Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvad er barrodsplanter? Og hvad kan de?

Barrodsplanter betyder planter med bare rødder. Altså planter, der er høstet eller taget op i planteskolens marker, sorteret, bundtet og lagt på køl. 

Man kan først tage barrodsplanter op i marken, når planterne er i dvale. Efteråret er det tidspunkt, hvor planter graves op, håndteres, sælges og genplantes. En del planter tages op og lagres for vinteren, indtil det igen er muligt at grave i jorden og plante dem ud. 

Når planterne lagres, sker det i store kølrum, hvor temperaturen er konstant lav og luftfugtigheden høj. Barrodsplanter er nemlig utroligt følsomme overfor udtørring på deres rødder. Tørrer rødderne helt ud, dør planten. Tørrer rødderne delvist ud, kan man være heldig at få dem til at vokse igen. Alfa omega er altså at bevare fugtigheden på de barrodede planter lige indtil plantningstidspunktet.

Tag et kig på vores udvalg af hækplanter med barrod, klump eller i potte

Vidste du at:

  • Barrodsplanter er billigere, end planter i en potte
  • Barrodsplanter som regel er nemme at få til at vokse videre
  • Barrodsplanter fås i flere størrelser? Eksempel hækbøg i 50 – 80 cm eller hækbøg i 80– 120 cm

Sådan håndterer du dine barrodsplanter

Hvad skal du gøre, når du modtager dine barrodsplanter? Vi har samlet en række gode råd, så du ved præcis, hvordan du skal håndtere dine barrodsplanter.

Sådan gør du 

Barrodsplanter har helt bare rødder, derfor skal de opbevares, så de ikke bliver udsat for sollys eller vind, da rødderne vil udtørre hurtigt.

Trin 1: Vurdér de leverede planter 

Du skal kontrollere, at de leverede planter stemmer overens med det du har bestilt, se den vedlagte følgeseddel. Her skal du være opmærksom på, om planterne er leveret i en lukket pose, for så vil planterne først lukkes ud når de skal i jorden. 

Trin 2: Opbevar barrodsplanter køligt 

Dine barrodsplanter er lidt sarte, derfor skal de opbevares køligt og meget gerne i skyggen. I videoen viser gartner, Arne Biering, hvordan du opbevarer dine barrodsplanter.

Trin 3: Vand barrodsplanterne 

Det er meget vigtigt, at dine planter på intet tidspunkt tørre ud, så derfor er det frem med haveslangen, så du kan holde dem fugtige.

Trin 4: Plant hurtigst muligt

Vi anbefaler, at du planter dine barrodsplanter hurtigst muligt. Hvis du ikke har tid til at gribe spaden for at plante samme dag, du modtager dem, så kan de kun holde sig 4 dage i den lukkede pose. 

Trin 5: Åbn posen, hvis du ikke planter hurtigt

Skulle det ske, at de 4 dage bliver overskredet inden dine planter kommer i jorden, skal du åbne posen for at tilse planterne. Kan du se, at rødderne er tørre, skal du vande dem. Hvis der skulle ske det, at planterne ikke får jord om rødderne inden for 4-6 dage, skal de graves ned i et planteindslag.  Se videoen nedenfor, hvordan du laver en indslag til dine planter

Trin 6: Et bundt ad gangen

Når du skal i gang med at plante, er det vigtigt, at du kun tager ét bundt op af gangen. På den måde mindsker du risikoen for at rødderne tørre ud.  Du skal være lidt forsigtig, når planterne skal pakkes helt ud. Der er mange grene som nemt flettes ind i hinanden. Der er typisk en snor om rødderne og en om grenene.

Trin 8: Brug overskudsplanter til efterplantning

Når alle dine planter er komme i jorden, kan der være nogle overskudsplanter tilovers, disse planter kan bruges til senere efterplantning. Så find et lille hjørne i haven, hvor planterne kan stå i indslag. Se evt. faktaboks.

Trin 9: Luk eventuelle huller med tape  

Skulle der under transporten være opstået huller i sækkene/emballagen, kan du lukke dem igen med tape.

Hækplanter i potte og med klump

Foruden barrodsplanter, findes også hækplanter med klump om roden og i potte. Fordelen med hækplanter i potte er, at de kan købes og plantes hele året rundt, hvor at barrodsplanter, samt klumpplanter, begge er sæsonvarer, der primært forhandles i de mere kølige måneder fra oktober og frem til foråret.

I potten er roden nemlig altid beskyttet mod udtørring - selvfølgelig forudsat, at der vandes jævnligt. Hækplanter i potter sælges i et bredt udvalg af størrelser, men det er især en fordel at vælge hækplanter i potter, hvis du ønsker at plante større planter.

Pottede planter kræver mere arbejde, og derfor er de også dyrere end eksempelvis barrodsplanter. 

Hvad er planter med klump? 

Planter med klump kan også dække behovet for store planter. Planter med klump er ofte lidt kraftigere end planter i samme størrelse i potte . Samtidig er de billigere at producere end pottede planter. 

Ønsker man rigtig store planter er de oftest med klump. Planterne er tungere og tørrer ikke så let ud som planterne i potte.

Klumpplanterne kan ikke graves op, når de er i vækst, fordi der hukkes lidt af rødderne ved opgravningen, men er planterne gravet op i hvile, kan de sælges lang tid efter.

Opbevaring af barrods ligusterhæk

Barrodsplanter leveres i bundter og altid i en emballage, der beskytter rødderne mod udtørring. I emballagen kan planterne holde sig i op til en uge, hvis de står et skyggefuldt sted. I perioden oktober og november må planterne dog maks ligge i emballagen 1-2 dage.

Skal planterne stå længere end en uge fra modtagelse til plantning, skal de ”slås ned”. Dette gør du ved at grave en rende og sætte planterne i den, så rødderne bliver dækket med jord og derved er beskyttet for kulde, varme og udtørring. Se her, hvordan du laver et indslag til dine barrodsplanter

Når hækken plantes, er det nemt at tage et bundt op af gangen og plante løs. Det er vigtigt, at der ikke kan komme luft til rødderne, så tag et bundt af gangen eller sørg for på anden måde at beskytte rødderne mod udtørring under plantningen.

Opbevaring af ligusterhæk med klump.

Klumpplanter må ikke stå i mere end 24 timer, før de enten plantes eller slås ned, da rodklumpen er særlig sårbar for udtørring.

Kan du ikke plante med det samme, kan du lave et indslag eller dække klumperne til med løs jord, dækbark eller barkflis og sørg for at vande grundigt. Det giver en dag eller to ekstra.

Opbevaring af pottegroet ligusterhæk

Efter levering, så er pottegroede planter lettere at opbevare, og de kræver ikke at komme i jorden med det samme. I potten er roden nemlig altid beskyttet mod udtørring - selvfølgelig forudsat at der vandes jævnligt.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren