sorterne (hedelyng) i oktober, november eller december. Hvad sidstnævnte angår, kan klipningen udskydes til marts eller begyndelsen af april.

Nedfald og vinterdækning 

Findes der træer og buske i nærheden af lyngbedet, vil nedfaldne blade i efterårstiden blive ”fanget” i lyngplanterne. Dette mindsker muligheden for, at lyngplanterne hurtigt kan blive tørre igen efter regnvejr, og dermed øges risikoen for svampesygdomme. Det tilrådes derfor, at man nogle gange i efterårets løb samler nedfaldne blade fra bedet.

Undlad alle former for vinterdækning af Calluna, da det øger risikoen for svampesygdomme. Det samme gælder for sorterne Erica carnea og Erica tetralix. Let afdækning for frost kombineret med stærk forårssol tilrådes dog, når det drejer sig om Erica vagans, Erica cinerea, Erica x stuartii og Daboecia.

Læs her om andre planter til surbundsbedet.

Rigtig god fornøjelse med dine nye lyngplanter! 

Med venlig hilsen
Bjarne Schou Andersen
Indehaver af Plantetorvet.dk