Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Beskæring af klematis - så nemt er det!

Klematis gør grimme bygninger og plankeværker smukke og tryller udgåede træer om til blomstrende skønheder, og hvis du kombinerer forskellige arter, kan du have blomster i haven fra april til september. Klematis skal beskæres forskelligt alt efter, hvornår planten blomstrer, og det har gjort, at den har fået ry for at være svær at få succes med. Sådan er det på ingen måde!

Du kan se hele udvalget af klematis og andre slyngplanter her

Beskær eller la' vær

Sandheden om beskæring af klematis er, at du bare kan lade være med at beskære, hvis du er i tvivl. Alle dine klematis skal nok blomstre fint alligevel. Og omvendt: Hvis du beskærer en klematis "forkert", vil planten i værste tilfælde blot springe et års blomstring over, hvorefter den vil blomstre ekstra flot året efter.

De tre grupper

Man beskærer klematis efter, hvornår de blomstrer. Sentblomstrende klematis skal beskæres i det tidlige forår. Forårsblomstrende klematis skal bare gro i fred og evt. skæres lidt ned efter blomstringen i maj-juni-juli, hvis de er blevet for høje. Og klematis, der blomstrer to gange om året, kan enten skæres ned om foråret eller efter den første store blomstring. Klematis har ikke godt af at blive beskåret i sensommeren. Det vil få dem til at sætte nye skud, der har svært ved at komme igennem vinteren.

Er du i tvivl?

Men hvad så, hvis du ikke ved, hvilken gruppe din klematis tilhører? Så er løsningen helt enkelt at lade planten være og se, hvornår den blomstrer. Hvis den blomstrer tidligt, kan du herefter pudse den af eller skære den lidt ned, hvis den er for høj. Og hvis den blomstrer sent, kan du sætte en sløjfe eller en pind ved planten og skære den ned i det tidlige forår. Så nemt er det!

Kend din klematis

Man opdeler klematis i tre grupper, og beskærer dem efter, hvornår de danner blomsterknopper og blomstrer.

Beskæringsgruppe 1

Gruppe 1 er de tidligt blomstrende klematis. Det er ofte meget kraftige planter, der kan blive 6-8 meter høje og dække en hel facade. Planten klarer sig fint uden beskæring, men hvis den bliver for stor, kan du sagtens klippe den ned. Bare vent til efter blomstringen i juni-juli. Planten blomstrer nemlig på andet års skud, og hvis du beskærer om foråret, kommer der ingen blomster til maj.

Beskæringsgruppe 2 

Gruppe 2 er de remonterende klematis, der blomstrer i juni-juli og igen i september. Denne klematis skyder om foråret med 30-40 cm lange skud, som herefter sætter blomster. Den kan skæres ned til f.eks. 50 cm om foråret. Du kan også lade den være og blot skære den lidt ned efter den første blomstring, hvis den er blevet for langbenet. Så vil den stadig give blomster igen i september.

Beskæringsgruppe 3 

Gruppe 3 er de sentblomstrende klematis, der danner 1-2 meter lange skud i løbet af foråret og derefter blomstrer på disse nye skud. Denne type klematis kan du med fordel skære helt ned til ca. 20 cm hvert år i det tidlige forår. Det vil give en frodig og busket vækst med mange blomster. Hvis du glemmer at beskære, er det ikke den store ulykke. Det vil blot give en plante, der er lidt bar i bunden og måske med en 'fuglerede' af blomster i toppen.

TIP: Afmærk dine klematis med en pind og skriv hvornår, hvis den skal beskæres.

Hvor hører din klematis til? 

I skemaet nedenfor kan du få et overblik over de forskellige beskæringsgrupper og beskæringstidspunkter. Se hvor din klematis hører til og giv din klematis den korrekte beskæring. 

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren