Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk uden saks

Reelt er en uklippet hæk blot en lang række af buske, som får lov at vokse ind i hinanden og udgøre en sammenhængende helhed.
Teoretisk set, kan du derfor lave uklippet hæk af nøjagtigt den busk du allerbedst kan lide - hvis ellers de vil trives på voksestedet.

I praksis er der dog en del forhold at tage stilling til, inden du vælger buskene, der skal udgøre din uklippede hæk.

Enighed

Er der tale om en skelhæk, er det første relevante forhold nemlig naboforholdet!
En uklippet hæk bliver væsentligt bredere end en traditionel, formklippet hæk - og undertiden også højere.
Hvis ikke naboerne er enig med dig i, at det er en god ide at bruge den fornødne plads på en uklippet hæk, så får både naboforholdet og hækken en ulykkelig ende.
En hæk, der klippes på den ene side og står uklippet på den anden, ender med at “vælte” ind på den uklippede side, som en smeltende islagkage, der langsomt glider ned ad fadet.

Den næste overvejelse, har også lidt med naboen at gøre - men især med buskenes natur, som hverken de eller vi kan ændre. En uklippet hæk kræver et valg af buske, som ikke kræver årlig nedskæring for at bevare vækstformen - og som ikke “vandrer” med rodskud og pludselig er på vej ind i plænen, køkkenhaven eller terrassen.
En hæk af havtorn eller hindbærbuske lyder umiddelbart som en dejlig ide - indtil deres rodskud breder sig langt ind i plænen og “hækken” pludselig er et morads af døde og levende skud mellem hinanden.

På samme vis er tanken om en blomstrende hæk af duftende sommerfuglebuske jo forjættende…i juli og august. Men i vinterhalvåret, hvor buskene står bladløse og åbne, er hækken knapt så brugbar som visuel afgrænsning mellem grundene.
Og det bliver værre endnu: for at bevare en vækstform der giver blomstring og blade helt nede fra bunden, kræver sommerfuglebusken en kraftig nedskæring hvert år medio april.
Var I indstillet på, at have knæhøj hæk på det tidspunkt - og at se på hinanden over hækken indtil sankthans, hvor den nye vækst er nået op i hovedhøjde?

Ellers skal ideen nok genovervejes. Som indre opdeling mellem to af havens afdelinger, vil hækken af sommerfuglebuske være noget mere velegnet!


Hvilke buske?

Hvad vi skal se på, når vi gerne vil have en uklippet eller relativt uklippet hæk mellem to almindelige villahaver, skal derfor være middelstore, relativt formfaste prydbuske.

Kirsebærlaurbær er ualmindeligt velegnet til en sådan hæk, især i bynære områder og etablerede haver, hvor der ikke er udpræget sus og gennemtræk - men der er mange flere dejlige planter, som kan udgøre en smuk hæk året rundt, også uden den tilbagevendende arbejdsopgave med hækklipperen.

Planter særligt egnet til uklippet hæk
kirsebærlaurbær
sargentsæble
spiræa
blærespiræa
surbær
uægte jasmin
snebær
forsythia
kornel
klokkebusk
dronningebusk
stjernetop
dværgsyren
gedeblad
buskroser
rhododendronhybrider
bambus
aksbærmispel


Uklippet…og dog!

Eftersom alle planter vokser, kan der med tiden opstå behov for lidt beskæringsarbejde - men da skal du atter betragte den uklippede hæk som dét den er: En lang række af buske, der skal studses eller forynges individuelt. Griber du blot hækklipperen og “klipper pandehår” på hele rækken, risikerer du at få det stik modsatte af, hvad du ønskede dig.
I stedet for en smuk, afrundet hæk med blade og grene helt ned til jorden, har du nu en skov af unge skud i toppen - og absolut ingenting i bunden ud over bare stammer og direkte indkig til naboens fødder hele året rundt.
Find i stedet håndsaksen frem og gå en lille hyggelig tur langs hækken og klip udvalgte grenpartier tilbage til en velplaceret knop eller sideskud - til glæde for dig selv og hækken…og naboen!

Fandt du den perfekte hæk? Ellers spørg gartneren! Vi har masser af gode hæk-ideer og de er helt gratis.