Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Kornel

Kornel - Prydbuske

Kornel (cornus) er en løvfældende busk, og enkelte arter er stedsegrønne. Blomsterne er 4-bladede og som oftest hvide, men findes også i gule og violette farver. De kan både sidde i skærme og i kugleformede stande. Planten bærer stenfrugter der kan være både enkeltstillede og samlede frugter med mange, små stenfrugter, alt efter sorten. Skal beskæres forskelligt alt efter sorten, men for dem alle gælder det, at de ikke skal beskæres i frostvejr. Kornel egner sig godt til en lettere fugtig jordbund. Placeres i sol/halvskygge. På billedet er vist en Cornus Florida. Find Cornus Florida her.

Etage kornel (cornus controversa) skal beskæres så lidt som muligt, og slet ikke i frostvejr. Hvis planten trænger til at blive trimmet, skal det gøres fra okt-feb. Find Etage kornel her.

Blomsterkornel (cornus florida) beskæres ikke i frostvejr. Trimmes i okt-feb ved at fjerne voksende grene der vokser indad. I marts fjernes dødt træ, ved at skære ned til det friske træ. Find Blomsterkornel her.

Kirsebærkornel (cornus mas) er velegnet til hæk, da den kan tåle streng beskæring. Er busken blevet for stor, kan den i marts beskæres kraftigt. Det indebærer at man beskærer den ned til omkring 40 cm, men ikke længere end til hvor planten forgrener sig. Hvis man gerne vil have en busket kornel, skal man lade flere grene sidde tilbage. Bruges planten som hæk skal den trimmes i april-maj. Er den plantet som busk kan den formes eller forynges i maj. Find Kirsebærkornel her.

Japansk kornel (cornus kousa) skal trimmes i form efter blomstring i slutningen af juni. I marts kan man skære den tilbage til frisk træ, ved at fjerne dødt træ. Find Japansk kornel her.

Rød kornel (cornus sanguinea) kan både tåle en streng beskæring som kirsebærkornellen, eller en foryngelsesbeskæring. Begge dele skal ske i marts. Foryngelsesbeskæringen skal foregå i etaper. En tredjedel af grenene der kommer fra jorden skal fjernes. Det er både ydre grene og grene ved hjertet af busken. Året efter gentages processen, hvor man fjerner nogle andre grene. Efter tre år er processen fuldendt og busken er forynget. Find Rød kornel her.

Hvid kornel (cornus alba) kan på samme måde som kirsebærkornel tåle en streng beskæring, der skal gøres i marts. Find Hvid kornel her.

Haveinspiration's artikel: Koreakornel

Læs mere

Kornel

Hvidbroget Kornel

Hvidbroget Kornel

Cornus alba 'elegantissima Potte 2,0 liter,- 40-60 cm.

Fra

54,95 kr.
Hvidbroget Kornel

Hvidbroget Kornel

Cornus alba 'elegantissima Potte 2,0 liter,- 40-60 cm.

Fra

54,95 kr.
Vent venligst..