Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

2 forskellige typer af klematis

De storblomstrende klematis er et flot syn, når blomstringen er på sit højeste.

Der findes flere forskellige grupper af klematis. 

Vi guider dig igennem 2 forskellige typer og giver dig eksempler på nogle af de mest populære. 

Klematis er tidens mest populære slyngplante, og man forstår godt hvorfor.  De smukke blomster bringer liv og farver ind i haven. 

Der findes flere forskellige grupper af klematis, og grupperne adskiller sig en del fra hinanden.  Denne artikel guider dig gennem de 2 mest gængse grupper af klematis og hvad forskellen på grupperne er, så du kan få al nødvendig viden til, når du skal vælge klematis til din have. 

Du kan se hele udvalget af slyngplanter her


Skovranker

Skovranke er en betegnelse for de små-blomstrende typer af klematis.Der er tale om skovplanter, der fra naturens hånd vokser med rødderne i skygge og toppen i sol, som de slynger sig op af de høje træer i skoven. Skovranker vokser vildt i hele europa og Danmark har da også sin egen hjemmehørende art, nemlig Clematis  vitalba. 


Almindelig Skovranke

Clematis vitalba

Klematis vitalba får tusindvis af små, hvide blomster i perioden juli-september.

Klematis vitalba er hjemmehørende i Danmark og kan ofte ses i skovlysninger og langs jernbaneskinnerne, hvor den kraftigt voksende slyngplante kan dække store arealer med sine lange, slyngende grene, der kan blive helt op til 10 meter lange.

Vitalba har meget små, hvide blomster der, i blomstringstiden, kan dække hele planten. Blomstringen løber fra juni til september. Efterfølgende bliver vitalba dækket af små, dunede frøstande der sidder det meste af vinteren.

Beskæring af Klematis Vitalba

Klematis vitalba hører til beskæringsgruppe 3: De beskæres kun, hvis det er nødvendigt. De kan klippes hårdt tilbage til 10 cm. over jorden fra sen vinter til tidligt forår.

Hvorfor vælge Klematis Vitalba?

Du skal vælge klematis vitalba, hvis du ønsker at dække et større areal til eller hvis du synes, at typerne med de store blomster er for vulgære. Fordi at vitalba er hjemmehørende er den velegnet til plantning i skovområder og på steder, hvor et naturligt udtryk ønskes.


Bjergskovranke

Clematis montana

Her ses de små, 4-tallige blomster som Bjergskovranke får.

Bjergskovranker er en kraftigt voksende gruppe indenfor klematis. De kan kendes på deres løv, som ofte er meget mørkt med et rødligt skær på de nye skud. Bladene er kraftigt fligede og blomsterne er små og har 4 blosterblade. 

Blomsterne hos montana-typerne dufter ofte af vanilje og findes i hvide og rosa nuancer. De springer tidligt ud og blomstringen ligger typisk i perioden maj-juni. Bjergskovranke er store klematis, der kan blive op til 6 meter lange. De er derfor velegnede til steder, hvor større flader skal dækkes af og som slyngplante ved pergolaer.

Beskæring:

Klematis montana hører til beskæringsgruppe 1: Kræver ikke beskæring. De blomstrer på sidste års vækst og beskæres kun, hvis det er nødvendigt. De kan klippes hårdt tilbage til 10 cm. over jorden fra sen vinter til tidligt forår

Hvorfor vælge Bjergskovranke?

Du skal vælge bjergskovranke, hvis du ønsker at plante en hårdfør klematis der er lige så smuk i løvet som den er, når den blomstrer. Bjergskovranker er gode til steder, hvor den bare skal passe sig selv og der ikke skal plantes noget, der kræver pasning. De er bla. velegnede til pergolaer og til plantning under træer og langs plankeværk og stakitter.

Gode sorter: ‘Rubens’ og ‘Elizabeth’ er gode sorter.


Italiensk Skovranke

Clematis viticella

Italiensk skovranke får små, kompakte blomster og har en fin og spinkel vækst.

Italiensk Skovranke er en ret langsomt voksende type af klematis. Det forventes, at Italiensk Skovranke kan blive et sted mellem 3 og 5 meter høje. Blomstringen er ret sen og starter typisk i august og løber frem til september måned. Blomsternes farve er ofte i de purpur og lilla nuancer.

Beskæring

Klematis viticella hører til beskæringsgruppe 3: Kræver beskæring og klippes gerne tilbage til 20-40 cm. over jorden hvert forår i perioden februar til april måned. De kan dog skæres helt ned til 10 cm. over jordoverfladen.

Hvorfor vælge Italiensk Skovranke?

Du skal vælge Italiensk skovranke, hvis du ønsker de farvestrålende blomster farver, der findes indenfor kategorien med Storblomstrede klematis og som supplement til klematis med tidligere blomstring. Italiensk skovranke er gode at plante ved espalier og i eks. krukker op af en plantesøjle. 

Gode sorter :  'Polish Spirit', 'Huldine' og 'Etoile Violette' 


Almindelig Klematis

De almindelige klematis er de typer, der ikke regnes med i gruppen med Skovranker. Blomsterne er, på denne type klematis, ofte større.


Storblomstrende Klematis

Clematis hybrid

De storblomstrende klematis omfatter mange forskellige sorter, men de har alle store blomster.

Denne gruppe er en samling af hybrider, altså krydsninger, mellem andre grupper af klematis. Dette har resulteret i, at antallet af forskellige sorter i denne gruppe, er meget stort. Der findes blomster med farver lige fra hvid og over i den dybeste røde, nærmest sorte farve.

Storblomstrede klematis bliver typisk ikke så høje og de fleste bliver et sted mellem 2 og 3 meter. Blomstringen løber ofte juli og frem til september, alt efter hvilken sort.

Beskæring af storblomstrende Klematis

Storblomstrede klematis hører til beskæringsgruppe 2: Denne gruppe kræver ikke beskæring, men de kan med fordel skæres ned til 40-50 cm. over jorden hvert år. Det vil holde væksten kompakt og bevirke, at væksten ikke bliver bar i bunden af planten. 

Beskæringen foretages i det tidlige forår omkring marts-april måned.

Hvorfor skal du vælge storblomstrede klematis?

Du skal vælge storblomstrede klematis, hvis du bare ikke kan få nok at de store og smukke blomster. Disse typer er ofte heller ikke så kraftigt voksende og er derfor gode i mindre haver, på altaner og terrasser, samt i krukker.

Gode sorter: 'Mme Le Coultre', 'Niobe', 'Multi Blue' og 'Margaret Hunt' er gode sorter.


Alpe Skovranke

Clematis alpina

Klematis alpina får de fineste, nikkende klokkerformede blomster i farverne lilla, blå og lyserød.

Denne klematis har små, klokkeformede blomster, der springer ud i maj-juli måned. Blomsterne er ofte i nuancerne lilla, blå rosa og hvid og blomsten har altid en midte med gule støvdragere, der skaber en smuk kontrast til bloster bladenes farve.

Klematis alpina kan blive mellem 2 og 3 meter høje, alt efter sorten. Bladene er lysegrønne og fjersnitdelte og høst farverne er gule. Alpeskovranke trives bedst i halvskygge og bør ikke plantes i fuld sol.

Beskæring:

Klematis alpina hører til beskæringsgruppe 1: Kræver ikke beskæring. De blomstrer på sidste års vækst og beskæres kun, hvis det er nødvendigt. De kan klippes hårdt tilbage til 10 cm. over jorden fra sen vinter til tidligt forår

Gode sorter: 'Willy' har små, lyslilla blomster og 'Fransis Rivis' har rosa-lilla blomster.

Hvorfor vælge alpeskovranke?

Du skal vælge alpeskovranke, hvis du har et sted der er skygget og hvor du gerne vil plante noget, der passer sig selv. Alpeskovranker blomstrer tidligt og er et godt supplement til de middel og sent blomstrende typer.

Gode sorter: 'Willy' har små, lyslilla blomster og 'Fransis Rivis' har rosa-lilla blomster.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren