Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Guide: Sådan vælger du den rigtige kaprifolie til din have

Kaprifolie er en populær slyngende klatreplante. Men hvilken passer til netop din have? 

Læs med og bliv klogere på placering og opbindingsmetoder. 

Kaprifolie er en slyngende klatreplante, der får de kønneste og mest særprægede blomster. Blomsterne dufter ofte meget kraftigt og har snoede kronblade og lange støvdragere. 

Der findes mange forskellige typer af kaprifolie, der hver især egner sig godt til pergola, espalier eller andre opbindingsmetoder. Vi guider dig igennem et solidt udvalg, så du nemt kan finde den kaprifolie, der passer til netop din have. 

Du kan også tage et kig hele vores udvalg af kaprifolie og andre slyngplanter her

Hvad er en kaprifolie?

Kaprifolie er en skovplante, der i væksten nok mest minder om de lianer, der findes i junglen. Kaprifolie har evnen til at sno og slynge sine grene rundt om træers stammer og andre steder, som de kan kravle op af.

Kaprifolie findes vildtvoksende i Danmark og mange kender måske kaprifolier fra skoven, hvor man om sommeren ofte kan dufte deres blomster. 

Der findes kaprifolie i mange lande og de sorter, der findes på markedet i dag, er næsten alle hybrider. dvs. krydsninger mellem forskellige arter. Det har frembragt mange skønne sorter med duftende blomster i de flotteste farver.

Desuden har Kaprifolie den store fordel at deres blade er noget af det tidligste, der springer ud i haven. Det er ikke ualmindeligt at se tegn på vækst i de nye skud allerede sidst i februar.

Der er ikke noget meget mere opløftende en kold marts dag, end at se de første spæde tegn på at foråret er på vej, i de små lysegrønne skud på kaprifolie.

Kaprifolie har kraftigt slyngende grene, der ofte snor sig rundt om hinanden.

Placering

Da kaprifolie er skovplanter, så trives de bedst i en muldrig og let jord.

På en tung lerjord er det derfor en god ide at blande en god portion muld i jorden, før de planter. Kaprifolie kan tåle let tør jord, men trives nok bedst et sted, hvor jorden er jævnt fugtig og hvor selve rodzonen er i skygge. 

Er der meget sol på stedet, hvor du skal plante, kan du derfor planlægge at plante lave buske foran eller bunddække under kaprifolien, efter du har plantet.

Sådan vælger du den rigtige sort til din have

Kaprifolie har smukke blomsterknopper. De har ofte en kraftigere farve end blomsterne har, når de først er sprunget ud.

Når du skal vælge kaprifolie, kan du eksempelvis vælge dem ud fra, hvor du ønsker at plante. Kaprifolie er hårdføre og kan anvendes de fleste steder, så længe der tages forhold for de øvrige vækstbetingelser.

Kaprifolie til 4 forskellige formål 

Kaprifolie kan bruges til mange forskellige ting. Nedenfor har vi samlet de 4 mest gængse måder at bruge Kaprifolie på samt forslag til sorter, der egner sig godt til formålet. 

Kaprifolie under pergolaer

Med en Kaprifolie under en pergola kan de smukke grene rigtigt kan få lov at sno sig, og man kan sidde og nyde blomsternes duft på de lune sommeraftener. 

Et par gode sorter til plantning ved pergolaer:

Kaprifolie

Lonicera heckrottii

Lonicera heckrottii får de smukkeste lyserøde og hvide blomster. Blomsterne dufter kraftigt og på lune sommeraftener kan de duftes mange meter væk. Heckrottii kan blive cirka 2 - 4 meter høj eller bred.

Duft Kaprifolie 'Serotina' 

Lonicera periclymenum 'Serotina'

Denne smukke Gedeblad har røde og gule blomster. Blomsterne på denne sort dufter ligeledes meget kraftigt. Skuddene på ‘Serotina’ er rødlige, hvilket giver et flot farvespil. ‘Serotina’ kan blive cirka 2 - 4 meter høj eller bred.

Kaprifolie til plantning op af espalier

Kaprifolie er flotte at bruge på espalier. Især på meget høje espalier, hvor de virkelig kan få lov til at følge deres natur og kravle op mod lyset, ligesom kaprifolie gør i naturen. 

Gode sorter til espalier kunne være:

Ægte Kaprifolie

Lonicera caprifolium

Ægte Kaprifolie får de skønneste orange-gule blomster, der virkelig lyser op. Ægte Kaprifolie kendes især for blomsternes kraftige duft. Skal du plante kaprifolie ved et espalier tæt på terrassen og hvor blomsternes duft virkelig kan nydes, så kan denne sort anbefales. Ægte Kaprifolie kan blive cirka 2 - 4 meter høj eller bred. 

Kaprifolie til plantning langs hegn og rionet hegn

Kaprifolie er gode at bruge som afskærmende beplantning langs hegn, som eksempelvis hegn af rionet. Kaprifolie vokse kraftigt og kan hurtigt dække et hegn, og især hvis der plantes lidt tæt.

En god sort til plantning langs hegn kunne være :

Stedsegrøn Kaprifolie

Lonicera henryii

Stedsegrøn kaprifolie skærmer af med sine flotte og aflange, mørkegrønne blade. Da stedsegrøn kaprifolie beholder de fleste blade om vinteren, skærmer de godt af året rundt. Blomsterne er små og lyserøde. Stedsegrøn Kaprifolie kan blive mellem 3 og 5 meter høj eller bred.

Kaprifolie til plantning under træer

Kaprifolie vokser vildt i naturen og er en skovplante. De vokser i lysninger, hvor de slynger sig op af stammer og grene på de omkringstående træer. Her søger deres snoede grene sig op mod lyset og kaprifolie kan dække hele træstammer.  Vil du gerne give din grund et mere vildt præg? Eller måske sommerhusgrunden? Så kan kaprifolie varmt anbefales.

En god sort til plantning på naturgrunde og sommerhusgrunde er:

Gedeblad

Lonicera periclymenum

Gedeblad er den vilde form for kaprifolie, som man også finder i de Danske skove.   Blomsterne er lyserøde og har en mild og lækker duft. Den kan blive 3-5 meter høj eller mere.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren