Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Slåen

Prunus spinosa

Mængderabat
Antal Pris
Fra 25 stk 23,95 kr.
100 stk Spar 4,00 kr./stk 19,95 kr.
250 stk Spar 8,00 kr./stk 15,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

598,75 kr.

23,95 kr./stk

Vækst

Vækstform Stor og bred busk på op til 3 meters højde og 3 meters bredde. Væksten er opret og meget stiv, men med en tæt forgrening. Slåen har mange, kraftige grentorne. Slåen danner meget tæt krat, som gør den velegnet til kant-plante i vildt remisser og i læhegn.
Vækstkraft Rodnettet er meget kraftigt og består af en kombination af fine side rødder og dybtgående hovedrødder. Slåen spreder sig kraftigt med rodskud - især efter hård beskæring.

Blomster

Udseende Slåen blomstrer, som noget af det tidligste i Danmark, før løvspring allerede i april måned. Blomsterne er hvide, 5-tallige og sidder på dværgskud.
Bestøverforhold Blomsterne bestøves af insekter og bier, som tiltrækkes i stort antal, da ikke mange andre træer og buske blomstrer så tidligt på sæsonen.

Blade 

Udseende Bladene er mørkegrønne og meget blanke. Bladformen er oval til elliptisk, med savtakket rand. Slåen får smukke, gule høstfarver.

Frugter

Udseende Frugterne er runde stenfrugter som bliver 10-15 mm. store. De har støvet, mørkeblåt skind. Frugterne spises flittigt af fuglene og kan også bruges i snaps og gele. Dog er de bedst efter et par dage med frost. De kan eventuelt plukkes tidligere og ligges i fryseren i et par dage. Frøene spirer villigt og spredes af fugle.

Bemærkninger

Slåen er lyskrævende og tåler kraftig vind.

Den trives bedst på fugtig og næringsrig bund og 

Slåen er hjemmehørende i dansk natur og er særligt udbredt i Østjylland. Slåen er der imod sjælden i Nord- og Vestjylland.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Apr, Maj
Bladtype Elliptiske
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Normal
Højde 2-3 m.
Bredde 1.5-2 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver
Placering Sol

Sådan får du succes med skov- & landskabsplanter

Løvtræsarter skal plantes fra midt i oktober. Plantningen kan fortsætte gennem hele vinteren, hvis jorden ikke er frossen, og frem til start juni. Nåletræsarter kan plantes fra midt i september til sidst i maj, dog afhængigt af vejrforhold og afbrudt af vinterperioden, hvor jorden er frossen.

Plantekvalitet

Kvaliteten af dine nyindkøbte planter er vigtig for at få succes med dine skov- og landskabsplanter. Hos Plantetorvet.dk fokuserer vi på plantens fysiske kvalitet, plantens genetiske kvalitet og plantens anvendelighed til det formål den er tiltænkt. 

Plantens fysiske udformning 

Plantens fysiske udformning sikres gennem produktionsmetoder og sortering af planterne. Vores leverandører følger De Danske Plantestandarder.

I tabellen nedenfor er de vigtigste kriterier listet: 

 

Dansk standard for skov og landskabsplanter

 

Plantens genetiske kvalitet 

Afhænger af hvor frøet er høstet eller stiklingerne klippet. Populært sagt, så ligner børn for det meste deres forældre og det gælder også for planter. Det er ofte svært at se den genetiske kvalitet af planten, men den genetiske kvalitet er af stor betydning for hvordan planten vil udvikle sig på længere sigt.

Helt konkret er det plantens genetiske kvalitet der f.eks. bestemmer hvor tidligt planten springer ud, afmodner og hvor hurtigt den vokser. For arter som er følsomme overfor forårsfrost i forbindelse med udspring, f.eks. nordmansgran, er den genetiske kvalitet derfor af meget stor betydning.

Hvorfor læhegn ?

Der er mange gode grunde til at plante læhegn. Landbrugsbedrifterne bliver større, og store ensartede monokulturer er ikke atraktive for den vilde flora og fauna.

Læhegn giver landskabet karakter og forbedre miljøet for både dyr og mennesker.

Undersøgelser viser da også, at vildtet følger læhegnene som ledeveje fra et sted til et andet. Planter man læhegn øger man værdien af ejendommen, og får dertil et meget rigere dyre- og planteliv.

Vildtremiser

Med ganske få midler kan man virkelig forbedre sin jagt på ejendommen. Her er et forslag til et vildtremise efter alle kunstens regler. Selv mindre beplantninger som kan klares på en enkelt dag, kan gøre meget for vildtet på din ejendom - f.eks ved hjælp af nedenstående vildtpakker.
Fagudtryk

Barrodsplante

Planter der levres med nøgne rødder. Det vil sige at alt jorden er rystet af og planterne er typisk bundlet i bundter med enten 10 eller 25 stk.

Omplantning

Betegner at planten flyttes fra et sted til et nyt voksested som et led i produktionsforløbet. 

Proveniens

En anden betegnelse for herkomst. For en art eller underart er proveeniensregionene et område hvor der findes tilstrækkelige ensartede økologiske betingelser, og hvor der findes bevoksninger eller frøkilder med ensartede fænotypiske eller genetiske egenskaber

Rodhals

Rodhalsen er den del der er mellem basis af de overjordiske dele af planten og det øverste af rodsystemet.

Rodskåret

Plante hvor rødderne er blevet beskåret horizontalt under dyrkning. - Betegnes med +

Sommerprikling

Omplantning af ungplanter i vækstsæsonerne i modsætning til ordinær omplantning før vækstsæsonen og efterårsomplantning. Betegnes som eks. 2/1s

Generativ formering

Plante der er fremkommet som frøplante.

Vegetativ formering

Betegnelse for formeringsmetoder der i modsætning til generativ formering ikke tager udgangspunkt i frø. Eks. 0/1/1

Tekniske størrelses betegnelser 

0/1 = Vegetativ formeret Se vegetativ formering.

1/0 = Generativ formeret Se generativ formering Etårig frøformeret plante 

1/0+ = Etårig frøformeret plante samt rodskåret

/ = Omplantning Se omplantning

0/1 = Etårig stikling

0/2 = Toårig stikling

0/1/1 = Toårig stiklingformeret plante omplantet efter der første år. 

1/2 = Treårig frøformeret plante som er omplanter efter det første år.