Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk med blomster - lav og lækker!

En blomstrende hæk - så bliver det ikke dejligere eller mere sommeragtigt - men hvilken hæk skal det være? Skal det være en hæk med hvide blomster eller er du til de stærke farver? Klippet hæk eller uklippet? Høj eller lav?

I artiklen herunder, finder du et stort udvalg af de buske, der er særligt velegnet til lave blomstrende hække - måske blot som en indre hæk til opdeling af havens rum, en indramning af køkkenhaven eller en blomsterrand omkring terrassen.

Potentilla

Potentilla danner en tæt og buttet, velforgrenet hæk med mange små  blomster hele sommeren igennem, ofte helt til oktober måned. Bladene er små og i vækstperioden friskgrønne til grågrønne.

 I efteråret får den lysende gule høstfarver. Grenene er tynde og lysebrune og i så stort antal at hækken ikke virker gennemsigtig, selv ikke i den bladløse sæson. Trives på alle jorder, som ikke er våde. Bedst på en lys plads. 

Kræver ingen beskæring, men tåler både let studsning såvel som en hårdere beskæring om nødvendigt. Beskæring bør ske om foråret inden væksten starter for alvor.


Spiræa

Birkebladet Spiræahar fået sit navn da de små friskgrønne blade, i udspring næsten ligner birketræets blade. Den giver en dejlig lav og tæt hæk, selv under skyggefulde forhold. 

Den bærer tætte, runde hoveder af små hvide blomster i juni-juli måned - og ofte endda lidt igen i september, mens de grønne blade skifter til deres dejlige rødgyldne høstfarver. Vokser under stort set alle lysforhold og trives på de fleste jorder, også de mere fugtige. Blomstringen og høstfarverne bliver dog bedst på en lys vokseplads.

Kræver ingen beskæring, men tåler både let studsning såvel som en hårdere beskæring om nødvendigt. Beskæring bør ske om foråret inden væksten starter for alvor.
Kan det ikke blive lyst og let nok, så findes birkebladet spiræa også i sorten 'Thor Gold' som har lysende limefarvede blade i vækstperioden - og er du mere til de rosa og pink nuancer i din lave, blomstrende hæk, så har spiræafamilien også løsningen!


Kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær 'Otto Luyken' 
Kirsebærlaurbær er af mange grunde populære som hække - men deres blomstring er sjældent en af grundene. 'Otto Luyken' er dog en undtagelse, da den blomstrer så rigt at det slet ikke er til at undgå at bemærke blomstringen, som i en kort periode næsten helt kan dække det stedsegrønne løv.   Blomstene er små og hvide og sidder mange sammen i buttede oprette stande, og spreder en let og fin duft omkring sig.

'Otto Luyken' tåler klipning med hæksaks, hvis der ønskes en slank hæk, eller en veldefineret form. Overlades den til sig selv, vil hækken blive bred og buttet.


Hortensia

Hortensia til hæk? Går det virkelig an? De er jo ikke særligt hårdføre? Jo - nogle af dem er!
Den såkaldte "træagtig hortensia” er en af dem, og dens hårdførhed og blomstervillighed gør den meget velegnet til hæk, der hvor ønsket er en lav, bred og helt overdådigt blomstrende hæk. Den kan endda stå som en flødeskumskant af kæmpestore, runde hvide, lysegrønne eller rosa blomsterstande allerede fra midt i juni og til frosten stopper ballet i oktober.

Bladene er store og friskgrønne gennem vækstperioden, og får lysende gule høstfarver til efteråret. De tørre blomster er dekorative og sidder på planten vinteren over, med mindre du beslutter at bruge dem til en tørret dekoration i stuen. Trives på lyse eller let skyggede pladser, gerne på god havejord i læ for den værste vind, så at ikke de store blomsterhoveder tager skade.

Blomstrer på de nye skud, hvorfor ældre hække kan klippes helt ned om foråret, uden at du mister en eneste blomst....men privatlivet får det selvfølgelig lidt trangt i perioden umiddelbart efter en sådan radikal foryngelsesbeskæring. En let udtynding i stedet blandt ældre skud giver plads til nyvækst uden at fjerne hækkens hovedfunktion.


Roser

Mange buketroser og bunddækkeroser er med deres gode forgrening og rige blomstring meget velegnede til lavere hække. Undertiden er man heldig at finde en sort, der er tornløs eller næsten tornløs, som f.eks. Rose 'Schneewitchen'  - og det gør naturligvis ikke hækken ringere!

Både buketroser og bunddækkeroser blomstrer næsten uafbrudt fra sankthans til frost - hvis de får opfyldt deres ønsker til tilværelsen: En så rig blomstring kræver naturligvis sit, så vælg kun rosenhæk, hvor du har en lys plads i god jord - og sørg for, at hækken hverken mangler vand eller gødning.

Rosenhække kræver ikke beskæring, men ældre hække kan dog med tiden blive bare forneden - eller for store og brede - hvis ikke de beskæres.
Buketroser og bunddækkeroser kan beskæres let ved blot at skære ældre grene tilbage i april, inden væksten starter, for derved at give plads til nye, unge skud, men de tåler også beskæring med hækkesaks!
Af hensyn til blomsterrigdommen bør en lav rosenhæk formes, så den er bredest for neden og smallest for oven. På denne måde holder hækken sin facon uden at det går ud over blomsterrigdommen!


Perikon

Perikonbuske danner lave og brede hække, som i højsommer og eftersommer  næsten kan være helt dækket af de mange solgule blomster med de lange støvdragere som en lille “kost” i blomstens midte. Planten søges af mange nytteinsekter, der bestøver blomsterne, hvorfor man på de storfrugtede typer har fornøjelsen af synet af utallige små frugter i rød, hvid, rosa, brun eller rustfarvet senere på året.

Sorterne 'Gemo' og  'Hidcote' sætter små, spidse og knapt synlige frugter- men havens fugle skal nok finde dem alligevel! 'Hidcote' kan i milde vintre endda være  så elskværdig at beholde lidt af løvet om vinteren
Skulle det blive nødvendigt at indskrænke hækken i højde eller bredde, så tåler alle perikonbuske beskæring i foråret, uden at blomstringen påvirkes.


Japankvæde

Når du bare ikke KAN vente længere på forår, så blomstrer japankvæderne med de sødeste blomster, direkte på de nøgne grene. Efter endt blomstring springer de grønne blade ud - og i eftersommeren får du glæden ved de talrige spiselige gule frugter, der dufter som en hel æbleplantage. 

Kan klippes med hækklipper, hvis der ønskes en skarp facon på hækken. For ikke at klippe ind i frugter, anbefales at klippe lige efter blomstringens ophør.

Alternativt kan ældre grenpartier blot udtyndes ind i mellem. Blomsterne kan drives frem indendørs, hvis beskæringen finder sted vinter eller forår.
Den mest almindelige sort er 'Crimson and Gold' med de smukkeste mørkerøde blomster, men undertiden ses andre sorter i handlen, med orange, rosa, ferskenfarvede eller hvide blomster.


Fuchsia

Nej, NU stopper I! Fuchsia er ikke hårdføre nok til hæk! Jo...som indre hæk i en etableret have kan Fuchsia 'Georg' såmænd danne den flotteste, brede og buttede hæk i en meters højde - fyldt med yndefulde røde blomster, som dråber fra alle grenspidser. Hækken kræver plads til siderne, da buskens utallige blomster tynger de tynde grene ned og bidrager til buskens yndefulde form. Starter væksten sent om foråret - men blomstrer til gengæld uden stop fra juli til frost.
I hårde vintre ses svidninger af grenspidserne - men fortvivl ikke: grib blot saksen og klip tilbage. Inden sankthans er hækken igen oppe i lårhøjde og fyldt med nikkende blomsterknopper. Blomstringen varer lige til frosten stopper ballet. Undertiden ses små blåsorte bær mellem den sidste måneds blomster: de er spiselige men uden megen smag - men havens fugle snupper dem hurtigt, så måske du slet ikke når at smage!

Vil du vide mere om blomstrende hække? Så læs artiklen om uklippet hæk her - eller læs om de højere blomstrende hække i denne artikel.
Du er også altid velkommen til at spørge Plantetorvets gartnere - vi er fulde af gode ideer og råd. Helt gratis.