Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilken hæk skal jeg vælge?

Havens hække har mange funktioner: De er rammen om havens rum, de er læ, privatliv, og rumdelere - de er blomsterglæde, fuglefoder, værtsplanter og vinterly.
Fordi hækken spiller så stor en rolle i haven, skal den vælges med omhu.
Vi guider dig gennem labyrinten, så du får de hække, der passer til dig og din have.

Hvis du allerede ved, hvilken hæk du ønsker dig, kan du finde hele vort aktuelle udvalg af hækplanter her.
Sortimentet afhænger af årstidens udbud -  spørg gartneren, hvis du har særlige ønsker.


Vækstforhold

I modsætning til hegn og plankeværk, består hække af levende planter.
Skal du have en tæt og dejlig hæk, er det vigtigt at vælge planter, der passer til de vækstforhold, du kan tilbyde dem.
Hvis du planter hæk af planter, der ikke naturligt kan vokse og trives under de forhold, der er  i din have, vil hækken kun etablere sig langsomt - eller måske slet ikke. 

Kig derfor først på hvilke forhold, der gør sig gældende i netop DIN have, før du vælger.


Jord 

Enhver havejord består af et muldlag øverst og af råjord underneden. Muldlaget kan være tyndt eller tykt. Råjordens kvalitet kan også variere meget - og det har indflydelse på, hvilke planter der vil trives i din jord.

Har din jord krummestruktur, skal du være glad.
En jord med god krummestruktur er porøs, så der kan trænge luft ned i de øverste jordlag og overskydende vand kan ledes væk. Den er let gennemtrængelig for planternes rødder og giver dem derfor et godt ”fodfæste”.

Jord med krummestruktur giver ikke blot de bedste forhold for planterne, men også for de mange nyttige mikroorganismer og smådyr, der med deres aktivitet “fremtidssikrer” jordens kvalitet og planternes trivsel.
Her er der næsten ingen grænser for, hvad du kan få til at trives og gro.

Nogle gange er forholdene bare mindre ideelle - og du må enten forbedre jordforholdene, eller gå på kompromis med dine ønsker om hæk og i stedet vælge dig en hæktype, der vil trives på den jord, du nu engang har.

Som udgangspunkt er det derfor en god idé at undersøge, hvilken jordtype du har i haven, inden du beslutter dig for en bestemt type hæk.
Er du i tvivl om, hvordan du vurderer jordtypen? Så tag et kig på vores video, hvor vi guider dig igennem processen.

Hække specielt til fed og/eller fugtig jord
Hække specielt til let og/eller tør jord - måske endda i områder med salt i luft og jord?

 Plante-aktivator i jorden, øger planternes evne til at optage næring og vand med op til  700% og er således en god investering i den kommende hæks trivsel og vækst, uanset jordtype.


Sol og vind - eller læ og skygge?

Vind- og lysforholdene på din ejendom, har også betydning, når du vælger hækplanter. 

Er det et bynært område med læ fra huse og etablerede træer, kan du roligt vælge sarte og mindre vindføre planter, end hvis du skal etablere hæk i et nybyggerkvarter, hvor f.eks. storbladede stedsegrønne planter kan have svært ved at etablere sig.

Ligeså med lys - den tætte, sortgrønne hæk af storbladet efeu, som du har beundret i den gamle, skyggefulde villahave kan være svær at etablere på et forblæst rionet i fuld sol.

Hække specielt til vindudsatte voksesteder
Hække specielt egnet til meget lysudsatte eller skyggefulde områder.


Den klassiske hæk

Den mest almindelige højde for en hæk i skel, er ca.180 cm.

Rigtig mange træer og buske, kan opnå denne højde på en relativt kort årrække og samtidig holdes indenfor de ønskede dimensioner med en enkelt klipning eller to om året.

Du behøver med andre ord ikke at lade dig nøje med  klassikernemen kan vælge blandt et bredt udvalg af planter - også de lidt mere ualmindelige.


Den høje hæk

Hvis du ønsker en hæk, som kan blive væsentligt over de normale 180 cm. og som samtidig kan holdes slank, skal du vælge en hækplante som naturligt vokser med gennemgående stammer - eller et hegn med efeu eller stedsegrøn kaprifolie. Betyder bredden ikke så meget, er der mange andre typer af hæk, som hurtigt kan danne en smuk hæk på både 3 og 4 meters højde. Hække af bambus, står endda grønne hele året rundt.

Hækplanter særligt egnet til den høje hæk 

Den lave hæk

Til en lav lille hæk - f.eks. til opdeling af havens indre rum, eller et sted hvor du ønsker at bevare en udsigt, kan du med fordel se på de mere langsomt voksende hækplanter, eller nogle af de mange blomstrende buske, der naturligt ikke bliver særlig høje.

Har du forelsket dig i en type hæk, der er mere kraftigt voksende, som for eksempel bøg eller thuja, og vil have dem også til de lave hække, lader det sig dog også gøre, blot må du pålægge dig selv mere klippearbejde.

Planter særligt egnet til den lave hæk


Grønne året rundt?

Hækken kan være helt eller delvist løvfældende, den kan være såkaldt vintergrøn - eller den kan være stedsegrøn.
Uanset, om den står grøn året rundt, eller den kaster bladene, er lævirkningen dog lige god, da de mange tynde grene i hækken “bremser” vinden, hvad enten der er blade på eller ej.

Den vintergrønne eller stedsegrønne hæk udgør et mere markant skel i vinterperioden, men stadig bevares privatlivet både med den vintergrønne og den løvfældende hæk, grundet det tætte grenværk.

Bøg og avnbøg er løvfældende hække, men bevarer en stor del af deres blade vinteren over, selvom de skifter farve fra grøn til gyldenbrun. 

Disse hække kaster først det tørre løv i februar-marts, kort før de nye friske blade springer ud. Andre løvfældende hækplanter kaster alle blade inden vinteren.

Almindelig liguster er såkaldt vintergrøn: den er i stand til at kaste en større del af sine blade.
Dette gør den, hvis  vejr- eller vækstforhold gør det fordelagtigt for planten at skulle ernære et mindre bladareal - f.eks. ved hård og langvarig frost, længerevarende tørke - eller den første vinter efter omplantning, hvor rodnettet endnu ikke er helt etableret. Veletablerede hække af almindelig liguster vil bevare omkring 80% af deres grønne blade hele året rundt.

Stedsegrønne hække bevarer alle blade eller nåle om vinteren.
De stedsegrønne hække er derfor grønne året rundt. Det betyder dog ikke, at de aldrig taber blade: I forsommeren ser man et lille årligt bladfald, når planten kaster sine ældste blade eller nåle kort før nyvæksten sætter ind.

Stedsegrønne hække med meget store blade er bedst på let beskyttede steder, da de store blade kan tage skade i hårde vintre eller stærk sol og blæst.

Læs mere om de stedsegrønne hække her


Klippet eller uklippet hæk?

Vil du bestemme hækkens nøjagtige højde og bredde, så skal du helt afgjort have en klippet hæk. Klipning er den eneste måde du har til at opnå det helt stringente udtryk.

Har du ønske om en uklippet hæk og det mere uformelle indtryk den giver, er det vigtigt at du afsætter den fornødne plads til den.
Er pladsen ikke til de helt brede, må du se nærmere på de hækplanter, som er villige til at bevare en noget slankere linje, selv som fritvoksende.

 Hækplanter velegnet til uklippet hæk


Blomster i hækken?

Så er du nødt til at give plads.
En uklippet hæk af sargentsæble eller buketspiræa kan nemt komme til at fylde halvanden meter i bredden og står som en flødeskumsrand om haven i hele blomstringssæsonen.
Det er meget plads - og derfor vælger mange at klippe hækken moderat efter endt blomstring. Så kan hækken holdes på omkring en meter i bredden og stadig stå som en blomstrende og duftende kant på haven i højsommeren.

De blomstrende hække bærer også frugt, der set fra menneskers synsvinkel kan være spiselig eller uspiselig alt efter art.
De frugter, som vi mennesker ikke spiser, kommer havens fugle dog hurtigt og rydder, så snart kulden kommer, uanset om der er tale om bær, småbitte sure æbler eller tørre frøstande.
Den blomstrende hæk giver liv i haven på mange måder - ikke kun i blomstringstiden.

Blomstrende hæk i haven? Læs artiklen
Mange af planterne i artiklen om uklippet hæk, blomstrer også rigt. Læs mere her 


Husk - det behøver ikke at være så firkantet!

Stadig i tvivl? Spørg gartneren - her er de gode hækråd helt gratis.