En blomstrende hæk - så bliver det ikke dejligere eller mere sommeragtigt - men hvilken hæk skal det være? Skal privatlivet sikres mod indkig - eller kræves der læ i haven? Så kan vi ikke nøjes med de lave blomsterhække, men må op i mandshøjde eller derover.
Husk at hækken ikke behøver at være stedsegrøn, for at give læ og ly året rundt. De mange små grene danner fremragende læ og standser fremmede blikke, så også privatlivet er intakt uden blade om vinteren. Mange løvfældende hække giver endda en “ekstra omgang” i efteråret, hvor deres høstfarver giver farve og blikfang i haven.
I artiklen herunder, finder du stort udvalg af de buske, der er særligt velegnet til lave blomstrende hække - måske blot som en indre hæk til opdeling af havens rum, en indramning af køkkenhaven eller en blomsterrand omkring terrassen.
Sargentsæble er det oplagte valg, hvor du ønsker en høj og vindstærk blomstrende hæk. I maj-juni er hækken dækket af først de rosa knopper, siden de duftende, hvide æbleblomster.
Efter blomstringen, hvor kronbladene falder som sommersne, dannes de utallige små bær-æbler. Vi mennesker synes, at de er sure, men solsorte og andre drosselfugle spiser dem som slik i løbet af efteråret, når de er fuldmodne og orangerøde.
Høstfarverne er lysende gule i fin kontrast til æblernes røde farve. Sargentæble blomstrer rigest som uklippet, men kommer også til at fylde godt i bredden, hvis den får lov, så mange steder vil man foretrække at holde den klippet. Det lader sig også fint gøre, blot den ikke klippes for smal.
Kan du slet ikke undvære en romantisk rosa hæk, findes sargentsæble også i sorten 'Spellbound' , der er nøjagtigt lige så hårdfør og rigt blomstrende som den rene art.
Uægte jasmin kendes også under navnet pibeved - men jasminnavnet beskriver bedre den duft, der breder sig i hele haven, når hækken blomstrer. Sød og kraftig, som den fineste parfume med et strejf af friske jordbær, bølger duften gennem haven. Mange kender den fyldtblomstrende sort 'Schneesturm' hvis blomster næsten ligner små hvide roser - den kan også anvendes som hæk, men kun hvis du har god plads, for den kan blive stor og bred.
De lidt mindre sorter med tyndere grene er nemmere og mere velegnede som hæk. Bliver du med tiden nødt til at klippe i dem, bør de klippes, så de er bredest ved jorden og smallest i toppen - på den måde bliver blomsterne jævnt fordelt over hele hækken.
I efteråret får bladene fine rødgyldne farver, inden de falder.
Forsyhtia - så bliver det næsten ikke mere gult! De kraftigt voksende sorter er velegnede især som uklippede hække, hvor deres overhængende vækst giver blomster “helt ned til jorden” - når ellers der er plads. Forythia er en dejlig hårdfør busk, som ikke stiller de store krav til tilværelsen, blot der er lys og ikke alt for vådt om rødderne.
I efteråret får forsythia meget smukke høstfarver i rødbrune og orangerøde nuancer. Grene med knopper kan drives i blomst i vaser indendørs allerede omkring nytår - og er der en hel hæk at klippe af, kan vi roligt tage store buketter.
Buketspirea er en gammel kending fra de store landbohaver. Når den står dækket af de mange hvide blomsterhoveder, er det næsten umuligt at se de små grønne blade.
Buketspirea har nære slægtninge, som også danner fine blomstrende hække.' Grefsheim' er kendt som “snedrivebusken” på grund af sin fine, bløde og overhængende vækst. 'Snowmound' har nøjagtigt samme type af blomster - hvide og i lange buede “haler” - men har stivere grene, som giver en mere fast hæk. Begge får fine høstfaver i den gyldne og røde farveskala.
Spiræa - det være sig buket- eller snedrive- blomstrer bedst som uklippet. Det forhindrer dog ikke, at du kan have dem som klippet hæk, blot de ikke klippes for smalt eller for lodret.
En klippet spiræahæk bør være smallest foroven og bredest forneden. Det giver den flotteste fordeling af blomsterne og den mest stabile hæk.
I eftersommeren tændes der bål i alle de store spiræa, for inden løvfald flammer de små blade op i kraftigt orangerøde og gyldne farver.
Surbær danner en dejlig, robust og farverig hæk, som giver liv i haven flere gange på et år. Først når de nye blade bryder frem, blanke og kobbebrrøde, kort herefter når de hvide blomster springer ud og dækker busken med et hvidt slør af blomst.
Senere modner de sorte bær, som er en delikatesse for både mennesker og fugle - og endelig kommer høstfarverne i september, hvor hækken står glødende rød lige til bladene falder når nattefrosten begynder at sætte ind.
Surbær danner naturligt en bred og tæt hæk med afrundet top. En hæk af surbær bør ikke klippes for smal, da det går ud over både blomstring og bærsætning og hækkens stabilitet.
På grund af planternes ensartede udvikling, bliver hækken ofte meget velformet som uklippet. Uklippede hække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage, så der er plads til nye unge skud. Ønsker du en klippet hæk af surbær, bør den af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven.
Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.Når du klipper dine surbær, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Surbær danner tætte buske med mange grenvinkler, hvor det er oplagt at placere en rede. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.
Kirsebærkornel ses alt for sjældent i danmark. Som hæk er de endnu sjældnere brugt, men når man ser dem, bliver man målløs: Allerede i marts og april summer hækken af liv, når humlebiens dronninger og de første tidlige bier søger deres føde i de utallige små gule blomster, der sidder som kvaster overalt i hækken. Når bladene springer ud er hækken rolig og grøn sommeren igennem, for så at fyre op for farverne igen i efteråret, hvor de røde spiselige frugter sidder mellem glødende orangerøde blade.
Hækken blomstrer rigt selv som ret smalt klippet, og er en dejlig stabil hæk, som tåler både vind og snetryk.
Er der plads til siderne - og må der være torne? Så se på de store parkroser - eller buskroser, som de også kaldes. De er en bred forsamling af gamle eller antikke roser og mere moderne roser, hvis fællestræk er, at de bliver middelstore til store buske, snarere end små nette bedroser.
De kan med fordel bruges i stedet for en prydbusk i haven - enkeltvis eller gruppevis - eller de kan anvendes som hele hække.
Når buskroserne står på blomstringens højdepunkt, kan de være som duftende skyer af blomst, der helt dækker buskens grønne blade.
Mange buskroser blomstrer bedst på gamle grene, så de må ikke beskæres for hårdt - så kan du gå glip af en hel sæsons blomstring.
Forsigtig udtynding af ældre grenpartier, så der bliver plads, lys og luft til de nye skud - dét er vejen frem for parkroserne.
Liguster 'Liga' kan sandelig også blomstre! Den helt almindelige ligusterhæk med de smalle, vintergrønne blade, afslører i maj-juni sin familiemæssige relation til syrenen, når den på ikke alt for kortklippede hække åbner masser af små flødehvide blomster i spidse toppe. Ikke bare er de en pryd, men de dufter også sødt og dejligt og søges af talrige nytteinsekter for især pollen.
Resultatet af insekternes besøg ses i eftersommeren, når der pludselig er sorte bær i hækken. Disse er ikke spiselige for mennesker, men spises hurtigt af alle havens bær-ædende fugle.
Ønsker du at undgå bærsætning i din hæk, kan du klippe den første gang lige efter endt blomstring. Vil du gerne have større blade på din blomstrende hæk, kan du i stedet vælge Storbladet liguster 'Ovalifolium' til din blomstrende, vintergrønne hæk....eller du kan gå videre til næste forslag:
Kan man virkelig dét? Lave en hæk af rhododendron? Kan den også klippes med hækklipper?
Ja - det er rigtig sandt! Vælger du de rette typer af rhododendron og kan du tilbyde dem den rette jord at vokse i: Kemisk sur, veldrænet og lækker - og bor du ikke på det mest vindblæste sted i landet - så lader det sig sagtens gøre! De gammeldags store rhododendron, populært kaldet "jernhybrider" er nemlig kraftigt voksende, hårdføre og nemme nok til at de kan danne den flotteste hæk - og blomstre trods den årlige tur med hækkeklipperen.
Hemmeligheden er at klippe på nøjagtigt det tidspunkt, hvor årets blomstring er slut og derefter give en let gødskning med en god, organisk surbundsgødning: Så når planterne at danne fine nye skud i løbet af sommeren - hver med en blomsterknop for enden, klar til næste forårs blomsterorgie,
Vil du vide mere om blomstrende hække? Så læs artiklen om uklippet hæk her - eller læs om de lavere blomstrende hække i denne artikel.
Du er også altid velkommen til at spørge Plantetorvets gartnere - vi er fulde af gode ideer og råd. Helt gratis.