Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk til lys og skygge


Undertiden er der betingelser i haven, som bare ikke lader sig ændre - eller i hvert fald ikke kan ændres så hurtigt, at du kan etablere den hæk du egentlig ønsker dig allermest.

I de tilfælde, må vi ændre vore ønsker og i stedet plante hæk, der vil trives under de forudsætninger vi nu engang kan tilbyde.

En af de begrænsninger naturen kan sætte for vore haveønsker er hækplanternes lyskrav.
Er der dyb skygge under store træer, kan du naturligvis fælde alle træerne, for at skaffe lys til den ønskede hæk af f.eks. roser eller andre lyskrævende planter - hvis du nænner det!
Det står dog straks værre til, når skyggen kommer fra huset du bor i.

Omvendt kan det knibe med at få etableret den ønskede tætte, mørkegrønne hæk af storbladet, blank kirsebærlaurbær - eller den sortgrønne “mur” af efeu på et rionet eller raftehegn, hvis solen bager på voksestedet fra morgen til aften, året rundt.

Vi kan gå i ly under parasollen - men planterne må blive hvor de er.

Er der lyst?

Udvalget af planter, der vil acceptere mere lys end de naturligt kræver, er meget stort, blot du sørger for, at de får tilstrækkeligt med vand, til at erstatte fordampningstabet fra blade og blomster - og lidt ekstra gødning til erstatning for dét, der potentielt kan vaskes ud med den ekstra vandmængde.

Har du de mere ekstreme lysforhold på din grund, kan det derfor svare sig at kigge på, hvilke hækplanter du med fordel kan plante på de pågældende sider af grunden.

De blomstrende hække ynder generelt en lys og solrig placering.
Rosenhækken og spiræahækken vil nyde den solåbne plads og belønne dig med måneders duftende blomstring - og det samme vil en blomstrende afskærmning af sommerfuglebuske 

Der findes dog undtagelser fra reglen om blomstrende hække og sol: at etablere en frodig hæk af storblomstrende hortensia på meget solåben plads, hvor der måske endda blæser en let brise, må anses for et projekt for den haveejer, som virkelig ønsker sig en udfordring.


Er der mørkt?

Så må vi se på, hvilke hækplanter, der sætter pris på en sådan placering, snarere end at forsøge at overbevise de meget lyskrævende om, at de kan klare sig med mindre lys, end deres natur byder dem. Langt de fleste planter, vi bruger til hække, klarer sig både under solbeskinnede, lyse, halvskyggede og let skyggede forhold - men skal du helt ind i den massive skygge, er der nogle, som må give op - mens andre vil trives og få større blade og frodigere vækst.

taks
naur
buksbom
kirsebærlaurbær
bøg
kæmpethuja
bambus
ildtorn
kristtorn
hortensia
efeu (på hegn og net)

Skal hækken være høj - og være det i en fart - kan du med fordel se på kæmpethuja og de høje bambus.
Er der bedre tid, eller skal hækken være knapt så enorm, kan du tage bøg, kirsebærlaurbær og måske endda taks med i overvejelserne.

Er der et godt forhold til naboen, så I godt kan leve med en let åben hæk i en forårsmåned, og ellers gerne vil have en helt fantastisk blomstrende hæk, selv i skyggen, så se på de mange dejlige syrénhortensia.  

De opnår nemt den højde, der er nødvendig for en normal skelhæk, og vil vokse og bære blomst fra juli til november, selv langt ind i skygge, Som ekstra bonus vil de endda stå smukt med de tørre blomsterstande lige til foråret, hvor I hjælpes ad med den nødvendige forårsbeskæring.

Fandt du løsningen? Ellers skriv til gartnerne - vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige hæk, uanset lysforhold!