Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilken hæk skal man vælge?

Når du skal finde ud af, hvilken hæk du skal vælge, er det vigtigt først at finde ud af, hvad dine behov til en hæk er:

  • Hvor skal hækken stå?

  • Hvor høj må hækken blive?

  • Hækkens evne til at skærme af

  • Skal det være en klippet eller uklippet hæk?

  • Skal hækken få blomster?


Hvor skal hækken stå?

Mange hækplanter kan trives i almindelig havejord, men er der særlige forhold, er det vigtigt at vælge en hæktype, der trives hertil. Du skal her kigge på vind- og vejrforhold. Bor du eksempelvis nær kysten, hvor det ofte blæser, vil fritvoksende hække som Tjørn, Sargentæble eller Bærmispel være fordelagtige. Hvis du vælger en hæk, der ikke er modstandsdygtig i forhold til miljøet i din have, vil du sandsynligvis få en dårlig oplevelse, da hækken vil mistrives.

Start derfor din søgning efter den helt rigtige hæk ved at analysere miljøet i din egen have. Når det er gjort, så ved du, hvilken hæktype der vil kunne trives i din have, og så er grundstenene for en flot hæk lagt.

Hvor høj skal hækken blive?

Hvis du ønsker en meget høj hæk, der kan skærme af over til din nabo, så er det naturligvis væsentligt, at du vælger en hæk med egenskaber til at nå den højde.  Det kunne eksempelvis være Thuja, Avnbøg eller almindelig bøg, der alle har en tydelig gennemgående stamme, der gør den stærk og modstandsdygtig. 

Ønsker du derimod en hæk, der ikke skal være ret høj, så er der frit spil, da alle hække kan holdes nede, hvis man klipper den ofte nok. 

Hækkens evne til at skærme af

Ønsker du en hæk, der kan skærme af for en hovedvej eller for naboerne året rundt? Så er det vigtigt, at du vælger en hæk, der beholder sine blade vinteren over, da en løvfældende hæk vil være nem at se igennem. 

Hvis dette er et af dine kriterier, bør du gå efter en stedsegrøn hæk, da disse vil beholde deres blade. Det er blandt andet hække som Liguster, Thuja, Kirsebærlaurbær, Buksbom og Taks. Det kan også lade sig gøre at finde en undtagelse blandt de løvfældende hække, hvor de også er i stand til at beholde deres beklædning, men som udgangspunkt skal du søge efter en stedsegrøn.

Klippet eller uklippet hæk?

De fleste hække skal klippes en til to gange årligt, men hvis du er en af dem, der helst vil undgå at klippe hæk, så findes der også løsninger til dig. Der findes nemlig hæktyper, som egner sig fantastisk til at være uklippet og som stort set bare kan stå og passe sig selv. Det er blandt andet hække som Spirea og Kirsebærlaurbær. 

Undersøg  hækkens krav til pasning og pleje inden, at du køber den, så du ved hvad den kræver af dig at holde den sund og velholdt. Læs mere om, hvordan forskellige hæktyper skal klippes.

Hækplanter, som får blomster

Hvis du er vild med blomster, hvorfor så ikke også gå efter en hæk, der blomstrer? Disse hække kan blive utroligt smukke, når de er i sæson, og hvis det visuelle overstiger det praktiske formål for dig, så bør du helt sikkert have disse hække i overvejelserne. En have med masser af planter og blomster får bare et ekstra lag, hvis den er indrammet af en hæk med samme egenskaber.


De 5 mest populære hæktyper

Vi har et stort et stort udvalg af hæktyper hos Plantetorvet.dk, men der er dog 5 typer, som vi ofte ser, at vores kunder vælger. 

Disse hække er skræddersyet til de danske forhold og der vil helt sikkert være en af disse 5, der også passer ind i din have.

Bøgehækken - populær hos haveejere

Bøgehækken vinder på dens flotte farveskift i løbet af året. Om foråret springer den ud med flotte, lysegrønne blade, som senere bliver mørkegrønne. I efteråret skifter hækken igen farve til de gulbrune nuancer, og bladene bliver siddende hele vinteren.

Bøgehæk er let at vedligeholde og bliver kun meget sjældent angrebet af sygdomme og skadedyr, hvilket gør den til en billig hæk.

Læs mere om bøg

Liguster - verdens bedste hækplante

Ligusterhækken er ikke kun suveræn til at skabe læ og hindre blikke fra nysgerrige naboer. Den har flere egenskaber, der gør den til verdens bedste hækplante.

  • Den er tæt, vokser meget hurtigt til og er en smuk og naturlig ramme om haven

  • Den giver læ og passer til alle typer haver, da den kun optager lidt plads

  • Den er grøn (næsten) hele året, nem at forme, ekstrem sund og robust

  • Den trives i sol og halvskygge

  • Og så er den fornuftig i pris

Læs mere om liguster

Spirea - smuk, blomstrende hæk

Spirea er en af de mest populære blomstrende hække, og ses i mange haver. Det er egentlig en prydbusk, men egner sig rigtig godt til at blive plantet som hæk. Den kan både stå som klippet og uklippet hæk, og får de fineste hvide, lyserøde eller mørk rosa blomster.

Den kan plantes i det meste jord, men bryder sig ikke om at stå i blankt vand.

Læs mere om spirea

Kirsebærlaurbær - skiller sig ud

Kirsebærlaurbær er blevet meget populær til hæk. Den er en bladbærende, stedsegrøn plante, som giver en flot afgrænsning af haven. Vi tilbyder flere forskellige sorter, som giver en hæk, der skiller sig ud fra de andre.

Uanset om du gerne tager hækkeklipperen frem hvert år eller foretrækker en uklippet hæk, er der muligheder med kirsebærlaurbær-sorten.

Læs mere om kirsebærlaurbær

Thuja - en flot stedsegrøn hæk

Thujahæk har været brugt i Danmark i mange år, som en meget flot, stabil og tæt, stedsegrøn hæk. Ønsker du en høj, helt lukket hæk, er denne en anbefaling.

Den mest populære hæk er Thuja occidentalis 'Brabant', der vokser ensartet og jævnt og tåler en kraftig beskæring. Ønsker du en mere pyramideformet hæk, skal du vælge Thuja occidentalis 'Smaragd'.

Læs mere om thuja her.


Andre hække i vores store udvalg

Bambushæk

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i muldrig jord iblandet spagnum. Afhængig af sorten bliver den mellem 1-6 meter høj. Den har en god evne til at skærme af. Den er stedsegrøn. Bambus er velegnet som både klippet og uklippet hæk.

Bærmispel

Skal gerne stå i fuld sol. Kan plantes i de fleste jordtyper. Bliver 3-4 meter høj. Er ok til at skærme af. Den er løvfældende og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Bærmispel får flotte høstfarver, hvide blomster i maj, og ikke-spiselige bær.

Bøg

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Kan plantes i de fleste jordtyper. Bøgen skal holdes som klippet hæk, og højden kan derfor være efter behov. Den er god som afskærmning. Den er løvfældende, men beholder de visne blade indtil april.

Buksbom

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-2 meter høj, og er god afskærmning. Den er stedsegrøn og velegnet som både klippet og uklippet hæk.

Kirsebærlaurbær

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Alt afhængig af sorten kan den blive mellem 1-5 meter. Den er god til afskærmning, stedsegrøn og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Kirsebærlaurbær får hvide blomster i maj og efterfølgende sorte bær.

Liguster

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Kan klippes så højden er efter behov. Den er stedsegrøn, god til afskærmning, og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Liguster får hvide blomster i maj og efterfølgende sorte bær.

Potentilla

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Den bliver 0,5-1,5 m afhængig af sort. Potentilla er løvfældende, skal holdes uklippet, og får hvide, lyserøde, orange eller gule blomster.

Rødbøg

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bøgen skal holdes som klippet hæk, og højden kan derfor være efter behov. Den er god til afskærmning. Hækken er løvfældende, men beholder de visne blade indtil april.

Sargentsæble

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Den bliver 1-2 meter høj, og skal holdes ved klipning. Sargentsæble er løvfældende, får hvide blomster i april/maj, og røde bær i juli/august.

Spiraea

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 0,5-2,5 m afhængig af sort. Den er løvfældende, er velegnet både som uklippet og klippet hæk, og får hvide, lyserøde eller mørk rosa blomster.

Surbær

Skal gerne stå i fuld sol. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-2 meter og er ok til at skærme af. Den er løvfældende, får flotte høstfarver, og hvide blomster i maj, efterfulgt af spiselige bær. Er velegnet både som klippet og uklippet hæk.

Syren

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-4 meter afhængig af sort. Er løvfældende, velegnet som både klippet og uklippet, og får flotte blomster.

Taks

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-6 meter høj afhængig af sort. Taks er god som afskærmning, stedsegrøn, og velegnet som både klippet og uklippet hæk. Får røde bær, hvis der er både han og hun-planter.

Thuja

Skal stå i fuld sol til skygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-6 meter høj og er god som afskærmning. Den er stedsegrøn, og velegnet som både klippet og uklippet hæk.

Uægte Jasmin

Skal stå i fuld sol til halvskygge. Plantes i de fleste jordtyper. Bliver 1-4 meter afhængig af sort. Det er løvfældende, velegnet som både klippet og uklippet hæk, og får flotte, duftende blomster.