Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

And the winner is...

Havens hække har mange funktioner: De er rammen om havens rum, de er læ, privatliv, og rumdelere - de er blomsterglæde, fuglefoder, værtsplanter og vinterly.
Fordi hækken spiller så stor en rolle i haven, skal den vælges med omhu.

Nogle gange er valget nemt - måske endda nemmere, end vi har lyst til: Grundejerforeningen eller kommunen har udstukket regler for, hvilke hækplanter der skal bruges i kvarteret (og en af dem er oftest bøg) - men uanset hvor mange valgmuligheder den enkelte haveejer gives og uanset de aktuelle modestrømninger på haveområder haveområdet, er der hvert år to og kun to vindere på hækområdet.

Det er der gode grunde til - læs med herunder, hvis du skal plante ny hæk.
Måske du også ender med Guld- eller Sølvvinderen?



Der er et yndigt land. Det står med brede bøge(hække)

Langt, langt de fleste haveejere - nye som gamle - vælger en bøgehæk, når haven skal indrammes eller opdeles. Og sådan har det været i mange, mange år. Bøgehækken er nemlig vinderen på rigtig mange parametre.

Bøgen er naturligt hjemmehørende i Danmark og tåler derfor det danske klima med alle dets udfordringer.
Den vil gro på de fleste jorder, blot der ikke er stående vand - og den vokser og trives under næsten alle lysforhold. 

Den er sund, hårdfør og i allerhøjeste grad længelevende: Verdens største klippede bøgehæk er ikke mindre end 30 meter høj og blev plantet i 1745 i skotland - så bøgehækken kan udmærket blive hækken for livet og for de kommende generationer.
På grund af sit gennemgående topskud og bøgens evne til at danne såkaldt bladmosaik med overlappende skud, kan bøgehækken klippes ganske smal og stadig være helt tæt.

Bøgen kan derfor danne en høj og slank hæk - eller en lille lav og tæt hæk om rosenhaven.
Den kan formes som dobbelthæk eller bøgepur, hvor du ønsker at camouflere et terrænspring eller fremhæve en streng arkitektonisk linje.


Året rundt med bøg

Ingen er i tvivl, når bøgen springer ud. Den lysende grønne, friske farve, er der ingen der tager fejl af. Senere på sommeren bliver den mere diskret mørkegrøn og overlader det til havens andre planter at være iøjnefaldende, indtil efteråret sætter ind og farver hækkens blade smukt gyldenbrune.
De tørre blade bliver siddende hele vinteren til læ og beskyttelse. Først i marts falder de til jorden - ganske kort før et nyt, lysende grønt forår melder sin ankomst. Vinteren med bøgehækken er derfor varmt brun - og fuld af liv: i læ mellem de tørre blade, er der en kvidren og en pippen fra havens småfugle.

Mest almindeligt ses den grønne bøgehæk, men undertiden overraskes øjet af en hæk af rødbøg. Bøgen har nemlig også en rødbladet form - rødbøgen - som er sjældnere og derfor dyrere at producere.

Som hækplante opfører den sig nøjagtigt som den grønne form, blot med en smule langsommere vækst - og med iøjnefaldende blodrøde blade i stedet for de vanlige lysegrønne., Rødbøg er naturligt opståede varianter af den grønne bøg, de formeres ved frø og kan derfor variere i de røde nuancer, hvilket giver et smukt farvespil. Har du lyst, kan du lave mosaik-hæk ved at plante enkelte rødbøg ind i den grønne hæk.

Se udvalget af bøgehækplanter:
hækplanter
færdighæk
rødbøg


Er det ikke en avnbøg?

Det spørgsmål hører plantetorvets gartnere undertiden - især lige i den periode, hvor bøgen folder sine nye blade ud. De er jo helt plisserede! Det er de - og det er avnbøgens også - men kun indtil de er sprunget helt ud. Derefter forsvinder muligheden for forveksling.
Er du i tvivl, når du skal forlænge en gammel hæk - er det mon avnbøg eller bøg? Så se på bladranden: Avnbøgs blade er dobbelttakkede og de får en blegere og mere gråbrun farve om efteråret, end bøgens varme tobaksbrune.
Bøg og Avnbøg har navnet til fælles, men ellers ikke meget andet:  De er to helt forskellige planter, som end ikke tilhører samme familie. Avnbøg er en slægtning til hassel og birk og ligner kun for det overfladiske blik den “rigtige” bøg.  

Se udvalget af avnbøghækplanter


Vi kan også li' liguster!

Ligusterhækken er den sikre sølvvinder og af mange gode grunde er den blevet villahavens kendetegn.

Den almindelige liguster er nemlig hurtigt voksende - især i ungdommen, hvor behovet for tilvækst er størst. Den er let at formere ved stiklinger, hvilket gør den til en økonomisk overkommelig hækplante, og den har endda grønne blade året rundt- om end den af overlevelsestekniske årsager kan vælge at kaste nogle af bladene i hårde tider.

Endelig er den almindelige liguster meget lidt kræsen med hvilke levevilkår den bydes, hvilket især er en fordel i nybyggerkvarterer, hvor jordens kvalitet ofte kan være mindre optimal.
Husk dog på, at selv den tålsomme og nøjsomme liguster belønner dig rigt for renholdelse, gødning og vand i tørre tider: En velpasset og vel ernæret ligusterhæk, kan året rundt være som en veritabel grøn "mur" om haven.

Liguster kan som fritvoksende blive op til 4 meter høj og næsten lige så bred. Som klippet hæk, kan den derimod formes som haveejeren vil - sågar kan den figurklippes nøjagtigt som buksbom og taks, hvis du er kreativ og har en lille havekunstner gemt i maven.
Det er sjældent man ser deciderede ligusterpur - det er oftest bøgen, der anvendes således, men overvej det engang, hvis du skal have camoufleret et terrænspring, eller blot ønsker dig en fin, helårsgrøn "fodpose" omkring forhavens eller alleens træer.


Året rundt med liguster

Skønt ligusteren er vintergrøn, er der ingen der er i tvivl, når årets nye blade bryder frem blandt de overvintrende: De nye blade er så friskegrønne og blanke, at det er en ren fornøjelse.
I forbindelse med løvspringet ses ofte et lille bladfald: Det er helt naturligt. Ligusteren skifter nogle af de ældste blade ud hvert år. Ofte vil de blade, som falder til foråret få en gullig farve i eftersommeren - undertiden ses også små, sorte pletter på disse blade.

Det er en lille, uskadelig nedbrydersvamp, som tager fat når ligusterplanten har har trukket næringsstoffer ud af bladet og er begyndt at danne løsningsvæv i det cellelag, hvor bladstilk møder gren.

I juni/juli måned får ligusterhækken duftende, cremehvide blomster, der næsten kan minde om småbitte syrenblomster - og af gode grunde: syren og liguster er tæt beslægtede.
Sorten 'Liga' som er den absolut allermest plantede type af liguster er kendt for sin overordentligt rige blomstring.
Udsæt hækklipningen i hvert fald til efter blomstringen - de mange småblomster danner et let hvidt slør over hækken og den søde duft er ikke blot en fornøjelse for os mennesker, men lokker mange nytteinsekter til, som vil søge føde i blomsterne.

Når blomstringen er overstået, sankthansbålet brændt ud og fuglene færdige med at ruge - SÅ kan du klippe, hvis du vil.
Hvis ikke du klipper hækken nu, vil biernes arbejde i bogstaveligste forstand bære frugt: Ligusterhækken får masser af dekorative, sorte bær i løbet af eftersommeren.
Bærrene har ingen spiselige kvaliteter for os mennesker, og anbefales heller ikke som fødevare - men havens fugle, derimod, anser bærrene for en delikatesse og de udgør en vigtig foderkilde i eftersommeren.

Se udvalget af ligusterhækplanter
hækplanter
færdighæk


Hvad har vi her?

Vi ser på blomsterne: det MÅ være en liguster! Men bladene? Bladene er meget større, rundere og blankere  - og der var vist også noget med, at den stod helt grøn i vinters?
Ja, den almindelige liguster har en storbladet kollega  - kaldet stedsegrøn liguster, eller storbladet liguster og den kendes naturligvis på sine væsentligt større og blankere blade end den almindelige liguster, ligesom blomsterne også er større og mere iøjnefaldende.
Den storbladede liguster er decideret stedsegrøn: Den har ikke mulighed for at kaste blade “i utide” og er derfor bedst egnet på mindre udsatte områder.
Ellers ligner den på alle måder den almindelige liguster, og er et smukt alternativ til denne.

Se udvalget af storbladet liguster


Kom du i mål?

Hvis ikke - eller hvis du blot gerne vil forsikre dig om, at du har gjort det allerbedste hækvalg til netop DIN have med de vækstforhold den nu kan tilbyde, så hjælper plantetorvets gartnere dig gerne!
Du kan skrive til os her - eller du kan læse artiklen her, som guider dig gennem de mange valgmuligheder, til netop dén hæk, der er bedst egnet som rammen om DIN have.