Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilken hæk skal man vælge?

Mulighederne er mange. Der findes i dag et hav af forskellige hækplanter i forskellige størrelser og former. Det hele afhænger af dig og din haves behov. 

Der er flere ting, der spiller ind, og derfor er det klogt at gøre sig nogle overvejelser, inden du køber din hæk: 

  1. Hvor skal hækken placeres?
  2. Hvor høj må hækken blive?  
  3. Hvor meget skal hækken skærme af? 
  4. Hvor meget tid, vil du bruge på klipning? 
  5. Ønsker du blomster i hækken? 

Dette er bare nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv. I denne artikel svarer vi på spørgsmålene ét efter ét, så du til sidst er helt klar over, hvilken hæk der passer lige netop til dig.  Du kan finde alle vores mange hækplanter her.

Hvor skal hækken placeres?

De fleste hækplanter kan trives i almindelig jord, men er der særlige forhold, bør du i højere grad overveje dit hækvalg. Bor du eksempelvis nær kysten, hvor det ofte blæser, vil fritvoksende hække som Tjørn, Sargentæble eller Bærmispel være fordelagtige.

Hvis du vælger en hæk, der ikke er modstandsdygtig i forhold til miljøet i din have, vil du sandsynligvis få en dårlig oplevelse, da hækken vil mistrives. Start derfor din søgning efter den helt rigtige hæk ved at analysere miljøet i din egen have. Når det er gjort, så ved du, hvilken hæktype der vil kunne trives i din have, og så er grundstenene for en flot hæk lagt.

Hvor høj skal hækken blive?

Hvis du ønsker en meget høj hæk, der kan skærme af over til din nabo, skal du vælge en hæk med en tydelig gennemgående stamme. Det kan eksempelvis være thuja, avnbøg eller almindelig bøg, der alle er stærke og modstandsdygtige.

Ønsker du derimod en hæk, der ikke skal være ret høj, så er der frit spil, da alle hække kan holdes nede, hvis man klipper den ofte nok. 

Hvilke hække dækker året rundt? 

Skal din hæk skærme af for en hovedvej eller for naboer året rundt? Så bør du vælge en hæk, der beholder bladene vinteren over. Gå derfor efter en stedsegrøn hæk. Det er blandt andet thuja, kirsebærlaurbær, buksbom og taks

Det kan også lade sig gøre at finde en undtagelse blandt de løvfældende hække, hvor de også er i stand til at beholde deres beklædning, men som udgangspunkt skal du søge efter en stedsegrøn.

Klippet eller uklippet hæk?

De fleste hække skal klippes 1-2 gange årligt, men vil du gerne undgå at klippe hæk, så findes der også løsninger til dig. Hække som eksempelvis spiræa og kirsebærlaurbær egner sig fantastisk til at være uklippet og kan stort set passe sig selv. 

Undersøg  hækkens krav til pasning og pleje inden, at du køber den, så du ved hvad den kræver af dig at holde den sund og velholdt. Læs mere om, hvordan forskellige hæktyper skal klippes.

Vil du have blomster i hækken? 

Er det visuelle vigtigere end det praktisk formål? Så bør du overveje at finde en hæk med blomster. Spiræa er et eksempel på en hæk, der blomstrer fra maj til juni. Den får smukke, hvide blomster, tilføre et unikt udtryk til haven.


De 5 mest populære hæktyper

Når du har gjort dig dine overvejelser, er det tid til at kigge på det store udvalg af hækplanter. Der er 5 hække, der i øjeblikket hitter stort i de danske haver. 

Nedenfor kan du læse meget mere om de 5 hække, hvad de kræver af pasning, og hvordan deres udseende skifter i løbet af året. 

Alle 5 hækplaner er perfekte til de danske vejrforhold. Skulle disse planter dog ikke passe til dine behov, så har vi opremset en masse andre planter nederst i artiklen, så du nemt kan danne dig et overblik. 

Bøgehækken - populær hos haveejere

Bøgehækken vinder på dens flotte farveskift i løbet af året. Om foråret springer den ud med flotte, lysegrønne blade, som senere bliver mørkegrønne. I efteråret skifter hækken igen farve til de gulbrune nuancer, og bladene bliver siddende hele vinteren.

Bøgehæk er let at vedligeholde og bliver kun meget sjældent angrebet af sygdomme og skadedyr, hvilket gør den til en billig hæk.

Liguster - verdens bedste hækplante

Ligusterhækken er ikke kun suveræn til at skabe læ og hindre blikke fra nysgerrige naboer. Den har flere egenskaber, der gør den til en af de bedste hækplanter.

Den er tæt, robust og vokser meget hurtigt til. Desuden er den grøn stort set hele året og danner en smuk og naturlig ramme om haven. Til maj får den flotte, hvide blomster og efterfølende sorte bær. 

Spiræa - smuk, blomstrende hæk

Spiræa er en af de mest populære blomstrende hække, og ses i mange haver. Det er egentlig en prydbusk, men egner sig rigtig godt til at blive plantet som hæk. Den kan både stå som klippet og uklippet hæk, og får de fineste hvide, lyserøde eller mørk rosa blomster.

Den kan plantes i det meste jord, men bryder sig ikke om at stå i blankt vand. Der findes mange forskellige slag spiræa. Læs her, hvilke der er de 5 mest populære spiræahække.

Kirsebærlaurbær - skiller sig ud

Kirsebærlaurbær er blevet meget populær til hæk. Det er en bladbærende, stedsegrøn plante, som giver en flot afgrænsning af haven. Vi tilbyder flere forskellige sorter, som giver en hæk, der skiller sig ud fra de andre.

Uanset om du gerne tager hækkeklipperen frem hvert år eller foretrækker en uklippet hæk, er der muligheder med kirsebærlaurbær-sorten. Desuden får den de smukkeste hvide blomster i maj, som efterfølgende udvikler sig til flotte sorte bær. 

Thuja - en flot stedsegrøn hæk

Thujahæk har været brugt i Danmark i mange år, som en meget flot, stabil og tæt, stedsegrøn hæk. Ønsker du en høj, helt lukket hæk, er thuja helt perfekt. 

Den mest populære hæk er Thuja occidentalis 'Brabant', der vokser ensartet og jævnt og tåler en kraftig beskæring. Ønsker du en mere pyramideformet hæk, skal du vælge Thuja occidentalis 'Smaragd'.


Andre smukke hække til det danske klima

Var de 5 ovenstående hække ikke noget for dig? Så har vi samlet en masse andre smukke hække, der alle trives godt i det danske klima. 

Bambushæk

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i muldrig jord iblandet spagnum. Afhængig af sorten bliver den mellem 1-6 meter høj. Den har en god evne til at skærme af. Den er stedsegrøn og velegnet som både klippet og uklippet hæk.

Bærmispel

Skal gerne stå i fuld sol og kan plantes i de fleste jordtyper. Bliver 3-4 meter høj Den er løvfældende og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Bærmispel får flotte høstfarver, hvide blomster i maj, og ikke-spiselige bær.

Buksbom

Skal stå i fuld sol eller halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Den bliver 1-2 meter høj, og er god til afskærmning. Den er stedsegrøn og velegnet som både klippet og uklippet hæk.

Potentilla

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Den bliver 0,5-1,5 m afhængig af sort. Potentilla er løvfældende. Den skal holdes uklippet, og får hvide, lyserøde, orange eller gule blomster.

Rødbøg

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bøgen skal holdes som klippet hæk, og højden kan derfor være efter behov. Den er god til afskærmning. Hækken er løvfældende, men beholder de visne blade indtil april.

Sargentsæble

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Den bliver 1-2 meter høj, og skal holdes ved klipning. Sargentsæble er løvfældende og får hvide blomster i april/maj, og røde bær i juli/august.

Surbær

Skal gerne stå i fuld sol. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-2 meter og er ok til at skærme af. Den er løvfældende, får flotte høstfarver, og hvide blomster i maj, efterfulgt af spiselige bær. Er velegnet både som klippet og uklippet hæk.

Syren

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-4 meter afhængig af sort. Er løvfældende, velegnet som både klippet og uklippet, og får flotte blomster.

Taks

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-6 meter høj afhængig af sort. Taks er god som afskærmning, stedsegrøn, og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Får røde bær, hvis der er både han og hun-planter.

Uægte Jasmin

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. 

Bliver 1-4 meter afhængig af sort. Det er løvfældende, velegnet som både klippet og uklippet hæk, og får flotte, duftende blomster.

Vil du se hele vores udvalg af flotte hækplanter, så findes de her.