Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan planter man slyngplanter?

Slyngplanter, også kaldet klatreplanter, er populære blandt danskerne, da de kan forvandle terrasser, altaner eller små hjørner i haven til frodige, grønne åndehuller. De klatrende planter kan med deres opadvoksende vækst gøre grå vægge grønne, skabe et levende loft eller udfylde huller i hækken. 

Men før man kan få sit ønskede resultat, skal de plantes korrekt. Med denne guide får du blandt andet svar på: 

  • Hvad skal du gøre, når du modtager dine slyngplanter? 
  • Hvordan planter man slyngplanter? 
  • Hvordan binder jeg slyngplanter op? Og hvilke har behov for opbinding?

Se hele udvalget af slyngplanter her

Sådan gør du, når du modtager dine slyngplanter? 

 Nogle slyngplanter er særlig skrøbelige. Derfor er det vigtigt, at være forsigtig med dine planter, når du får dem hjem. 

Pak planterne ud af indpakningen 

Når du får planterne hjem, skal de pakkes ud af kassen. Vi har meget erfaring med nedpakning af planter, så derfor kan dine planter være tæt pakket. Du kan skære papkassen op, og forsigtigt få fat i potterne. 

Stil planterne i skyggen

Planterne skal stilles et beskyttet sted, gerne i skyggen og i læ, så de ikke tørrer ud, inden de kommer i jorden. 

Hold planterne fugtige

Indtil dine slyngplanter skal plantes, er det vigtigt, at de vandes let og holdes fugtige, så de får de bedste betingelser for at vokse i haven. 

Sådan planter du slyngplanter - trin for trin

Det er vigtigt, at dine planter får en god start på livet, og derfor skal de plantes korrekt

Trin 1: Gør jorden klar 

Inden du planter, skal du sørge for at jorden er god og løs. For at gøre jorden bedst muligt kan du give den en omgang jordforbedring, så havejorden cirka er blandet op 50/50. 

Trin 2: Grav et plantehul 

Når du graver dit plantehul, skal det være rigeligt stort, så planten har mulighed for at udvikle sig. Som regel skal plantehullet være 50x50x50 cm, men dette afhænger naturligvis af plantens størrelse. Skal du plante tæt på en mur kan du med fordel rykke cirka 50 cm ud, da jorden nemt kan blive meget tør op ad huset. 

Trin 3: Plantning 

Når du planter, så er det vigtigt at være forsigtig, så de små grene ikke knækker.

Det er vigtigt, at plante efter forskrifterne på sorten, da forskellige slyngplanter har forskellige behov.

Eksempelvis er det vigtigt at løsne jorden i 50-60 centimeters dybde ved plantning af klematis, da det er en plante, der kan få svampesygdomme, hvis jorden er for iltfattig.

 Desuden har klematis en sart rodhals, og det er derfor vigtigt, at afmontere potten forsigtigt. Placér håndfladen på pottens top med fingrene omkring plantens rodhals. Vend pottens på hovedet og lirk forsigtigt potten af. 

Nu kan plantes sænkes ned i plantehullet. 

Trin 4: Bind planten op efter behov

Det er vigtigt at binde slyngplanter op løbende, hvis de ikke naturligt kan slynge sig om hvad de nu vokser op af. På billedet ses clematis alpina med sine  lilla, klokkeformede blomster.

Når du har plantet, kan det være en fordel at give dem støtte, så får nemmere ved at vokse sig opad.

Langt de fleste slyngplanter bliver leveret med en bambusstok, og det er vigtigt, at du lader denne blive i planten, indtil den har etableret sig. 

Nederst kan du læse mere om, hvilke typer af klatre- og slyngplanter der har brug for opbinding, og hvilke der stort set kan klare sig selv. 

Trin 5: Vanding 

Når du har plantet dine nye slyngplanter, skal de have rigeligt med vand, så de ikke tørrer ud fra starten. Vand gerne én gang om ugen - og gerne mere i tørre perioder. 

Opbinding af forskellige slyngplanter 

Slyngplanter benytter sig af forskellige metoder, når de vokser til vejrs. Nogle planter er selvhjulpne, mens andre har brug for støtte til at kunne vokse opad. 

De mest selvhjulpne klatretræer har udviklet har udviklet særlige klatrerødder, der gør, at de kan vokse direkte op ad en mur. Det er eksempelvis planter som vedbend og rådhusvin 

Efeu har grene med hæfterødder, hvilket gør den i stand til at klatre på murværk og hegn.

Andre slyngplanter kræver en smule mere hjælp for at kunne vokse. Det er eksempelvis klematis og flerårig ærteblomst, der ved hjælp af slyngtråde griber sig fat i mindre strukturer. Dermed vil de have svært ved at vokse opad en lodret mur, men giver man dem eksempelvis et espalier, eller er der et træ i nærheden, vil de hurtigt kunne vokse sig opad.

Kaprifolie kræver opbinding og er flotte at plante under pergolaer og havestuer. Lonicera tellmanniana, der ses på billedet,  har smukke, orange blomster der dufter sødt. 

Til sidst findes en gruppe slyngplanter, der især har brug for hjælp i starten. Det er eksempelvis blåregn og humle, der har begge har stængler, der slynger sig omkring hegnspæle eller stolper. Disse sorter skal derfor bindes op, når de plantes.

Humle er en kraftigt voksende slyngplante, der er utrolig flot og som breder sig hurtigt

Generelt skal du sørge for at følge etikettens anvisninger, så du sikrer dig, at din plante får de helt rigtig betingelser for at kunne vokse sig smukke i din have.  

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren