Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk med bar rod - kan vi stadig nå det?

Selv om langt de fleste hække traditionelt plantes om efteråret eller i det tidlige forår, er det ikke helt umuligt eller urealistisk at plante ny hæk sidst i maj eller først i juni. 
Ofte er det jo netop NU vi gerne vil udenfor i haven - og netop NU, at vi ser hvor meget vi mangler det privatliv, som hækken skulle have givet omkring den nye have, eller bare omkring terrassen!
Kan vi stadig nå det? Ja - med forsigtighed!

Bøg og Liguster er af gode grunde de sikre vindere, når der skal plantes hæk omkring de danske haver - og én af årsagerne er, at de lader sig holde tilbage på køl og derfor kan plantes over en længere periode end så mange andre hækplanter.
Unge planter af bøg og liguster blev taget op i oktober, blev sorteret, afbladet og bundtet - og har siden da været holdt tilbage i kølehuset. De har slet ikke opdaget, at det blev forår!

Derfor kan de med forsigtighed plantes ud i både maj og juni måned, blot man husker på at det for en lille plante kan være en "brat opvågnen" at komme fra 6 grader og god luftfugtighed i kølehuset og til 24 grader, sol og blæst.
Læs med i artiklen her, hvis du også har brug for et stykke ny hæk inden sommerferien!


Forarbejdet

Forarbejdet er grundlaget for et godt resultat og det bliver ikke mindre vigtigt, når vi nærmer os den varme sæson. Før du så meget som overveje at plante ny hæk,  skal du have  forberedt jorden ordentligt, så den er let, porøs og til at arbejde med.

Først rydder du naturligvis for græs og ukrudt - og alle rødderne på dette!
Ingen ny plante skal kæmpe med etableret græs eller flerårigt ukrudt om vandet - det kan kun gå galt.
Sørg derefter for at løsne jorden rigtig godt, ikke blot i en lille rende langs den snor, der markerer hvor hækken skal stå - men i mindst tre gange så stort et område. Jorden skal være løs, blød og lækker og ligetil at spurte ud i for alle de nye rødder.

Tilføjelse af jordforbedring, kompost eller andet godt omsat organisk materiale forbedrer jordstrukturen og øger jordens evne til at holde på fugtighed, hvilket er særligt vigtigt i sommervarmen.
Den klare sommersol og de længere dage giver optimale vækstbetingelser for haveplanter, hvilket fremmer deres etablering og udvikling - men de unge, nye bløde skud og blade fordamper også rigtig meget vand i de lune solbeskinnede dage, hvor der måske endda blæser en lille let brise!

Husk på, at hækplanterne kommer fra det kølehus, hvor de har ligget siden november og hygget sig i stabil, lav temperatur og med let befugtning af rødderne. Det er en hård opvågnen at komme ud i sommerens varme og den friske sommerbrise.


Vand - men hvordan?

Vanding spiller en central rolle, når man planter - og endnu mere, når man planter barrodsplanter i maj og juni. De nyplantede planters rødder når ikke langt ud i jorden den første tid, så de skal have regelmæssig tilførsel af vand for at klare sig.
Meget store mængder vand på kort tid er dårligt: det siver hurtigt ned i jorden og kommer uden for plantens rækkevidde - og så må hækken tørste til du næste gang kommer forbi med haveslangen. Dét skal naturligvis gå galt!

Det kunne måske gå for en tørketålende sankthansurt eller husløg - men for hækplanterne, der lige er vågnet efter dvalen i kølehuset og nu skal til at gro, gro og gro, da giver uregelmæssig vanding planterne stress og kan sætte væksten i stå, medføre angreb af skadedyr og svampesygdomme som meldug - eller det kan ende helt galt: med planternes død.

Dét kan naturligvis ikke gå an! Så hvad gør vi?


Dryp for dryp

Vi lægger naturligvis en siveslange eller etablerer drypvanding!
Disse vandingsmetoder er meget vandbesparende, idet de afgiver vandet med den hastighed, hvormed planterne kan optage det og du undgår spild i form af fordampning. 

Byggemarkedernes sorte, porøse siveslanger er billige, men desværre heller ikke hverken holdbare eller forudsigelige i deres frigivelse af vandet, hvilket er den åbenlyse årsag til, at de ikke anvendes i erhversmæssige sammenhænge.
Her bruger man i stedet Uniram siveslangen, som ikke mørnes af solen, er frostsikker og ikke knækker - og ikke mindst: som har en vandfordelende membran i sit indre, der sikrer at hvert eneste lille hul i siveslangen slipper nøjagtigt 1,6 liter vand i timen ved normalt vandtryk og på en slangelængde som ikke overstiger 60 meter.

En ung hæk, der endnu ikke er godt etableret på voksestedet, vandes i perioder uden væsentlig nedbør ikke under 2 timer hver anden-tredie dag med siveslangen.

På denne måde får den nye hæk tæt på 10 liter vand pr. løbende meter løbet af dette tidsrum.
Det er den samme mængde, som du vander ud med en haveslange på 1 minut - men med UNIRAM siveslangen får hækken mulighed for at nå at drikke det hele…og du behøver ikke at bruge tid med haveslangen. 

Sætter det i med rigtig dejlig sommervarme  - og måske endda en let brise? Ja, så må du skrue yderligere op for vandingen. Måske det passer bedre med 4 vandinger om ugen? Og skulle den sidste måske være hele tre timer?

Hænger hækken med ørerne, har du helt sikkert været for nærig med vandingen - eller for glemsom!
Har det været helt galt på en blæsende og varm sommerdag, kan du yde "nødhjælp" ved at overbruse plantens blade med vand og på den måde hindre en svidning i at opstå - men husk: det er kun nødhjælp. Vanding skal som udgangspunkt ske ved rødderne, ikke på blade og blomster.
Læs mere om vanding her

Under mere normalt dansk sommervejr (læs: gråvejr og en enkelt byge i ny og næ), kan du forkorte vandingsperioderne eller springe en periode helt over i tilfælde af dagsregn, men husk: Vækst kræver væde.

Har du tjek på selve plantearbejdet? Ellers læs videre her!
Husk også, at Plantetorvets gartnere altid er klar til at hjælpe dig! Skriv blot til os