Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

De små, de store og de HELT vilde..

Slyngroser, klatreroser, rankende roser - kært barn har mange navne. Fælles for de rankende roser er, at de ikke klatrer aktivt på samme måde som f. eks en clematis. I stedet er deres lange årsskud fra naturens side udstyret med torne, der skal hjælpe dem med at holde fast i grenkløfter på større buske og træer og på den måde få deres blomster op i lyset. I haverne lader vi dem ofte espaliere, alternativt dække rosenbuer og pergolaer - eller sågar få lov at vokse frit og danne store buske, hvor pladsen er til det.

Men hvor er der mange forskellige - og de er alle sammen smukke!
Har du også svært ved at vælge den helt rigtige rankende rose, når du ser de mange muligheder? Så læs med herunder og få rette rose på rette plads!


De små og søde

Skal vi ikke alt for godt i gang? Ikke årsskud på flere meter og ikke en rose, der nærmest indtager hele haveskuret  - eller carporten? Så må vi se på de kortere slyngroser - og gerne dem med rigtig meget blomstring!

Flere af Rosa Eskelunds slyngroser er dejligt korte - blot 150-200 cm, hvis du beskærer moderat - og naturligvis helt eventyrligt blomsterrige!
Om du skal forelske dig med Crazy In Love Red eller Crazy In Love Pure,  nyde Our First Summer eller mindes Our Last Summer er op til din helt personlige smag, men du går ikke galt i byen (eller i haven) med nogen af dem!

Poulsen roser har ligeledes  en hel perlerække af fine rankende roser, der ikke bliver alt for store og voldsomme - og som er villige til at danne blomster helt nede fra bunden og helt op til toppen af planten.
De kendes som courtyard roserne, velegnede som de på terrasser, altaner og selvfølgelig:  i gårdhaverne.  

Også i Edens Have, må der have været roser - og Eden Rose, der også forhandles under navnet Willestrup, er den yndigste og lyserødeste marcipanrose man kan tænke sig. Den lille slyngrose når knapt til overkanten af døren, men hvad den mangler i højden har den i blomstringen: Boldformede knopper og kronblad på kronblad i flere nuancer af rosa, der langsomt folder sig ud til overraskende store blomster, der kan blive helt op til 15 cm i diameter. Er du mere til de mørkerøde roser, er der naturligvis også en mørkerød "paradisrose" med navnet Rød Willestrup
Eden Rose har sågar en "lillesøster" ved navn Mini Eden, hvis du bare mangler den mindste lille nuttede slyngrose til stakittet.

Har du mod på det, er det også muligt at forme nogle af de kraftigere voksende engelske roser som korte slyngroser, der kan dække et lille stakit eller en lavere havemur.

Se de små og søde her


De store og smukke

Har vi mere plads - både i højden og i bredden - så er der jo ingen grund til at holde sig tilbage: Jo større rose, desto flere blomster. Skal vi op og have dækket en pergola eller en enkelt rosenbue, nytter det jo ikke noget med en knapt mandshøj rose - der skal mere til!

Og heldigvis er udvalget af de store og smukke næsten ubegrænset: Det er her vi finder klassikere som New Dawn og hele dens familie  (Awakening, Penny Lane, Red New Dawn, White New Dawn, Coral Dawn og flere andre) - men også mange andre dejlige sorter, der alle når så godt op i højden, at de begynder at kunne være med, når vi skal have dækket rosenbuer og pergolaer!
Blandt de store og smukke, er der både storblomstrende og småblomstrende roser, der er roser med lang, lang blomstringstid og der er gammeldags roser med kun én blomstringsperiode på 6-8 uger.
Valget er svært, for det er vanskeligt at stikke duften og blomsterrigdommen på en sommerblomstrende gammeldags rose, hvor bladene knapt er synlige under blomstermængden og hvor rosens grene hænger i yndefulde buer, tynget at blomsternes vægt, ligesom vi ikke kommer udenom, at en småblomstrende rose som fx 'Rosenholm' eller 'Open Arms'  kan give en frodighed og en ynde med de mange småbitte blomster, som de storblomstrende ikke kan.

Se de store og smukke her


De HELT vilde!

Når det bare ikke kan blive stort, blomstrende og romantisk nok. Når den dobbelte carport skal forvandles til en "snehule" af blomst, når hele sommerhusets tag skal dufte og summe af liv - eller når træerne i læhegnet skal have blomster i håret både 5, 6 og flere meter oppe i kronerne, SÅ kigger vi på de helt vilde slyngende/rankende roser.

VI ser på lysrosa Brenda Colvin, på hvide og lysegule Lykkefund og Hybrida, blegt blegt rosaviolette Pauls Himalayan Musk og flere af de andre helt kæmpestore, sunde, nemme og helt utroligt blomsterrige roser.
Når de blomstrer, så synger hele haven af glade bier - og vi synger med.
Men giv dem den plads de har brug for, for de blomstrer alle som én udelukkende på gamle grene, så hvis du hele tiden hugger og klipper i dem, så får du alt for meget nyvækst og alt, alt for lidt af årsagen til at du købte dem: De tusinder af duftende små roser.

Se de helt vilde her


Har du valgt rette rose til rette sted? Og er du helt sikker på, hvordan man bedst planter og passer dem? Ellers finder du masser af inspiration i vore øvrige rosenartikler, som du finder her
Du er også altid velkommen til at spørge gartnerne - bare skriv til os, vi er fulde af gode rosen-ideer.